Vágólapra másolva!
A héten már a legjobb négy közé kerülés a tét a Bajnokok Ligájában, és a két mai negyeddöntőn egyaránt egy élő klublegenda próbál majd borsot törni egykori egyesületének orra alá. Az Arsenal FC-Juventus FC találkozón a torinóiak francia középpályása, Patrick Vieira lesz a nagy visszatérő, hiszen korábban kilenc évet töltött az Ágyúsoknál, míg a Benfica-FC Barcelona összecsapáson a portugálok mestere, Ronald Koeman még játékosként a katalánok színeiben győztes gólt ért el az első BL-döntőn.

A katalán és a portugál együttes mérkőzésének nem ez lesz az egyetlen pikantériája, hiszen a Barcának van miért revánsot vennie a lisszaboniakon: az 1961-es BEK-döntőben éppen a Benfica verte meg a Kocsis Sándorral és Czibor Zoltánnal felállt barcelonaiakat 3-2-re, pedig akkor inkább a Barca számított esélyesebbnek.

Azóta csak egyetlen idényben találkozott a két gárda egymással a nemzetközi kupában, a BL 1991-92-es kiírásában a csoportkörben Lisszabonban gól nélküli döntetlen született, a Camp Nouban pedig a Barca nyert 2-1-re.

Ronald Koeman akkoriban még a spanyolok focistája volt, most viszont a Benfica mestere, és egyszer már sikerült meglepetést okoznia ebben a kiírásban a címvédő Liverpool FC kiverésével.

Most sem a portugálok számítanak favoritnak, de Koeman nem győzte hangsúlyozni, hogy az már az előző körben is így volt, mégis ők mentek tovább... A Sasoknál a brazil középhátvéd, Alcides sérülés miatt nem játszhat, a helyét valószínűleg Nelson foglalja el a kezdő tizenegyben, a középcsatár Nuno Gomes pedig eltiltás miatt marad ki - így az olasz Fabrizio Miccoli kaphat játéklehetőséget, akit Koeman mester a hét végi bajnokin a brazil Geovannival együtt (aki ráadásul Barcelonából érkezett Lisszabonba) pihentetett.

A másik oldalon Frank Rijkaard mester a hét végén Ronaldinhónak és Decónak adott pihenőt, akik most ott lesznek a kezdő tizenegyben, azonban a Barcának nem a támadó részleggel lehetnek problémái, hanem a hátvédsorral, ugyanis erősen tartalékos lesz.

A csapatkapitány Carles Puyol eltiltás miatt nem játszhat, Rafael Márquez és Edmílson pedig sérülés miatt marad ki, így aztán várhatóan a fiatal Rodri és Oleguer lesz a két középhátvéd. Elöl csak Lionel Messi a hiányzó, de Rijkaardnak így is el kell döntenie, hogy Henrik Larssont vagy Ludovic Giulyt hagyja ki - mert Ronaldinho és Samuel Eto'o helye biztos a kezdőben.

A másik keddi elődöntőben a legnagyobb érdeklődés kétségtelenül Patrick Vieira játékát övezi majd, hiszen a francia középpályás kilenc éven keresztül volt az Arsenal FC focistája, sőt, hosszú ideig a csapatkapitánya is volt a gárdának, mielőtt tavaly nyáron a Juventus FC-be szerződött volna.

Vieira így most először léphet pályára a Highburyben ellenfélként, és a hírek szerint az angol közönség az egykori kedvencet megillető tisztelettel fogadja majd. A franciára nagyon fontos szerep hárulhat volt csapattársai ellen, hiszen az Arsenal mestere, Arsene Wenger is kifejtette, hogy véleménye szerint a középpályán dől majd el a meccs - amely csapatrészből a Juvénél az eltiltott Pavel Nedved biztosan hiányzik majd, őt Adrian Mutu pótolhatja. Fabio Capellónak a csatársor összeállításával sem lesz problémája, Alessandro del Piero ugyanis sérülés miatt nem játszhat, így a David Trezeguet-Zlatan Ibrahimovic duó rohamozhat majd.

A másik oldalon az utóbbi hetekben megszokott hiányzók (Ashley Cole, Pascal Cygan, Sol Campbell, Lauren Etame-Mayer, Gael Clichy) mellett ezúttal Fredrik Ljungberg is hiányzik majd, sőt, José Antonio Reyes is sérüléssel bajlódik - ha ő nem tudja vállalni a játékot, akkor Robin van Persie kerülhet be a kezdő tizenegybe.

Érdekesség egyébként, hogy az Arsenalban is van olyan focista, aki megfordult az ellenfélnél, ám Thierry Henry aligha emlékszik olyan szívesen a Juvénél eltöltött időszakra, mint Vieira az Ágyúsoknál lehúzott kilenc évre.