Vágólapra másolva!
Az angoloknál rendkívül nagy hagyománya van "Az év játékosa"-választásnak, amelyet a Profi Labdarúgók Szövetsége, a PFA még 1974-ben írt ki először. Az elmúlt öt évben a szavazók hat jelölt közül választhatják ki, hogy szerintük a szezon során ki nyújtotta a legjobb teljesítményét, és szerdán a PFA kihirdette a 2006-os esztendő jelöltjeit.

Egészen 2001-ig a játékosok bárkire szavazhattak, akiről úgy gondolták, hogy érdemes a díjra, öt évvel ezelőtt azonban (akárcsak a France Football Aranylabda-szavazása esetében) a PFA úgy döntött, hogy leszűkíti a jelöltek névsorát, és egy hat futballistából álló listát ad közre, akik közül választani lehet. Ezt a névsort általában április közepén szokták kihirdetni, és nem volt ez másként idén sem: a szervezet elnöke, Gordon Taylor nyilvánosságra hozta a kandidálókat.

Egyáltalán nem meglepő módon a Chelsea FC labdarúgói itt is fölényben vannak, akárcsak a pontvadászatban, az viszont már érdekesebb, hogy a Kékektől egyik légióst sem emelték ki, hanem három angol került a jelöltek közé: a tavalyi győztes John Terry mellett Frank Lampard és Joe Cole. Rajtuk kívül még ott van a listán a Liverpool FC csapatkapitánya, Steven Gerrard, a Manchester United csatára, Wayne Rooney, illetve az Arsenal FC francia támadója, Thierry Henry.

Ő az egyetlen légiós, akit a PFA a díjra érdemesnek tartott, márpedig amióta ez a hatos lista létezik, mindig legalább két külföldi futballista szerepelt rajta - de arra is volt példa, hogy csupán egy angol focista került fel a jelöltek közé, 2002-ben David Beckham volt a kakukktojás. Henry teljesítménye már csak azért is elismerésre méltó, mert ő az egyetlen, aki az elmúlt öt esztendőben mindig a jelöltek között volt, és két alkalommal (2003-ban és 2004-ben) hazavihette a trófeát.

Lampard és Gerrard sorozatban harmadszor van a kandidánsok között, Cole és Rooney viszont először részesült ebben a megtiszteltetésben. Igaz, ők eddig már csak az életkoruknál is fogva inkább a legjobb fiatal játékosnak járó trófeáért voltak versenyben, olyannyira, hogy Rooney tavaly győzött is. Így ha most esetleg őt választanák meg, akkor Ian Rush és Mark Hughes után a harmadik labdarúgó lehet, aki mind a két trófeát begyűjti - ugyanez igaz persze Gerrardra is, aki még 2001-ben volt az év fiatal labdarúgója a PFA szerint. Érdekesség egyébként, hogy utóbbi trófeát olyan világsztárok is megszerezték, mint mondjuk Glenn Hoddle, Paul Gascoigne, Ryan Giggs (ő kétszer is), Michael Owen vagy David Beckham - akik a felnőttek között viszont sohasem végeztek az élen.

Az év fiatal játékosa címért idén Darren Bent (Charlton Athletic), Cesc Fabregas (Arsenal), Anton Ferdinand (West Ham United), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur) és Cristiano Ronaldo (Manchester United) verseng.