Vágólapra másolva!
Míg a Bajnokok Ligája keddi elődöntőjében két olyan gárda csapott össze, amely rendszeres résztvevője a sorozat ezen fázisának, addig a szerdai elődöntő résztvevői most először jutottak el ilyen messzire. Az Arsenal FC és a Villarreal CF ráadásul jelenleg hazája bajnokságában sem áll a legjobb négy között, vagyis azt, hogy a következő idényben is a BL-ben indulhasson, a legegyszerűbben a mostani sorozat megnyerésével érheti el.

A két klub közül azért az Arsenal FC európai nagycsapatnak számít, hiszen diadalmaskodott már a nemzetközi porondon (nyert VVK-t és KEK-et is), ráadásul az előző években rendszeresen szereplője volt a Bajnokok Ligájának is - azonban a legjobb négy közé sohasem jutott el. Az Ágyúsoknak éppen akkor jött össze ez a bravúr, amikor pedig az egyenes kieséses szakaszban végig rendkívül tartalékos védelemmel kellett szerepelniük: a szezon elején alapembernek tartott Ashley Cole, Lauren és Sol Campbell sem játszott még idén a BL-ben.

A helyükre beugrók azonban egészen kiválóan megállták a helyüket, olyannyira, hogy az Emmanuel Eboué, Kolo Touré, Philippe Senderos, Mathieu Flamini összeállítású kvartett eddig egyetlen gólt sem kapott, pedig a Real Madrid és a Juventus FC sztárcsatárai is próbálkoztak ezzel. Az Arsenal így már nyolc mérkőzés óta nem kapott gólt, amivel új BL-rekordot állított fel, ezen kívül immár 11 találkozó óta veretlen a sorozatban, hazai pályán pedig szériában kilenc összecsapáson nem szenvedett vereséget - utoljára a 2003-2004-es szezonban kapott ki a Highburyben a BL-ben, mégpedig a Chelsea FC-től.

Márpedig a Highburyben ez lesz az utolsó európai kupamérkőzés, a klub ugyanis a következő szezont már új stadionjában kezdi - a londoniak tehát fokozott elánnal készülhetnek a Villarreal CF ellen, hiszen minden bizonnyal szépen szeretnék búcsúztatni az arénát. Arsene Wenger együttese mellett szól, hogy a fentebb felsorolt sérült hátvédeken kívül (akiket a jelek szerint tökéletesen sikerült pótolni) csak az eltiltott José Antonio Reyes hiányzik majd.

Mivel azonban a svéd Fredrik Ljungberg felépült sérüléséből, és a szezon nagy felfedezettjének számító Francesc Fabregas is vállalni tudja a játékot kisebb kihagyása után, így Wenger továbbra is a BL-ben eddig eredményes 4-5-1-es szisztémát alkalmazhatja. Az egyetlen előretolt ék Thierry Henry lesz, akinek már csak egy gól hiányzik ahhoz, hogy elérje az ötvenes bűvös határt a nemzetközi kupákban - ez eddig a sportág történetében csak hat labdarúgónak sikerült.

Kevés érv szól tehát a Villarreal CF mellett, igaz, ez már az FC Internazionale ellen is így volt, mégis a spanyolok jutottak tovább. A Sárga Tengeralattjáró most is több alapemberére nem számíthat, és a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a védelem tengelyéből az argentin Gonzalo Rodríguez és a bolíviai Juan Manuel Pena is kidőlt sérülés miatt. Hiányukban a két középhátvéd a csapatkapitány Quique Álvarez és az alaphelyzetben középpályás César Arzo lesz. A kapuban sem a megszokott hálóőr áll majd, mivel az uruguayi Sebastián Viera az Inter elleni visszavágón begyűjtötte második sárga lapját - így az argentin Mariano Barbosa védi a Villarreal kapuját.

A védelemtől eltekintve már nincsenek gondjai a mesternek, Manuel Pellegrininek, hiszen a középpályán és a csatársorban mindenki a rendelkezésére áll. A spanyolok azzal a tudattal léphetnek pályára, hogy már túlteljesítették az előzetes várakozásokat, és elméletileg az is segítheti őket, hogy ebben a kiírásban remekül megy nekik a brit klubok ellen - a selejtezőben a Everton FC-t verték ki, a csoportkörben megelőzték a Manchester Unitedet, majd a nyolcaddöntőben a skót Rangers FC-t búcsúztatták. Más kérdés, hogy az Arsenal angol egyesület ugyan, de kezdő tizenegyében várhatóan megint nem lesz egy angol sem...

A várható kezdőcsapatok:
Arsenal: Lehmann - Eboue, Toure, Senderos, Flamini - Ljungberg, Hleb, Gilberto, Fabregas, Pires - Henry.
Villarreal: Barbosa - Venta, Arzo, Alvarez, Arruabarrena - Sorin, Senna, Tacchinardi, Riquelme - Jose Mari, Forlán
játékvezető: Konrad Plautz (osztrák).