Vágólapra másolva!
Alaposan felkavarta az állóvizet a spanyol napilap, a Marca december 28-i "álhíre", amely a FIFA World Player szavazás végeredményét kérdőjelezte meg, és több hírügynökség is komolyan vette. Természetesen szó sincs arról, hogy ne Fabio Cannavaro nyerte volna meg a díjat, de ezzel együtt érdemes kicsit jobban megvizsgálni, hogy miként is alakult ki a voksolás végeredménye.

A nemzetközi szövetség által megtartott szavazáson az egyes válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai nevezhetik meg, hogy szerintük ki volt az adott esztendő három legjobbja, és ez alapján alakul ki a végső sorrend. Megelőzve az olyan, korábban megtörtént esetet, hogy egy szakvezető saját játékosát nevezze meg az év legjobbjának (1996-ban például a laoszi mesternél három laoszi futballista szerepelt a szavazólapon), a FIFA rendszeresen közzétesz egy harmincas listát, amelyről választani lehet.

Így volt ez az idén is, és a harminc nevezett futballista közül mindössze egyetlen olyan akadt, aki egyetlen voksot sem kapott: a cseh középpályás, Tomás Rosicky maradt ki a szórásból. Mindenki más kapott voksot, ráadásául legalább kettőt - utóbbi kategóriába a brazil Adriano tartozik, akire az Egyenlítői Guinea-i csapatkapitány, bizonyos Silvestre Mesaka, illetve a Sri Lanka-i cséká, Sandun Devinda szavazott.

A voksok között több érdekesség is akadt. Így például Boszniában alighanem nem olvasták el rendesen a szabályt, és így mind a szövetségi kapitány, Blaz Sliskovic (akit azóta már menesztettek, de valószínűleg nem ezért), mind a csapatkapitány, Zlatan Bajramovic csak egy játékost nevezett meg. De ők legalább szavaztak, ellentétben hét nemzet csapatkapitányával: Guetamala, Új-Kaledónia, Belgium, Mexikó, Panama, Katar és Wales részéről ugyanis senki sem adta le a voksát a játékosok közül. Lehet, hogy nem tudták, ki is a válogatott csapatkapitánya...

Négy olyan szövetségi kapitány is akadt, akinek a voksolása részben érvénytelen volt: Kanadából a harmadik helyezett, Izlandról és Kongóból a második, Nigerből pedig a második és a harmadik helyezett nevet nem értékelte a FIFA. Ugyanígy a focisták közül Costa Rica és Ghána csapatkapitánya a harmadik helyre érvénytelen nevet írt be. Alighanem arról volt szó, hogy ők olyan futballistákat neveztek meg, akik nem voltak rajta a harmincas listán. Olyan is akadt, aki a jelöltek listája ellenére sem tudott teljesen elfogulatlan maradni.

A francia középhátvéd, Lilian Thuramot például csak egyvalaki tette első helyre - egykori juventusos csapattársa, a végső győztes Fabio Cannavaro. Skóciában a jelek szerint nem feledkeztek meg Gennaro Gattusóról, hiszen mind a skót szakvezető, Walter Smith, mind a skót csapatkapitány, Barry Ferguson betette őt az első háromba - anno Gattusónak a Rangersnél éppen Smith volt az edzője, Ferguson pedig klubtársa. De Gattuso kapott pontot egy másik volt edzőjétől, Fatih Terimtől is, aki jelenleg a törökök szövetségi kapitánya...

A világbajnokság gólkirályát, Miroslav Klosét csak egy ember tette az első helyre - az elefántcsontparti szakvezető, a német Uli Stielike. Kevésbé magyarázható viszont, hogy az írek szakvezetője, Steve Staunton miért az argentin játékmestert, Juan Román Riquelmét tette az első helyre - ezt rajta kívül senki sem tette meg, míg Alessandro Nesta egyetlen elsőségét a török csapatkapitánynak, Hakan Sükürnek köszönheti. Itt említenénk egyébként meg, hogy a FIFA World Player szavazás történetében először fordult elő, hogy egy honfitársunk nem magyar szövetségi kapitányként vagy trénerként szavazhatott: ugandai szakvezetőként László Csaba is voksolt. Nála egyébként Drogba, Zidane, Ballack a sorrend.

A FIFA 2004-ben vezette be, hogy a válogatottak csapatkapitányai is szavaznak, azt megelőzően kizárólag a szövetségi kapitányok voksai által választották meg az év legjobbját. Ha most is ez lenne a rendszer, túl nagy változást nem jelentene, hiszen a trénerek voksai alapján is a Cannavaro, Zidane, Ronaldinho sorrend alakult volna ki, mögöttük pedig ugyanúgy Henry és Eto'o következne. A differencia ezután következne: míg a végleges listán Drogba a hatodik és Kaká a hetedik, addig a trénerek szavazatai alapján ez megfordul.

Ezután egészen a tizedik pozícióig megint nincs változás, utána viszont nem Ballack következik, hanem Klose. Sokkal érdekesebb viszont, ha azt vizsgáljuk, hogy csak a csapatkapitányok szavazatai alapján milyen sorrend alakult volna ki. Így ugyanis, akárcsak a Marca álhírében, nem Fabio Cannavaro nyert volna, hanem Zinedine Zidane! Érdekes, hogy az első két helyezett kivételével egészen a nyolcadikig itt is változatlan maradt volna a sorrend.

Azt sem érdektelen megvizsgálni, hogy miként oszlottak meg a voksok Európa, illetve a többi földrész között - elvégre mégis csak az öreg kontinens számít a mérvadónak az ilyen szavazásokon. Nos, így is érdekes eredmény jön ki: ha csak az európai szavazatokat vesszük alapul, akkor az első két helyezett sorrendje változatlan, viszont a harmadik nem Ronaldinho, hanem Henry.

Ezen kívül Buffon a nyolcadik helyről egészen az ötödikig jönne fel, Drogba viszont a hatodikról a tizedikre esne vissza. Ha viszont csak az Európán kívüli voksokat néznénk, akkor megint csak nem Cannavarónak, hanem Zidane-nak kellett volna odaadni a díjat, ráadásul a negyedik helyezett sem Henry, hanem Samuel Eto'o lett volna. A kameruni támadó egyébként pontjainak majdnem felét az afrikai kontinensen kapta, és Dider Drogba is szavazatainak hatvan százalékát saját kontinenséről gyűjtötte be.