Vágólapra másolva!
Egyesült államokbeli és ausztráliai kitérő után megint odahaza, Brazíliában, egykor volt csapatánál, a Vasco da Gamánál folytatja pályafutását Romario. Az egyetemes labdarúgás kiemelkedő alakja, aki a hónap végén ünnepli 40. születésnapját, addig nem óhajt felhagyni a játékkal, amíg el nem éri az 1000 gólos álomhatárt.

A veterán csatár csütörtökön már régi-új együttesénél edzett, ám inkább csak könnyed átmozgatást végzett, miután átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon.

A riói klub kedvezményes szerződéssel várja, ami nem csupán a pályán szerzett érdemeknek szól, hanem annak is, hogy évekkel ezelőtt Romario húzta ki a pénzügyi csávából akkortájt csődközelbe jutott egyesületét. A kiváló támadóval az eddig négyszeres brazil bajnok Vasco 1989-ben diadalmaskodott a nemzeti pontvadászatban, s a több európai csapatnál is megfordult játékosnak hervadhatatlan érdemei vannak abban is, hogy Brazília válogatottja 1994-ben világbajnok lett, amit a FIFA akkor az Év játékosa címmel külön is honorált.

Visszaigazolásához amúgy most még a FIFA különengedélye szükségeltetik, mivel a nemzetközi szövetség szabályai szerint egy labdarúgó legfeljebb két klubnál játszhat 12 hónapon belül, márpedig Romario az elmúlt egy esztendőben az ausztráliai Adelaide előtt az Egyesült Államokban, Miamiban is profiskodott. A célja vendégjátékosként alapvetően az volt, ami hazatérése után is: eljutni az 1000 szerzett gólig, amivel mint "határátlépő" a második lenne a futballtörténelemben Pelé mögött. A honfitárs Fekete Gyöngyszem máig az egyedüli labdarúgó, aki pályafutása alatt ezernél többször volt eredményes. Romariónak még mintegy két tucatnyi találat hiányzik az "ezredességhez".