Vágólapra másolva!
Az Energie Cottbus elsősorban azzal került be a német labdarúgás históriájába, hogy 2001 áprilisában 11 légióssal állt ki a Bundesligában. Az élvonalban most kisebb meglepetésre bennmaradt gárdánál jelenleg sincs túl sok német futballista, kelet-európaiból viszont annál több van: a klub máris igazolt a következő idényre egy horvát, egy román és egy bolgár játékost.

A keletnémet gárda 2000-ben került fel először az élvonalba, és három szezonon keresztül tartotta magát a Bundesligában, köszönhetően elsősorban kelet-európai légiósainak, 2001. április 6-án pedig a csapat bekerült a német labdarúgás históriájába, mivel a VfL Wolfsburg elleni bajnokin a cottbusi kezdő tizenegyben egyetlen német játékos sem szerepelt - sőt, a három cserejátékos is külföldi volt. Később ez nem ismétlődött meg, de a légiósok a továbbiakban is fontos szerepet játszottak a gárda életében - a szezon előtt például az élvonalban lejátszott meccsek tekintetében a román Laurentiu Reghecampf, az első osztályú gólokat figyelembe véve pedig a magyar Miriuta Vasile tartotta a rekordot.

A legjobbak közé tavaly nyáron felkerült gárda a jelenlegi idény előtt is elsősorban légiósokat, azon belül is kelet-európai focistákat igazolt, hiszen érkezett a lengyel Mariusz Kukielka, a román Vlad Munteanu, a macedón Igor Mitreszki és a horvát Slaven Rivic, de azért mellettük a Cottbusba szerződött két német futballista is Marco Küntzel és Gerhard Tremmel személyében. A téli szerzemények sem törték meg a trendet, elvégre januárban még a horvát Mario Cvitanovic és az albán Ervin Skela lett az Energie játékosa.

A nemrég véget ért pontvadászatban ugyan egyszer sem fordult elő, hogy ne lett volna német labdarúgó a kezdő tizenegyben, de a hazaiak közül alapembernek csak a védekező középpályás, Timo Rost tekinthette magát, aki négy összecsapás kivetelével mindegyik találkozón a kezdő csapatban kapott helyet. Csak egyetlen mérkőzésről hiányzott még a veterán Steffen Baumgart, ő azonban az esetek többségében csak csereként játszott, míg Küntzel, illetve Daniel Ziebig csak a szezon első felében kapott rendszeresen játéklehetőséget.

A cottbusi kulcsemberek így Rost kivételével mind légiósok voltak: elsősorban a két román futballistát, Vlad Munteanut és Sergiu Radut kell kiemelni, hiszen ők ketten együtt 25 alkalommal voltak eredményesek, ami a klub találatainak majd kétharmadát jelenti - a Cottbus ugyanis összesen 38 gólt ért el a szezon során.

Nem csoda, hogy a két játékos iránt megnőtt az érdeklődés a tehetősebb német egyesületek körében. Először csak Raduért jelentkeztek be, a Hannover '96 megtette az ajánlatát a csatárért, azonban a cottbusiak ennek még nemet mondtak. Amikor azonban pár nappal később a VfL Wolfsburg 4,5 millió eurót ajánlott a két románért, az Energie-nél már rábólintottak a dologra - elvégre az üzlettel több mint négymillió eurós haszonra tettek szert, hiszen Munteanut anno ingyen szerződtették, és Radu is csak kétszázezerbe került.

Más kérdés, hogy mi lesz a gárdával két legjobbja nélkül - ráadásul a kulcsemberek közül nem csak ők mennek el a nyáron. A kanadai középhátvéd, Kevin McKenna (aki a Kicker osztályzatai alapján az együttes második legjobb mezőnyjátékosa volt Rost mögött) ugyanis félmillió euróért a másodosztályú 1. FC Kölnbe igazolt. Az így összesen befolyt ötmillió eurót pedig aligha fogják az erősítésekre fordítani, hiszen a klub máris igazolt hat játékost, akik összesen félmillióba kerültek - és többségük természetesen Kelet-Európából jött.

A csapat minimális német kontingensét két fiatal játékossal bővítették: a a húszesztendős jobboldali középpályás, Michael Lerchl a Dynamo Dresdenből érkezett, míg a szintén húszéves középhátvédet, Toni Waschmuthot a Carl Zeiss Jenától igazolták le. A keleti vonal tehát náluk is megmaradt, hiszen mind a ketten a volt NDK területéről érkeztek. Egy harmadik szerzemény, a ciprusi Efsztatiusz Aloneftisz nem annyira kelet-, mint inkább dél-európainak számít: a szigetországi támadót, aki hazája válogatottjában is rendszeresen szerepel, a görög Larisszától szerződtették. E három focista egyetlen euróba sem került, és a román védőért, Ovidiu Nicosur Burcáért sem kellett fizetni: őt a bukaresti FC National engedte el.

A csatársorba igazolt Dimitar Rangelovnak sem volt vételára, mivel őt kölcsönvették a francia RC Strasbourg-tól - bár a Rangelov tavasszal nem a galloknál szerepelt, hanem szintén kölcsönben a német másodosztályú Erzgebirge Auénél, és fél szezon alatt öt találatot ért el.

A hatodik új igazolás volt az egyetlen eddig, akiért fizetni kellett: a horvát U21-es válogatott védő, Kristijan Ipsa pontosan félmillió euróba került. A korosztályos nemzeti gárda csapatkapitánya a Varteks Varazdinból érkezett, és ezzel a vételárral az Energie történetének legdrágább focistája lett - holtversenyben a magyar Horváth Ferenccel, akit még 2000 nyarán vettek meg ugyanennyiért a belga RC Genktől.

Rangelov leigazolása egyébként azt jelenti, hogy a Cottbusnak immár bolgár játékosa is van, a keretben pedig nyolc különdöző kelet-európai ország képviselője is megtalálható: a csapatban van bosnyák, lengyel, magyar, román, horvát, albán, bolgár és macedón labdarúgó is.