Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy az angol futballkultúra - legalábbis az országhatárokon belül - mind az erőszakmentes szurkolás, mind a pályán uralkodó fair play szellem tekintetében etalonnak számít, a vezetőedzők egymásról megfogalmazott véleménye gyakorta az útszéliség határát súrolja. A rivális pocskondiázásában három nagycsapat, a Chelsea, a Manchester United és az Arsenal főnöke jár élen, most éppen Sir Alex Ferguson és José Mourinho gyalázza egymást a brit lapok hasábjain.

Sir Alex Ferguson és Arsene Wenger régóta nem szívlelik egymást, időről időre fellángoló, személyeskedésektől terhes szópárbajuk évek óta nagyszerű alapanyag a brit bulvársajtó számára. Acsarkodásuk két évvel ezelőtt oly mértékben elfajult, hogy a londoni rendőrségnek kellett felszólítania őket, fogják vissza magukat, mert baj lesz a rangadón. Legutóbb január végén ütöttek egyet egymáson, az Arsenal 2-1-re legyőzte a Unitedet, amit a győztes hadvezér azzal indokolt, hogy a Vörösök a 70. percre teljesen elkészültek az erejükkel, mire Ferguson nem habozott lehazugozni Wengert.

Sokáig úgy tűnt, a skót és a francia szakember lobbanékonyságát nem lehet felülmúlni, 2004 nyarán azonban a szigetországba érkezett egy portugál menedzser, bizonyos José Mourinho, akinek mostanra ugyancsak sikerült elmérgesíteni viszonyát nagyformátumú kollégáival.

Wengerrel szinte azonnal egymásra találtak, Mourinho második angliai szezonjában pedig már nemcsak olyankor szóltak be egymásnak, amikor csapataik szembekerültek, de nem titkolt kárörömmel fogadták a másik együttesének kudarcait is. 2005 novemberében Wenger jogi lépéseket helyezett kilátásba, amiért Mourinho többek között "beteges kukkolónak" nevezte, a másfél héttel ezelőtti Ligakupa-döntőben pedig mindenki láthatta, miként hatott a játékosokra mestereiknek a meccset megelőző egyhetes indulatkampánya.

És hogy mindenki mindenkivel rosszban legyen, Mourinho nemrégiben Fergusonnal is összeakasztotta a bajuszt. A Chelsea trénere azt nehezményezte, hogy a csapatát kilenc ponttal előző MU az utóbbi időben három megkérdőjelezhető tizenegyest is kapott. Ferguson nem az a fajta ember, aki elengedi a füle mellett az efféle burkolt vádakat, előbb a maga szofisztikált stílusában felszólította Mourinhót: "fogja be a száját!", majd rámutatott, hogy éppen a Kékek játékosai és vezetői azok, akik rendszeresen terrorizálni szokták a bírókat.

"Már miért kéne befognom" - vágott vissza a portugál. "Miért ne beszélhetnék a játékvezetésről, amikor ő mást sem csinált az elmúlt húsz évben? Tisztelem a manchesteriek eredményeit, nagyszerű munka folyik a klubnál, de az érem másik oldal az, hogy mindig a legmegfelelőbb pillanatban kapnak egy tizenegyest vagy kerülnek emberelőnybe" - szőtte tovább összeesküvés-elméletét Mourinho. Folyatása - minden bizonnyal - következik.