Vágólapra másolva!
Játékosállományát tekintve a világ legjobb csapata lehetne, mégis sorozatban éli át a kudarcokat az angol labdarúgó-válogatott, amely a hétvégi Eb-selejtezőn Izraelben játszott 0-0-s döntetlent, ennélfogva az éllovas horvátoktól immár öt ponttal lemaradva csupán a harmadik helyen áll selejtezőcsoportjában. A szombati produkció láttán a brit szurkolók és újságírók gyakorlatilag teljes egyetértésben törölték bele a lábukat Steve McClaren szövetségi kapitányba, aki viszont a meccs után a válogatottban jóideje gólképtelen Wayne Rooney nyakába varrta a felelősséget. Mindezt persze a manchesteri támadó sem hagyta szó nélkül...

Közel egy éve nem találja magát az angol válogatott, Steve McClaren kinevezése óta pedig még tovább romlott a helyzet: az együttes utolsó öt mérkőzéséből - köztük az Eb-selejtezőbeli macedónok elleni hazai döntetlennel és a horvátok elleni zakóval - négyszer is elkeserítette játékával az egyébként sem túl elnéző szigetországi közvéleményt. A világvége-hangulatot jól jelzi a The Indepent Izrael elleni meccstudósításának az a mondata, mely szerint a futballcsapat elérte azt a pontot, ahonnan már nincsen visszaút.

A "főbűnös" természetesen Steve McClaren, az újságírók, szakértők és szurkolók nemhogy kétségbe vonják a már a Middlesbrough trénereként is szerény eredményeket felmutató kapitány rátermettségét, de már-már egyöntetűen állítják: alkalmatlan a posztjára.

McClaren ezzel szemben elsősorban nem magában kereste a pontvesztés okait a tel-avivi meccs lefújása után, a brit lapok egybehangzó beszámolói szerint az öltözőben Wayne Rooneyt "találta meg", többek között nekiszegezve a tényt, hogy a 2004-es Európa-bajnokság óta nem rúgott gólt tétmérkőzésen a válogatottban. A bikanyakú csatár nem fogadta éppen higgadtan a kritikát, a Daily Mirror szerint olyan hangos szóváltásba keveredett edzőjével, hogy a hazai csapat öltözőjében is hallani lehetett, a vita pedig Rooney viharos távozásával zárult.

Csapattársai hamar a 21 éves manchesteri védelmére keltek, Steven Gerrard például így nyilatkozott: "Nem lehet csak a csatárokra hárítani a felelősséget a gólképtelenségért. Nekem, Frank Lampardnak vagy Aaron Lennonnak ugyanolyan részünk van benne, hiszen nem tudtuk jó labdákkal segíteni a támadásokat."

McClaren a BBC-nek előbb úgy nyilatkozott, hogy szombat óta mindent tisztáztak a játékosokkal, a csapat mögötte áll, és már az Andorra elleni, szerdai mérkőzésre készülnek, a hétfő délutáni órákban azonban már tagadta, hogy bármilyen konfliktusa is lett volna Rooneyval. A cáfolatot némileg hitelteníti John Terry egy időben megjelent nyilatkozata: "Ami az öltözőben történt, az a csapat belügye, a továbbiakban már csak az előttünk álló feladatokkal foglalkozunk" - közölte diplomatikusan a Chelsea védője.