Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr a West Bromwich Albion labdarúgócsapatának, a birminhgami együttes ugyanis 1-0-ra kikapott a Derby Countytól a Championship rájátszásának döntőjében, amelyen eldőlt, melyik gárda jut fel harmadikként a legjobbak közé. Gera Zoltán kezdőként lépett pályára, több jó kísérlettel is próbálkozott, végül 73 percnyi játéklehetőséget kapott Tony Mowbray edzőtől.

Eredmény, playoff-mérkőzés a feljutásért:
Derby County - West Bromwich Albion 1-0 (0-0)
Wembley, 60 ezer néző
v.: Poll
Derby: Bywater - Mears, Leacock, Moore, McEveley - Fagan (Edworthy, 83.), Oakley, Seth Johnson (jones, 87.), Pearson - Howard, Peschisolido (Barnes, 58.)
West Brom: Kiely - McShane (Ellington, 73.), Perry, Sodje (Clement, 81.), Robinson - Koumas, Greening, Gera (Carter (73.), Koren - Kamara, Phillips
gól: Pearson (61.)

Azt nem lehet mondani, hogy nem a lehető legjobb összeállításban kezdett a két fél. A WBA-nál meglepetésre nem Richard Chaplow kapott helyet a kezdőcsapatban, hanem nagy örömünkre Gera Zoltán, míg a másik oldalon pályára lépett az a Paul Peschisolido (Jon Macken helyett), aki idén mindössze négy mérkőzést játszott - három bajnokit és egy Ligakupa-meccset -, az elmúlt nyolc hónapban viszont csak egyet...

Érdekesség, hogy két esztendővel ezelőtt a két csapat között egy osztálynyi különbség volt: 2006 májusában a West Bromwich az élvonal 19. helyén szerénykedett, miközben a Derby a Championshipben csak a 20. pozíciót foglalta el.

A két fél idén természetesen két bajnokit már vívott egymással. 2006. november 4-én a Derby 2-1-re nyert, a december 2-i "visszavágón" a WBA diadalmaskodott Hartson 89. percben szerzett góljával. Gera az első meccsen 88 percet kapott, a másikat végigjátszotta.

A birminghami csapat története során harmadszor jutott el az osztályozóig, Ossie Ardiles irányításával 1993-ban 3-0-ra verték a Port Vale-t, míg 2001-ben a Bolton már az elődöntőben szertefoszlatta a reményeket. Ugyanez a statisztika a Derbynél négy próbálkozást jelent, de a gárda a döntőt mindössze egyszer érte el: 1994-ben a Leicestertől szenvedett vereséget.

Az első játékrészt a Derby kezdte jobban, ugyan az első lövést Diomansy Kamara eresztette meg, ám ezt ugyanúgy védte Bywater kapus, mint a másik oldalon a tíz perccel később érkező Peschisolido-próbálkozást Kiely.

Negyedórás kóstolgatás után váltott a WBA, a 21. percben Koumas szabadrúgása vágódott olyan élesen a léc alá, hogy Bywaternek minden tudására szükség volt, hogy szögletre mentsen. Aztán a 27. percben Kamara keresztlabdáját Gera szórta kapura, McEveley azonban az utolsó pillanatban blokkolni tudott.

A 35. percben Oakley bikázott kapu mellé. A labdabirtoklás tekintetében ugyan a Derby kicsivel jobban állt, a helyzeteket tekintve koránt sem. A hajrában még egyszer megrázta magát a WBA, a 42. percben Koumas lőtt kapu fölé, majd Gera úszott a levegőben, de ő sem találta el a kaput, míg a 44. percben az egykori gólkirály, Phillips borotválta le a léc tetejét.

"A játékosok a meccs elejétől kezdve nagy energiával vetették magukat a játékba, sokat dolgoztak, ám mindössze három igazán gólhelyzetet tudtak kialakítani. Billy Daviesnek sok dolga lesz a szünetben, de a Derby edzője azért nem lehet túl csalódott" - elemezte a félidőt a BBC Five Live-nak David Pleat, a Tottenham korábbi szakvezetője.

Valószínűleg tényleg elégedett lehetett Davies, ugyanis kollégájához, Tony Mowbrayhoz hasonlóan a szünetben nem hajtott végre cserét. Dühönghetett is, mert a WBA kezdte jobban a második játékrészt, Koumas kétszer is lőhetett, válaszul Oakley is kétszer próbálkozott, de elsőre a nézőket veszélyeztette, másodikra meg Kiely hárított.

Az első cserére a Derby szánta el magát, a szurkolók nagy örömére a gyengén játszó Peschisolido hagyta el a pályát az 58. percben, helyére Barnes állt. S lám, így kell cserélni: a klubon belül az év felfedezettjének választott középpályás első labdaérintéséből olyan passzt varázsolt Pearson elé, hogy a társ nem tudott hibázni (1-0).

Tony Mowbray zsebre dugott kézzel próbált nyugalmat erőltetni magára, akkor sem rezdült meg, amikor a 65. percben Gera lőtt, s Bywater hárított. A magyar válogatott középpályásnak nem is jutott több lehetőség, a 73. percben Darren Carter állt a helyére. De nem maradt a pályán Paul McShane sem, őt Nathan Ellington váltotta, ezzel a WBA áttért a háromcsatáros szisztémára.

A változás azonban már nem hozott sikert, Davies edző tízperccel a lefújás előtt boldogan integetett a Derby-szurkolóknak, s ünnepeltette a feljutást. A négyperces ráadást is kihúzta a Derby, s öt év után visszajutott a Premier League-be.