Vágólapra másolva!
Már csak pár nap és kezdődik az átigazolási időszak a nemzetközi labdarúgásban, amely várhatóan a szokottnál is nagyobb mozgással jár majd. A szezon közben a legnagyobb sztárklubok csak ritkán szoktak új focistákat szerződtetni, azonban idén várhatóan nem így lesz, sőt néhány nagy - január 1-jén életbe lépő - igazolást már be is jelentettek.

Az például már köztudott, hogy a világ talán legismertebb futballistája, David Beckham január elsejétől az AC Milan játékosa lesz, amerikai egyesülete, a Los Angeles Galaxy ugyanis kölcsönadta őt az olasz klubnak. Az ügylet érdekessége, hogy a kölcsönadás elméletileg a szezon végéig szól, azonban ténylegesen csak március végéig tart majd, hiszen az MLS küzdelmei áprilisban rajtolnak, és akkor már a Galaxynek is szüksége lesz Beckhamre.

A milánóiaknál egyébként éppen középpályásból van hiány, azonban nem annyira a támadó, hanem a védekező szerepkörben, amire nem feltétlenül Beckham a legalkalmasabb, bár kétségtelen, hogy korábban a Real Madridnál már kipróbálták ebben a szerepkörben. A Milan inkább Gennaro Gattuso helyettesét keresi (a csupaszív futballista ugyanis sérülés miatt nem játszhat ebben a szezonban), illetve a védelmét is szívesen megerősítené, azonban arra is figyelnie kell, hogy EU-n kívüli futballistát a nyárig nem igazolhat, mivel az erre vonatkozó kvótát már kimerítette.

A másik sztárklub, amely már az átigazolási időszak előtt is rendkívül aktív volt a játékospiacon, az a Real Madrid, amely máris két futballistát igazolt a tavaszi szezonra. Az Ajax Amsterdam csatára, Klaas-Jan Huntelaar (akinek a súlyosan sérült Ruud van Nistelrooyt kellene pótolnia) 20 millió euróba került, és a Portsmouth francia védekező középpályását, Lassana Diarrát is közel ugyanennyiért vették meg a spanyol fővárosiak. Más kérdés, hogy a Real vezetősége arra nem figyelt, hogy kettejük közül majd csak az egyiket nevezheti be tavasszal a Bajnokok Ligájába.

Mindez meglehetősen kellemetlen a madridiak számára, akik a fenti két focistán kívül még egy szélsőt mindenképpen szeretnének igazolni, és az új tréner, Juande Ramos személye alapján valószínű, hogy az angol piacról. A kiszemeltek közül - az angol Messinek is nevezett - Ashley Young (Aston Villa) azonban (ha esetleg odakeveredne a BL-ből a Madrid) nem játszhatna az UEFA-kupában, Jermaine Pennant pedig - ami a nemzetközi nevezést illeti - Diarrával és Huntelaarral egy kategóriába tartozik, így lehet, hogy a Wigan Athletic ecuadori játékosa, Luis Valencia lesz a megoldás.

Getty Images

Meglepő, hogy Arsavin még Szentpéterváron futballozik

Szinte biztosan erősít a Chelsea is, amelynek elsősorban csatárra van szüksége, mivel Luiz Felipe Scolarinak jelenleg csak két vérbeli támadó áll a rendelkezésére Didier Drogba és Nicolas Anelka személyében. A mestert ismerve nagy a valószínűsége, hogy portugál nyelvterületről érkezik valaki: az elmúlt hónapokban kapcsolatba hozták a Chelsea-vel a Sevilla brazilját, Luís Fabianót, és szóba került a Tottenham Hotspur brazil származású, ám mexikói játékosa, Giovani dos Santos is - a legújabb hírek szerint viszont az orosz Andrej Arsavin lehet a megoldás.

Igaz, ő nem annyira csatár, mint támadó középpályás, viszont a Zenit Szankt-Petyerszburg labdarúgója alighanem a január egyik legkapósabb játékosa lesz. A Zenittel UEFA-kupát nyert, majd az Eb-n is remekelt focista kapcsán kisebbfajta meglepetést keltett, hogy a nyáron nem kelt el, 2009-ben viszont biztosan nem marad Szentpétervárott - a kérdés már csak az, hogy hová igazol. A legvalószínűbb célpontnak Anglia tűnik, ahonnan a Chelsea mellett a Tottenham Hotspur, sőt a legfrissebb pletykák szerint az Arsenal is vinné. Mivel Arsavin aligha lesz olcsó, így akár még a Manchester City is szóba jöhet, hiszen a manchesteri egyesületnél a pénz nem akadály.

Az augusztus végén arab tulajdonba került egyesület várhatóan szórni fogja a milliókat januárban, nem csoda, hogy az ősszel szinte mindegyik sztárjátékossal kapcsolatba hozták a klubot Gianluigi Buffontól kezdve Cristiano Ronaldón keresztül Fernando Torresig. Ezen pletykák nagy része nyilvánvalóan kacsa volt, de az biztos, hogy a City erősít, és Robinho példája azt is bizonyította, hogy a futballisták egy részére is igaz az a kijelentés, hogy van akkora összeg, amennyiért "korpásodik a hajuk". A tulajdonosi kör mindenképpen nagy neveket akar igazolni, ami nem teljesen egyezik a tréner, Mark Hughes véleményével, s ez további izgalmakat jelenthet.

Forrás: Getty Images

Torresre is fáj a ManCity foga - vélhetően mindhiába

A Manchester United trénere, Sir Alex Ferguson már kijelentette, hogy nem óhajt januárban új focistát igazolni, és Arsene Wenger is valami hasonlóra utalt, de az Arsenalnak olyan hosszú a sérültlistája, hogy egy-két középpályás igen csak jól jönne az Ágyúsoknak - így aztán könnyen lehet, hogy Wenger mégiscsak vesz majd valakit. Őt ismerve azonban kicsi a valószínűsége, hogy egy elismert nemzetközi klasszis érkezzen, inkább egy fiatal tehetségre lehet számítani, még ha a két kategória nem is feltétlenül zárja ki egymást.

www.infosport-focivilag.hu