Vágólapra másolva!
A legszebb álmunk teljesült - mondta hétfőn Lőw Zsolt, a Hoffenheim és a magyar labdarúgó-válogatott hátvédje annak kapcsán, hogy csapata a Bayern Münchent és több más nagyágyút megelőzve az első helyen zárta a Bundesliga őszi szezonját. A Herthával ismét az élmezőnyben Dárdai Pál teljes mértékben, a nyáron Dortmundba igazolt Hajnal Tamás viszont csak részben elégedett a mögötte hagyott idénnyel.  

Lőw szerint az első osztályba nyáron feljutott, Németországot villámgyorsan meghódító kiscsapat mindenekelőtt a bennmaradást tűzte ki célul, titokban pedig abban reménykedett, hogy sikerül a középmezőnyben végezni. A tervet azonban - a magyar labdarúgó szerint teljesen megérdemelten - túlteljesítették, s szinte végig vezetve a Hoffenheim az első helyen zárta a szezont.

A siker titka a rendkívül tudatos csapatépítésben és a taktikában rejlik - jelentette ki Lőw Zsolt, utalva arra, hogy a Hoffenheim szinte kivétel nélkül meglepte ellenfeleit agresszív letámadásos játékával, a labdaszerzés utáni azonnali támadásokkal. A legtöbb csapat védelme nem volt felkészülve erre, s ezért sikerült annyi gólt szerezni - vélekedett a magyar hátvéd, aki szerint egy két és fél éve együtt dolgozó, rendkívül összeszokott gárdáról van szó, s mindez az edző, Ralf Rangnick fő érdeme.

A csapat rendkívüli sikere ellenére sem biztos azonban, hogy a játékos a Hoffenheimben folytatja pályafutását. Az őszi szezont ugyanis sérüléssel kezdte, ezt követően pedig nem tudott visszakerülni a csapatba, s csupán három héttel ezelőtt, a Köln ellen lépett pályára. Akkor viszont - mint elmondta - nagyon jól ment a játék, s már csak a magyar válogatottban való szereplés miatt is állandó játéklehetőségre vágyik. Ha ez nem sikerül a Hoffenheimben, megfelelő szakmai, illetve anyagi ajánlat esetén - adott esetben már a tavaszi szezon kezdetétől - más Bundesliga-együttesben folytatja pályafutását.

Nemcsak csapatával, hanem saját játékával is rendkívül elégedett volt ezzel szemben a Hertha magyar középpályása, az ismét állandó magyar válogatott Dárdai Pál. A berlini csapat fennállása óta még soha olyan jól nem zárta az őszi szezont, mint a most, az elért harmadik hellyel. Dárdai kiemelte, a Hertha 33 pontot szerzett, egy hajszállal ott van a Hoffenheim és a második helyen álló Bayern München nyomában, azaz tavasszal "minden lehetséges". De - mint hangoztatta - legalább ilyen szezont akarnak zárni, mindenképp az élmezőnyben végezni, s akkor még a Bajnokok Ligája sem kizárt. A német fővárosban rendkívül népszerű magyar labdarúgó elmondta, hogy térdsérülése miatt négy mérkőzés kivételével végigjátszotta a szezont, s a Kickers tekintélyes sportmagazin értékelése szerint a Hertha legjobb, s legegyenletesebb játékát nyújtó középpályása lett.

Csapatával teljes mértékben, magával viszont csak részben volt elégedett ugyanakkor Hajnal Tamás. A magyar válogatott középpályás csapata, a Borussia Dortmund a hatodik helyen végzett, s ő maga ehhez ugyancsak hat góllal járult hozzá. Hajnal úgy értékelt, hogy néhány mérkőzésen kifejezetten jól ment a játék, néhány meccsen azonban gyengébben szerepelt, s ebből - amint fogalmazott - le kell vonnia a tanulságokat. Összességében azonban azt emelte ki, hogy idén nyártól egy jó szellemű, s jól játszó csapatba sikerült beilleszkednie, ahol villámgyorsan befogadták, s megbecsülik őt.