Vágólapra másolva!
Az iráni labdarúgó-szövetség újrakezdi a keresést a válogatott új szövetségi kapitánya után, mivel Teherán szerint az eddigi "biztos befutó" Javier Clemente megszegte ígéretét, és visszatáncolt a tőle elvárt kötelezettségek teljesítésétől.

A helyi média keddi jelentése szerint mostanra fogyott el az iráni sportági vezetés türelme a spanyol szakember iránt, akinek szerződtetéséről január 23-án döntöttek, s a kontraktust szignálta is a kiszemelt, a szövetség azonban nem írta alá az együttműködés részleteit rögzítő dokumentumot.

Clemente néhány napja egy spanyol lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem kíván folyamatosan Iránban időzni, hanem a saját házában fog lakni, Spanyolországban, és az aktuális mérkőzések előtt egy-két héttel utazik majd Iránba.

"Nem kell folyamatosan a helyszínen tartózkodnom azért, hogy elvégezzem a munkát. Időnként megnézek egy-egy mérkőzést élőben, a többit elég videón" - mondta.

"Nem akarunk olyan szakvezetőt, aki a távolból irányít" - szögezte le ugyanakkor Ali Kafasian, a helyi szövetség elnöke a múlt hét végén, hozzátéve, hogy a szerződés értelmében az 57 éves szakember évente kétszer utazhat haza, ha viszont többször akar, minden egyes alkalommal engedélyt kell kérnie.

"Hétfő éjfélig vártuk Clemente felelős válaszát, most más lehetőség után nézünk" - nyilatkozta az ISNA iráni hírügynökségnek kedden, ám szavait kiegészítette azzal, hogy még a spanyol szakember előtt sem zárult be minden ajtó, amennyiben változtat eddigi hozzáállásán.

"Ha Clemente módosít nézetein, s felhagy azzal, hogy a távolból irányítani akaró edző legyen, még lehet az iráni nemzeti válogatott szövetségi kapitánya" - mondta.

Ami biztos: bárki legyen is a szakvezető, annak a 2010-es világbajnoki selejtezőkön kellene sikeresen átvezetnie az iráni nemzeti együttest.

A válogatott éléről a tavaly nyári Ázsia-kupa idején menesztették Amir Galenoeit, miután csapata a negyeddöntőben búcsúzott a tornától. Az iráni együttesnek azóta nem volt szakvezetője. Január 2-án az IRNA hivatalos hírügynökség azt jelentette, hogy a portugál Artur Jorgét nevezték ki, de a szövetség illetékes bizottságának döntését Ali Kafasian nem hagyta jóvá, mert szerinte Jorge "nem felelt meg a feltételeknek".