Vágólapra másolva!
A Manchester United a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is csak egyetlen mérkőzésre áll a végső diadaltól. A Vörös Ördögök walesi középpályása, Ryan Giggs szerint pályafutása alatt elsősorban a labdarúgás tempója változott, s úgy véli, a mostani MU van olyan erős, mint az 1999-ben triplázó társulat. A még mindig villámgyors szélső elárulta: visszavonulása után szívesen állna edzőnek. A 35. életévében lévő világsztár "mellesleg" májusban a legtöbb tétmérkőzés kategóriájában megdöntheti Bobby Charlton 758-as rekordját, amelytől mindössze egy találkozó választja el.

- Ki volt a példaképe gyermekkorában?
- Mindig is a Manchester Unitednek drukkoltam, és amikor gyerek voltam, akkor Bryan Robson volt a MU csapatkapitánya. Ő volt a legnagyobb kedvencem, szóval azt hiszem, őt említhetem példaképnek.

- Igaz, hogy Sir Alex Ferguson személyesen ment el önhöz, hogy meggyőzze: írjon alá a MU-hoz?
- Így történt. Korábban két éven keresztül a Manchester City ifjúsági csapatában szerepeltem, de mivel akkor is a United volt a kedvenc csapatom, sokat nem kellett győzködni. Az egyik nap a barátoméktól szaladtam haza, és amikor befordultam a sarkon, megláttam egy nagy Mercedest. Akkor jutott eszembe, hogy Ferguson aznap jön hozzánk - azt hiszem, ez volt az egyetlen alkalom, amikor megbocsátotta nekem, hogy késtem.

- Miben változott a futball azóta, hogy profinak állt?
- A legfontosabb, hogy a meccsek irama sokkal nagyobb lett, és a média érdeklődése is megnőtt. Mást nem nagyon tudnék említeni.

- Milyen tanácsot adna a mai fiataloknak? Mit kell tenniük, hogy olyan hosszú karrierjük legyen, mint önnek?
- A legfontosabb a rengeteg gyakorlás, és hogy mindig hallgassanak az edzőjükre. A pályán kívül is fegyelmezetten kell viselkedni, a megfelelő életmód nagyon fontos, mint ahogyan az is, hogy mindig tartsák a szemük előtt az álmukat, de ne felejtsék el, hogy a futball egy játék.

- Rengeteg kiváló focistával játszott együtt. Kivel élvezte a legjobban a játékot?
- Eric Cantonát kell kiemelnem, az ő személye különlegessé tette a csapatot. Persze vele is előfordult, hogy nem sikerült valamelyik trükkje, de az emberek elsősorban arra emlékeznek, ami bejött: a pazar emelésekre, a cselekre. A legnehezebb megoldások is könnyűnek tűntek, ha nála volt a labda. Az érkezése előtt sokkal nehezebben tudtunk gólt szerezni, de vele a csapatban sokkal eredményesebben játszottunk.


- Van példaképe a futballon kívül is?
- Nelson Mandela. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy többször is találkoztam vele. Nagyon tájékozott volt a labdarúgást illetően, és tudta, hogy ki vagyok, ami hihetetlen volt a számomra.

- Hogyan hasonlítaná össze a mai Manchester Unitedet az 1999-es, triplázó csapattal?
- Abból a szempontból nagy a hasonlóság, hogy a mind a két gárda rendkívül bő kerettel rendelkezik, de a mostani együttes kicsit fiatalabb, mint a BL-győztes volt, így aztán hosszabb ideig együtt maradhat. A jelenlegi Manchester van olyan jó, mint az 1999-es, de ebből a szempontból az eredmények mondják ki a döntő szót.

- Mi a Manchester titka, miként tud a csapat évről évre magas színvonalon teljesíteni?
- A játékosokban a sikeréhség megfelelően kombinálódik a vereségtől való félelemtől. Természetesen az is fontos, hogy a gárda mindig is kiváló focistákkal rendelkezett, akik a kitűnő szakmai stáb segítségével ki tudták hozni magukból a maximumot.

Forrás: EPA

Májusban dupla vagy semmit játszik a ManUnited - akár BL-győztes és angol bajnok is lehet

- Milyen érzés, amikor azt mondják, ön a legjobb futballista, aki sohasem játszott focivébén?
- Tény, hogy a világbajnokság különleges dolog, az első gyermekkori emlékem a labdarúgásról a vébéhez kapcsolódik, de ezzel együtt nem panaszkodom. Ugyan nem játszottam világbajnokságon, de fantasztikus karrierem volt, nem cserélném el senkivel.

- A visszavonulása után szeretne edzőnek állni?
- Egyelőre még csak a játékra koncentrálok, de megkezdtem az edzői képesítés megszerzését. Őszintén szólva még nem tudom, hogy mi lesz, ha szögre akasztottam a futballcipőmet. Jelenleg úgy gondolom, hogy szívesen dolgoznék trénerként: az edzői tanfolyam közben tartottam pár foglalkozást a United ifjúsági játékosainak, és nagyon élveztem a dolgot.

Forrás: www.fifa.com
www.infosport-focivilag.hu