Vágólapra másolva!
A szerdai BL-döntővel véget ért a 2008-2009-es nemzetközi idény, június 30-án azonban már indul is az új szezon, amelyben az eddigiektől eltérően bonyolítják le a sorozat selejtezőjét. Az UEFA által bevezetett újításoknak köszönhetően több az esély arra, hogy új csapatokat köszönthessünk majd a csoportkörben, de a kvalifikáció nélkül a főtáblára került együttesek között is akad néhány, amelyik korábban még sohasem szerepelt ezen a szinten.

Michel Platini már UEFA-elnökké választásakor kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a topligás klubok számát a 32-es mezőnyben, azaz nagyobb lehetőséget adjon az alacsonyabban rangsorolt országok bajnokainak arra, hogy eljussanak a főtábláig. Ennek jegyében a 2009-2010-es idénytől kezdve a BL selejtezőit két ágra bontották: az egyikben csak az UEFA rangsorában az első 15 helyen álló országok csapatai szerepelnek majd, a másik ágon pedig a többi nemzet együttesei vetélkedhetnek a csoportkörbe jutásért.

Az új kiírás értelmében a 32-es főtáblára 22 együttes kvalifikál anélkül, hogy selejtezőt játszana. A címvédő mellett a három legerősebb bajnokságból (ez a jelenlegi rangsor szerint Anglia, Spanyol- és Olaszország) mindhárom dobogós automatikusan a csoportkörben találja magát; a rangsor következő három helyezettjéből (Francia-, Német- és Oroszország) az első és a második jut rögtön a csoportkörbe; további hat országból (Románia, Portugália, Hollandia, Skócia, Törökország és Ukrajna) pedig a bajnokcsapat kerül azonnal a legjobb 32 közé. (Utóbbi lista végül Belgiummal bővült, köszönhetően annak, hogy a BL-t idén olyan csapat nyerte, amely alanyi jogon is kvalifikálta magát a csoportkörbe, vagyis a címvédőnek járó hely kiadható maradt.) A maradék tíz hely kétfelé oszlik, ötöt az UEFA rangsorában az első 15 helyen álló bajnokság képviselői között osztanak szét, a másik ötöt a többiek kapják.

Mindez a topligák szempontjából azt jelenti, hogy például az angol vagy a spanyol negyedik helyezett sokkal könnyebben kaphat nehezebb ellenfelet, mint eddig, hiszen az alacsonyabban rangsorolt országok képviselői külön ágon játszanak majd a csoportkörbe jutásért. Ezen a másik ágon szerepel majd a DVSC is: Magyarország jelenleg a 26. az UEFA rangsorában (közvetlenül mögöttünk Horvátország és Ciprus található), ami azt jelenti, hogy a Debrecen a selejtező második körében csatlakozik majd a küzdelmekhez, és három párviadalt kell megnyernie ahhoz, hogy bejusson a csoportkörbe. Viszont egészen biztosan nem kaphat ellenfelet a ranglista első 12 helyén álló országokból, és a többi nemzetből is csak olyannal játszhat, amely megnyerte hazája bajnokságát. Az új kiírás szerint a csoportkör 32-es mezőnyében minimum 17 gárda elmondhatja majd magáról, hogy aranyérmes volt hazájában. A mostani kiírásban ez a szám 14 volt.

Összesen tehát 22 együttes jut selejtező nélkül a Bajnokok Ligája csoportkörébe, közülük 17 kiléte már ismert. A kérdőjelek közül az egyik az olasz bajnokság bronzérmese: ez a pozíció csak a Serie A utolsó fordulójában dől el az AC Milan és a Fiorentina között. A két csapat éppen egymás ellen lép pályára, tehát valódi ki-ki meccsre van kilátás, ahol a firenzeieknek legalább két góllal kellene nyerniük ahhoz, hogy megelőzzék a milánóiakat. Egyelőre még nem tudni azt sem, melyik csapat nyeri a török és a román bajnokságot - mindkettőből már csak egy forduló van hátra.

A törököknél valószínűleg a Besiktas végez az élen, hiszen az isztambuliak két ponttal vezetnek a szezon meglepetéscsapata, a Sivasspor ellen, Romániában viszont érik a szenzáció: itt ugyanis két körrel a zárás előtt az Unirea Urziceni vezeti a tabellát, megelőzve a Dinamo Bucuresti-et. Az Unirea csupán 2006 óta szerepel az élvonalban, és az egykori sokszoros válogatott Dan Petrescu az edzője, aki tavaly az ötödik helyre vezényelte a gárdát, most pedig közel áll az aranyhoz és a BL-csoportkörhöz. De ha esetleg nem az urziceniek, hanem a Dinamo végez az első helyen, akkor is biztosan új csapatot köszönthetünk majd a BL mezőnyében, hiszen még egyik gárda sem jutott el idáig.

A 17, már biztosan BL-csoportkörös klub többsége régi ismerős: ott lesz a mezőnyben Angliából a Manchester United, a Liverpool és a Chelsea, Spanyolországból az FC Barcelona, a Real Madrid és a Sevilla, Olaszországból az Internazionale és a Juventus, valamint a Bayern München, a Girondins Bordeaux, az Olympique Marseille, a CSZKA Moszkva, az FC Porto, a Rangers és a Dinamo Kijev - ezen csapatok egyikének sem lesz újdonság a BL-szereplés.

Ugyanakkor az is biztos, hogy legalább négy újoncot köszönthetünk majd a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében, ráadásul mind a négy együttes hazája bajnokságának megnyerésével kvalifikálta magát. A legkevésbé ismert név alighanem az orosz Rubin Kazany, amely tavaly lett aranyérmes Oroszországban, de most is vezeti a bajnokságot, vagyis nem csupán egy kifutott eredményről volt szó. A leendő ellenfelek mindenesetre aligha örülnek a kazanyiaknak, hiszen a Tatár Köztársaság fővárosa a legkeletibb település, ahol BL-meccsekre kerülhet sor.

Forrás: Earth Google
Forrás: Earth Google

A másik három BL-újonc kiléte ebből a szempontból nem jelent problémát a többieknek, a belga Standard Liege vagy a holland AZ Alkmaar nem számít ismeretlennek a nemzetközi színtéren, de egyikük sem jutott még el a csoportkörig a Bajnokok Ligájában. A német bajnok VfL Wolfsburg számára viszont a nemzetközi kupaszereplés sem túl gyakori, hiszen a Bundesliga újdonsült bajnoka eddig mindössze kétszer mutathatta meg magát Európában. Mindkétszer az UEFA-kupában vitézkedtek, most viszont rögtön ott lesznek a nagyágyúk között.

www.global.-soccer.eu