Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Debrecennek sikerült kétgólos előnyt szereznie a BL selejtezőjében a svéd Kalmar ellen, míg a Szombathelyi Haladás az ugyancsak svéd Elfsborgtól háromgólos vereséget szenvedett az Európa Ligában. Mint a Loki sikere is mutatja, korántsem biztos, hogy a naptári éves rendszerű bajnokságokban szereplő csapatok előnyt élveznek az európai kupák selejtezőiben.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 53 tagállama közül jelenleg 13-ban rendezik naptári év szerint a bajnokságot. A legerősebb közülük az orosz liga, de hasonló időrend szerint futballoznak a skandináv országokban, a Baltikumban és több volt szovjet tagállamban is (Örményország, Kazahsztán, Fehéroroszország), valamint meglepő módon Írországban. Ezekben az országokban tavasszal kezdenek a csapatok, a szezon ősszel ért véget, a küzdelmek többnyire nyári szünet nélkül zajlanak. Ha egy magyar együttes az európai kupák selejtezőinek korai szakaszában ezen országokból kap ellenfelet, akkor gyakran elhangzik, hogy hátrányban vagyunk, mivel az ellenfél nem a felkészülés kezdetén tart, hanem lendületben van, elvégre folyamatosan bajnoki meccseket játszik nyáron is.

Az eredményeket vizsgálva azonban rögtön állapítható, hogy a fenti állítás a magyar csapatok párharcain ritkán érvényesül. Az elmúlt tíz évben eddig összesen 13 olyan kupameccset vívtak a magyar klubok, amelyek során ellenfelük éves bajnokságból érkezett (ebbe már a Szombathelyi Haladás legutóbbi, Irtisz Pavlodar elleni összecsapásait is beszámoltuk), és a mieink mindössze négyszer nem jutottak tovább. 2000-ben a BL selejtezőjében a norvég Rosenborg a Dunaferrt búcsúztatta, 2005-ben a fehérorosz MTZ-RIPO Minszk a Ferencvárosnál bizonyult jobbnak, 2007-ben pedig a svéd Elfsborg a Debrecent, az örmény MIKA Asztarak pedig az MTK-t verte ki. A négy eredményből kettő mindenképpen kellemetlen meglepetés volt (az MTZ-RIPO és a MIKA ellen is inkább a magyar csapat számított favoritnak), de a többinél inkább a papírforma érvényesült - a maradék kilenc párviadalban pedig mind a magyar csapat ment tovább, annak ellenére, hogy az esetek többségében az NB I rajtja előtt kellett pályára lépniük.

A friss élmények felemásak, igaz, még csak az első meccseken vannak túl a naptári éves rendszerben futballozó svéd csapatokkal összekerült magyar csapatok. A Debrecen szerdán 2-0-ra nyert az Oláh Gábor utcában a Kalmar ellen a BL-selejtező második körének első meccsén, és jó esélye van a továbbjutásra, de Svédországban azért még oda kell tennie magát, hogy megőrizze kétgólos előnyét a svéd bajnokságot tekintve bombaformában lévő rivális ellen. A Haladás is svéd csapattal került össze az Európa-ligában, és a szombathelyiek korántsem állnak jól: az Elfsborg otthonában 3-0-s vereséget szenvedtek. Igaz, a Haladás a 2007/2008-as szezonban még a másodosztályban szerepelt, így már az is bravúrnak számít, hogy Csertői Aurél csapata kivívta az NB I-ben a kupaindulás jogát, és sikerrel vette az első selejtezőkört a kazah Irtisz Pavlodar ellen.

Forrás: [origo]

Az Elfsborgnak jól megy a svéd bajnokságban, ám ez nem segített rajta a debreceni BL-selejtezőn, ahol 2-0-ra a magyar bajnok nyert

Ha nem csak a magyar résztvevőket vesszük figyelembe, a statisztika akkor sem kedvezőbb az éves bajnokságokban szereplő klubok számára. Az elmúlt két idényben, illetve az Európa Liga idei kiírásának selejtezőiben 104 olyan párharc fejeződött be, ahol az egyik résztvevő a nyári szünetről érkezve lépett pályára, míg a másik éves bajnokságban szerepelve többé-kevésbé végigjátszotta a nyarat. Nos, itt a mérleg csak egy kicsivel tér el a magyar csapatokkal kapcsolatos statisztikától: a 104 párviadalból 64-et a hagyományos, őszi-tavaszi szezonban futballozó csapat nyert meg. Nagy meglepetések persze itt is akadtak (főleg tavaly nyáron, amikor a litván FBK Kaunas a Rangerst, a fehérorosz BATE Boriszov pedig az Anderlechtet búcsúztatta a BL selejtezőjében), de az az edzők által gyakran hangoztatott állítás, mely szerint az éves bajnokságokban szereplő csapatok előnyt élveznek az európai kupák korai szakaszában, megdőlni látszik.

A DVSC méltányossági kérelemmel fordul az UEFA-hoz

A DVSC-TEVA hétfőn méltányossági kérelmet nyújt be az európai szövetséghez (UEFA) annak érdekében, hogy amennyiben továbbjut a svéd Kalmar ellen, a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában saját stadionjában léphessen pályára. A magyar bajnok együttest pénteken értesítette az UEFA arról, hogy az Oláh Gábor utcai stadion hiányosságai miatt nem engedélyezi, hogy idén további nemzetközi mérkőzéseket rendezzen pályáján. Ez azt jelentené, hogy a DVSC a budapesti Puskás Ferenc-stadionban lesz kénytelen fogadni ellenfelét a BL előcsatározásainak következő körében.

A klub hivatalos honlapjának Szilágyi Sándor cégvezető ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott, s jelezte, az UEFA a korábbi években is elfogadta a most tervezetthez hasonló kérelmeit a csapatnak, s az elmúlt esztendőkben az FC Bruges-t és a Hajduk Split együtteseit is ugyanilyen előzmények után fogadhatták saját arénájukban.

"Megkaptuk a Kalmar elleni mérkőzés hivatalos ellenőri jelentését, újra leírták azokat a hiányosságokat, amelyek évek óta jellemzik a stadiont" - nyilatkozta a honlapnak Szilágyi Sándor. "Az UEFA szigorításképpen most nyomatékosította, hogy a következő nemzetközi mérkőzésünket nem rendezhetjük meg Debrecenben. Szeretnék ugyanakkor megnyugtatni mindenkit, hogy már egyeztettem az Európai Labdarúgó Szövetség illetékeseivel, és hétfőn egy úgynevezett méltányossági kérelmet írunk, majd juttatunk el hozzájuk. Korábban is volt már erre példa, és meg tudtuk oldani valahogy." Szilágyi jelezte, hogy a kérelem mellett igyekeznek pótolni, kijavítani a hiányosságokat. Amennyiben sikerrel jár, a következő körben a lengyel Wisla Kraków és az észt Levadia Tallinn párharcának győztesével találkozik. (MTI)




Kétgólos Kalmar-győzelem

Kétgólos, 3-1-es győzelmet aratott a svéd labdarúgó-bajnokság szombati játéknapján a Kalmar FF. A gárda az alsóházi Brommapojkarnát verte hazai környezetben.


Több olyan eset is akadt, amikor egy skandináv klub éppen emiatt gyengült meg, márpedig az könnyen belátható, hogy ez talán még rosszabb, mint két idény közben elveszíteni pár kulcsembert, és újakat beépíteni a helyükre. Ha hozzávesszük, hogy manapság már a skandináv ligákban is gyakran tartanak nyári szünetet (Svédországban az idén június hónapban egyetlen fordulót sem játszottak, Oroszországban is kimaradt június első két hete), akkor végképp megcáfolható az a futballközhely, hogy az éves bajnokságok csapatainak könnyebb a helyzetük az európai klubkupák selejtezőinek első fázisában. A képlet itt is ugyanaz, mint máskor: amelyik együttes jobban felkészül a másikból, és nagyobb játékerőt képvisel, az megy tovább.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről