Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége szerdai rendkívüli ülésén felfüggesztette a zártkapus büntetéseket a legközelebbi, augusztus 27-i ülésig. A módszer nem ért célt, viszont egyre gyakrabban kellett alkalmazni.

Az MLSZ csütörtöki tájékoztatása szerint a testület azért döntött így, mert az eddigi - jogszerű, és a szabályokat törvényesen alkalmazó - döntések nem érték el a kívánt célt, a nemkívánatos megnyilvánulások egyre gyakoribbá váltak a stadionok lelátóin, ezért a szankciók is szaporodtak.

A szövetség leszögezi, hogy "változatlanul kiáll a rasszizmussal szemben meghirdetett zéró tolerancia, a labdarúgással össze nem egyeztethető, minden nemkívánatos jelenség elleni harc mellett."

Az MLSZ hangsúlyozta: a szövetség vezetésének nem az volt a szándéka, hogy kizárja a szurkolókat a bajnoki találkozókról, hanem a rendteremtés, valamint a futballpályák normális légkörének biztosítása.

A szerdai döntés értelmében az MLSZ jogi bizottsága csütörtökön megkezdi a büntetésekre vonatkozó szabályozó rendszer felülvizsgálatát, az elnökség pedig felkéri az élvonalbeli klubok tulajdonosait, hogy a lehető legrövidebb időn belül segítsenek kidolgozni egy új, konkrét tervet, amely a jövőben biztosítja a bajnoki mérkőzések kulturált lebonyolítását.

A szövetség állásfoglalásában leszögezte: nem törölte el a szóban forgó büntetéseket, és az augusztus 27-i elnökségi ülésen véglegessé váló döntést jelentősen befolyásolja majd, hogy az egyesületek milyen javaslattal állnak elő.

A fegyelmi bizottság kedden határozott úgy, hogy az egyes mérkőzéseken előforduló nézőtéri rendbontások miatt a Ferencváros, a Diósgyőr és a Zalaegerszeg is arra kényszerül, hogy letöltse korábban kapott, ám akkor felfüggesztett büntetését, és egy-egy hazai bajnoki találkozót zárt kapuk mögött rendezzen meg.