Vágólapra másolva!
Egy igazán jó edzőnek nem csak a labdarúgáshoz kell kiválóan értenie, hanem az emberekhez is: a játékosok mentális felkészítése rendkívül fontos, nem is beszélve az ellenfelekkel szembeni pszichológiai hadviselésről. Ennek egyik legnagyobb mesterének Angliában Sir Alex Fergusont tartják: a Manchester United edzőjének korábban már sikerült "kiborítania" Kevin Keegant és Arsene Wengert is, és úgy tűnik, most Rafa Benítez is belesétált a csapdájába.

A Manchester United számára a lehető legjobban alakult az elmúlt hét vége: a Vörös Ördögök megnyerték a Chelsea elleni rangadót, ráadásul a Liverpool is pontokat veszített. Arról nem is beszélve, hogy sokak szerint a manchesteriek mestere Sir Alex Ferguson is csatár nyert a liverpooliak edzőjével, Rafa Benítezzel szemben, aki egy sajtótájékoztatón hevesen kritizálta Fergusont.

A legtöbb angol szakíró úgy értékeli, hogy a 'Pool edzője kirohanásával éppen azt tette, amit Sir Alex szeretett volna elérni: jelesül, hogy nem a saját csapatára koncentrált. A liverpooliak egy nappal Benítez nyilatkozatát követően nem bírtak a Stoke Cityvel, és bár továbbra is vezetnek a bajnokságban, a veszített pontok alapján már a MU áll jobban.

Benítez az ominózus sajtótájékoztatón igyekezett higgadt maradni, és többször is hangsúlyozta, hogy csak a tényekről beszél, sőt, még az Angliában az ilyen pszichológiai hadviselésre használt "mind games" kifejezést is használta - de ha az volt a célja, hogy a Chelsea elleni rangadó előtt nyomást gyakoroljon a manchesteriekre, akkor melléfogott. A spanyol szakvezető egyébként Ferguson azon állítására reagált, hogy a bajnoki sorsolás nem kedvez a MU-nak, de nem csak erről mondta el a véleményét.

Kifejtette, hogy szerinte Ferguson az egyetlen menedzser, aki büntetlenül megúszhatja a játékvezetők kritizálását, sőt, az Old Traffordon következmények nélkül helyezik nyomás alá a bírókat. Benítez még hozzátette, hogy a manchesteriek nyilván azért idegesek, mert nem gondolták volna, hogy januárban a Liverpool vezeti a tabellát.

Az eset kapcsán az angol szakíróknak rögtön Kevin Keegan jutott az eszükbe, aki még 1996-ban emlékezetes módon fakadt ki az élő televíziós kamerák előtt. Akkor a Keegan által irányított Newcastle United tavasszal több, mint tízpontos előnyt herdált el a Manchester Uniteddel szemben, miközben Ferguson hétről hétre arról beszélt: reméli, a Szarkák ellenfelei teljes erőbedobással küzdenek majd.

Egy héttel a pontvadászat zárása előtt a manchesteriek két ponttal vezettek a Newcastle előtt, amikor a Leeds United legyőzését követően Keegan hevesen gesztikulálva kifejtette: imádná, ha mégis az övék lenne az elsőség. Nem így történt, de ezt a jelenetet azóta is emlegetik Angliában, mint a Ferguson-féle pszichológiai hadviselés kiváló példáját.


Keegan kifakadása olyan volt, mint amikor egy bokszoló hadat üzen ellenfelének

A skót edzőlegendának még olyan higgadtnak tűnő szakemberrel is sikerült konfrontációba keverednie, mint Arsene Wenger. Kettejük "háborúja" napjainkra már megszelídült, de pár éve még válogatott sértésekkel hergelték egymást. Amikor a francia 1997 áprilisában először kritizálta Fergusont, amiért a MU trénere a sorsolás megváltoztatását kérte a manchesteriek BL-kötelezettségei miatt, akkor a skót kissé lekezelően azt mondta Wengerről: "Még új itt Angliában, jobban tenné, ha csak a japán fociról nyilatkozva" - utalva arra, hogy Wenger az Arsenal előtt a nem túl erős J-League-ben dolgozott.

Ferguson később persze megtapasztalta, hogy Wenger a futballhoz legalább olyan jól ért, mint ő, és mivel az évtized első felében a Premier League-ben rendre az ő csapataik versengtek az aranyéremért, a két szakvezető többször is nyilatkozatháborúba keveredett - 2002 és 2005 között tulajdonképpen minden meccsük előtt ezzel voltak tele az újságok. Volt, hogy Ferguson kijelentette: az Arsenal focistái nem tudnak veszíteni, mire érkezett a replika Wengertől: "Soha többé nem válaszolok kérdésekre ezzel az emberrel kapcsolatban".

Hogy köztük már normális a kapcsolat, az részben annak köszönhető, hogy az Arsenal jelenleg nem vetélytársa a MU-nak - a manchesterieknek az Ágyúsok helyett inkább a Chelsea-re kellett figyelniük, főleg azok után, amikor José Mourinho Londonban vállalt munkát. Talán a portugál volt az egyetlen szakember, aki a pszichológiai hadviselésben felvette a versenyt Fergusonnal, az angol újságírók legnagyobb örömére.

Mourinho higgadtan, szép szavakba csomagolva tudta ugyanazt elmondani, amit a napokban Benítez. "Ferguson egy remek edző, okos, és kihasználja a hatalmát és a presztízsét, amit a játékvezetőknek nem lenne szabad megengedniük. Tisztelem őt és az eredményeit, de neki is be kell tartania a szabályokat, mint mindenki másnak" - nyilatkozta még 2005 januárjában a portugál, és nem állta meg, hogy hozzá ne tegye: "Én is nyertem BL-t, meg ő is, szóval nem számít, hogy kiről van szó".

Forrás: AFP

Mourinho pszichológiai hadviselésben is felvette a versenyt Sir Alexszel

Hogy Ferguson a jelenlegi idény előtt is a Chelsea-t tartotta a legnagyobb riválisnak, azt az a nyilatkozata is elárulja, amit a még júliusban adott. Sir Alex szinte zseniálisan fordította a maga előnyére korábbi vereségeit, és Mourinhóval példálózva igyekezett nyomást gyakorolni a londoniak új trénerére, Luiz Felipe Scolarira. "Nem aggódom a Chelsea miatt. Mourinho irányításával két bajnokságot nyertek, és legyőztek minket a 2007-es FA-kupa döntőjében - nem hiszem, hogy ezt az eredményt bárki is felül tudná múlni. Szerintem túl vannak a csúcson".

Jelenleg valóban úgy tűnik, hogy immár a Liverpool a MU első számú riválisa, és elképzelhető, hogy Benítez célja az volt, hogy megelőzze Fergusont a pszichológiai hadviselés megkezdésében - még ha ennek éppen ellenkezőjét is nyilatkozta. De hogy ezt a csatát ki fogja nyerni, az csak az idény végén dől el.

www.infosport-focivilag.hu