Vágólapra másolva!
A riói olimpia szervezőbizottsága éles hangú jegyzékben utasította vissza Isiharo Sintaro tokiói kormányzó vádjait, miszerint a brazil város "sötét politikai üzelmeknek" köszönhetően nyerte el pénteken a 2016-os ötkarikás játékok rendezésének jogát.

A magyar idő szerint hétfőn hajnalban kelt kommünikében a brazilok hangsúlyozták, hogy az efféle kijelentések "nem elegánsak", légből kapottak és ellenkeznek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alapelveivel. A dél-amerikaiak egyben közölték, hogy az ügyben panaszt tesznek a NOB-nál.

A tokiói kormányzó többek között azt mondta vasárnapi sajtókonferenciáján, hogy Rio de Janeiro egy olyan "intenzív politikai mozgalom" segítségével nyert, amelyről kívülről semmit sem tudni. Isihara "Afrika népének tett vakmerő ígéreteket" rótt fel a brazil államfőnek, Luiz Inácio Lula da Silvának, s bírálta Nicolas Sarkozy francia elnököt is, aki szerinte annak fejében ígért támogatást Riónak, hogy Brazília francia gyártmányú harci repülőgépeket vásárol Párizstól. Isihara Sintaro azt is hangoztatta, hogy a japán főváros prezentációja "messze a legjobb volt a vetélytársakéhoz viszonyítva".

A pénteki NOB-szavazáson Chicago és Tokió kiesését követően Madrid és Rio között dőlt el a verseny, utóbbi javára, így 2016-ban a brazil város rendezhet olimpiát - első dél-amerikai helyszínként.