Vágólapra másolva!

Pontlevonással büntették a Dinamót az Európa Ligában

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hárompontos levonással és kétmeccses stadionbezárással sújtotta pénteken a Dinamo Zagrebet, amelynek szurkolói négy héttel ezelőtt zavargásokat robbantottak ki Temesváron.

A horvát csapat emiatt csütörtökön az Ajax Amsterdamot, majd december 17-én az FC Timisoarát is zárt kapuk mögött fogadja, és csoportjában az utolsó helyre csúszott vissza. Az ítéletet három napon belül lehet megfellebbezni.

Az október 1-jén rendezett Európa Liga-mérkőzést követően 117 horvát és 14 román szurkolót vettek őrizetbe, a botrányos események során tíz személy - köztük egy rendőr - sérült meg komolyabban. Az összetűzések már a meccs előtt elkezdődtek a belvárosban, a drukkerek palackokkal, valamint a kávézók teraszainak mozdítható tárgyaival dobálták egymást, nem kímélve a nők és a gyerekek testi épségét sem. A meccsen sem csitultak a kedélyek, a szerb határhoz közeli, jelentős szerb kisebbséggel bíró Temesvár szimpatizánsai a "Szerbia, Szerbia!" rigmust kiáltozták, a felbőszült horvátok pedig a "Le a szerbekkel!" mondatot harsogták válaszul. A zágrábiak székeket és köveket dobáltak a pályára.

A balhé a 3-0-s vendégsikerrel zárult találkozó után a belvárosban folytatódott. A román hatóságok később egészen a magyar határig kísérték a zágrábi szurkolókat.

Az A csoport módosított állása 3 forduló után:
1. Anderlecht (belga) 5 pont (3-1)
2. Ajax Amsterdam (holland) 5 (3-2)
3. FC Timisoara (román) 2
4. Dinamo Zagreb (horvát) 0