Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kizárja annak a lehetőségét, hogy újrajátsszák a szerdai, Franciaország-Írország világbajnoki pótselejtezőt. Raymond Domenech francia szövetségi kapitány elismerte, hogy csapata javára tévedett a játékvezető, mikor megadta Gallas gólját, ám azt mondta: "Nem leszek öngyilkos emiatt".

A FIFA pénteken közleményben reagált az írek csütörtöki tiltakozó beadványára, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a házigazdák nyilvánvalóan szabálytalan, s végül továbbjutást érő gólja miatt ismételjék meg a párizsi összecsapást.

"Az eredményt nem lehet megváltoztatni, és a meccset nem lehet újrajátszani. A sportág szabálykönyve egyértelműen kimondja, hogy a mérkőzések közben a játékvezetők hozzák a döntéseket és ezek az ítéletek véglegesek" - áll a FIFA közleményében.

A pótselejtező szerdai visszavágójának hosszabbításában, a 103. percben Thierry Henry kézzel szelídítette meg a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1-1-es, összesítésben 2-1-es végeredményt. A svéd bíró, Martin Hansson nem látta a szabálytalanságot. Henry a kezezést a lefújás után elismerte.

Raymond Domenech, a franciák szövetségi kapitánya szerint hasonló eset bármelyik meccsen előfordulhat: "A helyszínen nem láttam a kezezést, de később megnéztem a felvételeket, és valóban rossz ítéletet hozott a bíró" - mondta Domenech a L'Express hetilapnak. "Véleményem szerint ez bármelyik mérkőzésen előfordulhat, szó sincs csalásról. Így aztán nem értem, miért kellene nekünk bocsánatot kérnünk."

A szakvezető hozzátette, megérti az írek elkeseredettségét, s ha ő lenne a helyükben, ugyanígy reagálna. "Mindazonáltal nem leszünk öngyilkosak azért, mert a játékvezető olyan hibát követett el, ami a mi érdekeinket szolgálta. Kicsit keserű a szájízem, mert a vb-részvétel miatti örömünket beárnyékolják az összecsapás utáni reakciók és a média viselkedése. Nem értem, miért állítanak be minket bűnösöknek" - tette hozzá.