Vágólapra másolva!
Több mint kétéves mérkőzésdömping után szerda este befejeződik a 2010-es világbajnokság selejtezősorozata, az utolsó hat résztvevő is ismertté válik. Ez már önmagában is meglepő, hiszen eredetileg csak öt pótselejtezőt terveztek erre a napra (négy európait és egy interkontinentálist), ám Afrikában is pluszmérkőzésre van szükség. A legnagyobb meglepetésre a bosnyákoknak van esélyük, de a szlovén csapat is okozhat szenzációt.

A francia válogatott a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes volt, most viszont pótselejtezőre kényszerült, igaz, nem áll rosszul, hiszen az első mérkőzésen idegenben nyert Írország ellen. A két válogatott tagjai között már az első találkozó előtt nyilatkozatháború dúlt, ami a lefújást követően folytatódott: az írek szerint Lassana Diarra becsmérlő megjegyzéseket tett rájuk, amit a francia középpályás természetesen cáfolt: "Semmiség az egész, ilyesmi gyakran történik egy mérkőzés végén. Egyébként sem mondtam semmi sértőt. Az írek frusztráltak voltak, ennyi az egész." Thierry Henryék mindenesetre kedvező helyzetből várják a találkozót, a Stade de France-ban eddig mindössze egyetlen tétmérkőzést veszítettek (még 1999-ben egy Oroszország elleni Eb-selejtezőt), márpedig az íreknek most mindenképpen nyerniük kellene. A vendégek szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni szerint azonban ez egyáltalán nem lehetetlen: "Tény, hogy vendégként eddig nem szereztünk túl sok gólt, de képesek vagyunk a bravúrra." Az olasz mester várhatóan nem változtat a kezdő tizenegyen. Kollégája, Raymod Domenech viszont a sérült Eric Abidalt kénytelen kihagyni, helyette alighanem Sébastien Squillaci játszik majd.

A görög válogatott szokásához híven kibekkelte a párharc első mérkőzését, Ukrajna ellen otthon ért el gól nélküli döntetlent. Értelemszerűen Otto Rehhagel csapata idegenben sem fogja túlzásba vinni a támadásokat - pedig a sajtó igen élesen kritizálta amiatt, hogy Athénban is öt védővel kezdett. Az ukránok ellenben heves rohamokat ígérnek szurkolóiknak: "Agresszívan kell játszanunk és támadnunk, ha meg akarjuk nyerni a meccset, és ki akarunk jutni a vébére" - nyilatkozta a hazaiak szakvezetője, Olekszij Mihajlicsenko, aki várhatóan három csatárt jelöl a kezdőcsapatba. Kérdés, hogy mennyien szurkolnak majd élőben Andrij Sevcsenkóéknak, mert a donyecki találkozó jegyárait az ukrán szövetség a helyi viszonyokhoz képest meglehetősen magasra pozícionálta: a legdrágább belépő 25 dollárba kerül. A Sahtar Donyeck elnöke, és egyben a találkozó helyszínének, a Donbassz Arénának a tulajdonosa, Rinat Ahmetov nyílt levélben szólította fel a szövetséget, hogy csökkentse a jegyárakat, mire az elnök, Hrihorij Szurkisz azzal vádolta Ahmetovot, hogy olcsó propaganda-trükkel keresi a népszerűséget. A konfliktus nem újkeletű, elvégre a szövetség elnökének testvére, Ihor Szurkisz a Dinamo Kijev elnöke.

Mariborban a szlovének egygólos hátrányukat szeretnék ledolgozni az oroszok ellen. Az első meccs hajrájában szerzett idegenbeli találat nagyon sokat érhet a házigazdáknak, a szlovén miniszterelnök, Borut Pahor pedig állítólag megígérte: ha a csapat kijut a világbajnokságra, akkor személyesen tisztítja ki a focisták cipőjét. Eközben az orosz válogatott mestere, Guus Hiddink (aki szövetségi kapitányként mindig kivezette válogatottját az aktuális nemzetközi tornára) kifejtette: az orosz nép természetével ellentétes lenne, ha óvatos, védekező felfogású játékot kérne csapatától.

A legnagyobb érdeklődés azonban kétségtelenül a portugálok boszniai vendégjátékát kíséri, nem kis részben egy olyan labdarúgó miatt, aki szombaton sem játszott, és valószínűleg most sem lép pályára. Könnyen lehet, hogy a tavaly a világ legjobbjának választott Cristiano Ronaldo ismét csak a televízióban nézheti, amint csapattársai a világbajnoki részvételért küzdenek. A portugáloknak az első meccsen megszerzett egygólos előnyüket kellene megőrizniük. Ez nem lesz egyszerű, hiszen Bosznia-Hercegovina válogatottja számára a találkozó soha nem látott lehetőséget jelent, a bosnyák szurkolók minden bizonnyal fantasztikus hangulatot teremtenek majd a stadionban. Erre számít a szakvezető, Miroslav Blazevic, aki kijelentette: "Szükségünk van a drukkerekre, a lelátóról jövő mennydörgő robajra, ami hatalmas nyomást gyakorol az ellenfélre. Biztos vagyok benne, hogy az atmoszféra sokkolni fogja a portugálokat, mi pedig úgy fogunk támadni a kezdő sípszótól kezdve, mint az éhes farkas." A bosnyákoknál a lisszaboni mérkőzésen három játékos is besárgult: Emir Szpahics, Szamir Muratovics és Elvir Rahimics sem játszhat eltiltás miatt, de ahhoz képest, hogy ez a veszély további hat focistát is fenyegetett, Zvjezdan Misimovicsék még nem is jártak olyan rosszul. Az viszont rossz előjel számukra, hogy Európában pótselejtezőn (legyen szó Eb-ről vagy vb-ről) az a csapat még sohasem esett ki, amelyik az első meccsen nyerni tudott.

Amikor elkészítették a selejtezők menetrendjét, senki sem gondolta, hogy november 18-án Egyiptom-Algéria mérkőzést játszanak - elvégre a két válogatott négy nappal korábban is találkozott. Akkor azonban nem dőlt el a csoportelsőség kérdése: az egyiptomiak éppen olyan arányban nyertek, hogy a két csapat között holtverseny alakult ki, így aztán pótselejtező dönt, mégpedig semleges helyszínen, Szudánban. Kérdés, hogy a szudániak ennek mennyire örülnek, hiszen a szombati meccs előtt történtek miatt (az algériaiak csapatbuszát megdobálták) elképesztő rendőri készültségre van szükség. Hatalmas meglepetés lenne, ha az egyértelműen Afrika legjobb válogatottjának számító Egyiptom (amely megnyerte a legutóbbi két kontinensviadalt) nem jutna ki a vébére. Az biztos, hogy a két ősi rivális válogatott között rendkívül feszült mérkőzés várható.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Futballháború Egyiptomban

Az utolsó világbajnoki résztvevő kiléte az Uruguay-Costa Rica összecsapáson dől el, hiszen ezt a pótselejtezőt rendezik legkésőbb. A dél-amerikaiak már rutinosak a műfajban, elvégre a legutóbbi két torna előtt is hasonló helyzetben voltak: a 2002-es vébére kijutottak, négy éve viszont Ausztrália kiverte őket. Most megint Diego Forlánék vannak jobb helyzetben, hiszen az első 90 percet idegenben nyerték Costa Rica ellen. A közép-amerikaiak vendégként nem szoktak brillírozni, a CONCACAF-zóna selejtezőjében az utolsó körben öt idegenbeli meccsükből csak egyet tudtak megnyerni - korábban pedig még Grenadában is csak döntetlent játszottak.

A pótselejtezők mellett néhány barátságos mérkőzést is játszanak szerdán. A német válogatott először lép pályára Robert Enke tragikus halála óta, az Elefántcsontpart elleni találkozót Joachim Löw szövetségi kapitány a kísérletezésre használja majd. A tréner a kapuban lehetőséget ad Tim Wiesének, és fontolgatja a 4-2-3-1-es rendszer kipróbálását is: az előretolt ék, Stefan Kiessling mögött a Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, Lukas Podolski trió játszhat. Michael Ballack valószínűleg pihenőt kap, a csapatkapitányi karszalag így Philipp Lahmé lesz. Az olaszok Cesenában fogadják Svédországot, amely lemaradt a világbajnokságról. A selejtezők végeztével Zlatan Ibrahimovic visszavonult a válogatottságtól, igaz, nem véglegesen. Marcello Lippi Löwhöz hasonlóan egy új taktikai formációt tesztelne: eddig főleg a 4-3-3-at és a 4-4-2-t favorizálta, de most ő is tesz egy próbát a 4-2-3-1-vel - elöl Giampaolo Pazzinivel, a középpályán pedig a válogatottban a hét végén debütált Antonio Candrevával.

www.global-soccer.eu