Vágólapra másolva!
"Amikor kiment Angliába, már akkor fogadtam egy üveg pezsgőben, hogy idén védeni fog" - mondta Kurucz Péterről egykori kapusedzője, az újpesti Pálinkás András, aki szerint a West Ham United 21 éves magyar játékosa bebizonyította, hogy mindenre képes. A kapusnak - aki két éve az utánpótlás-válogatottak közelébe sem került - élete álma vált valóra múlt szombaton, amikor csereként beállva a Manchester United ellen védett, s így hivatalosan is Premier League-kapus lett belőle.

Aki figyeli az angol Premier League történéseit, már a szezonkezdet óta láthatta, hogy a West Ham United kispadján minden mérkőzésen bevetésre vár Kurucz Péter. A londoni klub magyar kapusa hónapokig csak egy lépésre volt attól, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában (ahogyan ő fogalmaz: Európa, de talán a Föld legjobb fociligájában) bemutatkozhasson, Magyarországon mégis vajmi keveset hallani róla. Az utánpótlás-válogatottaknál két éve fel sem merült a neve, s még Erwin Koeman kapusedzője, Petry Zsolt is bevallotta, még sohasem látta játszani a 21 éves játékost.

Múlt szombaton, a Manchester United ellen jött el az ideje, a 73. percben intett neki a WHU vezetőedzője, az egykori 35-szörös olasz válogatott Gianfranco Zola, hogy Robert Green kapus nem érzi jól magát: "Péter, állj fel, beállsz a kapuba!" - hangzott a felszólítás Kurucznak, akinek egyből gyorsabban kezdett verni a szíve, majd élete álma vált valóra azzal, amikor kifutott a pályára az Upton Park 35 ezres közönsége elé. "Még csak a cipőmet kötöttem be, amikor Green már az oldalvonalnál állt, szóval sok időm nem volt a csodálkozásra" - emlékezett vissza a kapus.

"Fantasztikus érzés volt, már régóta erre vártam, minden vágyam az volt, hogy egyszer az angol első osztályban pályára léphessek. Ennyi néző előtt pedig még sohasem játszottam, talán 6-7 ezer volt eddig a csúcs. Kicsit izgultam, de amikor a kapuban álltam, onnantól kezdve már nyugodt voltam" - mondta lelkendezve a kapus, akit 0-4-es vendégvezetésnél küldtek be, de a feladatát teljesítette, hiszen az utolsó bő negyedórában nem kapott gólt a címvédőtől. "Sok dolgom nem volt, összesen négyszer értem labdába: egy hosszú indítást szedtem föl, volt egy hazapasszolt labda, valamint pár kirúgás. A MU nagyon már nem támadott, mi pedig tartottuk a labdát, és sikerült pár támadást vezetnünk."

Hogyan lett Kurucz Péterből Premier League-kapus?

"Éppen most küldtem neki egy sms-t, hogy csak így tovább!" - árulta el hétfőn este az Újpest kapusedzője, Pálinkás András, aki nagyon jól ismeri az angliai légióst, hiszen négy és fél éven át edzette s egyengette az útját. "Amikor 2005-ben hozzám került a Vasas Láng csapatából, mondtam az újpesti vezetőknek, hogy azonnal igazoljuk le, mert nagyon jó! Meggyőző a habitusa, nyugodt, jó versenyzőtípus, s az ifi I-ben rögtön jól védett. Utána az NB III-as csapathoz került, majd nemsokára már Balajcza Szabolccsal edzett az első együttesnél. Örültem, hogy ekkor sikerült fél évre kölcsönadni Tatabányára, hiszen innentől kezdve meglódult a srác, bebizonyította, hogy mindenre képes."

Forrás: ujpestfc.hu

Kurucz tavaly szeptemberben kapott profi szerződést az Újpesttől, s idén januárban, az Újpest angliai túráján, felkészülési mérkőzéseken figyelt fel rá a West Ham United, a londoniak már ekkor úgy nyilatkoztak, hogy nyáron szívesen szerződtetnék. Az angol klub szakmai stábja három napig külön is tesztelte, és annyira meggyőző volt a kapus teljesítménye, hogy már február elején leigazolták. Először kölcsönjátékosként, majd május végén közölték az Újpesttel: élnek az opciós jogukkal, és végleg megvásárolják.

"Megpróbáltam a maximumot nyújtani, és végül sikerült" - mondta el röviden a siker receptjét a játékos, egykori kapusedzője pedig úgy véli, Kurucz már az alkatával (193 centi magas) eleve jó pontot szerzett a West Hamnél. "De a legnagyobb erénye, hogy a mérkőzésteljesítménye nagyon látványos, köszönhetően annak, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott, és szereti, ha tétje van egy meccsnek" - mondta Pálinkás, hozzátéve, hogy egykori tanítványa lábbal precíz, jók a kirúgásai, a kapuban pedig dinamikus a mozgása.

Ami a Premier League-ben elég, a magyar válogatottakban nem

A kapus nem kapott meghívót Egervári Sándor szövetségi edzőtől az olaszok elleni Eb-selejtezőre, és korábban sem számított favoritnak a kerethirdetésekkor. Legutóbb két éve, az U19-es csapatnál volt kerettag, azóta egyszer sem, a kapust ez mégsem bántja: "Ha ezen rágódnék, az a teljesítményemre is kihatna. Így inkább nem foglalkozom vele, csak csinálom a dolgom Angliában. Nem én döntök, ha hívnak, akkor megyek. Egy dolog biztos, jó kapusai vannak Magyarországnak".

Persze Kurucz nem adja fel könnyen a harcot, hiszen arra is képesnek érzi magát arra, hogy egyszer majd nagyválogatott legyen. A korosztályos és felnőttválogatottban favorizált Gulácsi Péter, Bogdán Ádám, Fülöp Márton, Király Gábor négyesről azt mondta: "Megpróbálom velük felvenni a versenyt. Hogy miben jobbak vagy rosszabbak, mint én? Ezt nem tudom, még sohasem dolgoztam velük."

Pálinkás András korábban Róth Antal segítője is volt az utánpótlás-válogatottnál, és mindegyik kapussal dolgozott már együtt: "Szinte azonos képességűek, nehéz különbséget tenni közöttük. Fülöp tart a legelőrébb, hiszen ő már több tucat meccsen védett az angol első osztályban, Király Gábor rendkívül rutinos, Gulácsi Péternek pedig az U20-as vb-szereplés tett nagyon jót. Kurucz Péter még nagyon az elején van a karrierjének, de jó helyen van. Ha megkapja a bizalmat, biztosan élni fog vele."

Így, hogy kimaradt az utánpótlás-válogatottakból, kimaradt a bundaügyből is, amiről Kurucz annyit mondott, hogy szerinte egy végeredmény befolyásolásához nem elég egy játékost lefizetni, úgy gondolja, egy csatárt, két hátvédet és egy kapust is be kell vonni. De, mint mondja, örül, hogy ebből kimaradt, mert "sohasem voltam az efféle csalásoknak a híve, és soha nem is leszek!" - fogta rövidre a témát.

Zola szerint jó úton jár

Kurucz számára nem kényelmetlen a kispad, mégpedig azért, mert úgy gondolja, hogy Angliában második számú kapusként is sokat fejlődhet: "A West Ham jobb csapat, mint az Újpest, az angol pedig erősebb, mint a magyar bajnokság, így azt gondolom, a fejlődésemet jobban szolgálja, hogy itt vagyok, mintha az NB I-ben kezdőkapus lennék. Mondom ezt annak ellenére, hogy kiválónak tartom a magyar kapusképzést, Pálinkás András nagyon felkészült szakmailag, akár külföldön is dolgozhatna."

Kurucz kollégája, Kuszczak ezzel a rosszul sikerült szaltóval ünnepelte a MU-sikert


A Ligakupából már kiesett a csapat, januárban jön az FA-kupa, a magyar légiós reméli, hogy ott ismét lehetőséget kap majd, de kész arra is, hogy a bajnokságban pótolja Greent, akinek a rosszulléte múlónak tűnik, így a Birmingham City elleni, szombati bajnokin vélhetően ismét az angol véd majd. "Meglátjuk, hogyan dönt majd az edzőnk. Zola szeret egyenként elbeszélni a játékosokkal, engem eddig sokat biztatott, és azt mondta, hogy jó úton járok. Nagyon kedvelem, mert egy barátkozós, szimpatikus, vicces ember, aki mindenkinek segít."

A Zola-varázslat eddig nem működött tökéletesen, hiszen a West Ham, amely tavaly az előkelő kilencedik helyen végzett, idén épphogy megelőzi a kieső helyen álló csapatokat. "Nem nagyon jött ki eddig a lépés, pedig nem játsszunk rosszabbul, mint tavaly, csak az ellenfeleknek több szerencséjük volt, mint nekünk. A játékoskeret is alig változott, de nem aggódom, fordulni fog a kocka. S nemcsak, hogy bennmaradunk, de úgy vélem, még előrébb is fogunk végezni, mint a jelenlegi helyezésünk."