Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összeállítottuk Európa legerősebb bajnokságainak álomcsapatát. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett) mindössze két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda.

Abból a szempontból nem volt egyszerű a feladatunk, hogy a nyári szünet az idén a szokásosnál is nagyobb változásokat hozott a Bundesligában: a tavasszal remeklő csapatok (gondoljunk csak a bajnok Wolfsburgra, vagy a Herthára) az új idényben elmaradtak a várakozástól. De ugyanez fordítva is igaz: a tavasszal gyengélkedő Bayer Leverkusen vagy a Werder Bremen az év második felében ismét kiválóan szerepelt. Ezzel összhangban az egyéni teljesítmények is sokat változtak.

A kapuban az elmúlt két esztendő győztese, a leverkuseni René Adler megint közel állt ahhoz, hogy bekerüljön a csapatba, ám választásunk inkább a Schalke játékosára, Manuel Neuerre esett. Mindkét fiatal remekül védett az év során, de Neuer egy hajszálnyival kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, ráadásul előtte valamivel gyengébb védelem szerepelt.

Ha már a védelemnél tartunk: a jelek szerint a Werder Bremen erőssége, Per Mertesacker kiszoríthatatlan a Bundesliga álomcsapatából, hiszen egymás után harmadszor kap helyet a tizenegyben. Ez persze nem véletlen, elvégre a középhátvéd rendre ott van a Kicker ranglistájának élmezőnyében is.

A másik középső védő kiválasztása már nehezebb volt: a tavasszal remeklő Lúcio a nyáron távozott a Bayern Münchenből; Martín Demichelis pedig túlságosan sokat hiányzott sérülés miatt ahhoz, hogy számításba vegyük. Az elmúlt három évben egyaránt beválogatott Marcelo Bordon helyett (akire megint nem lehetett panasz, ám tavasszal sokat volt sérült) végül Josip Simunicra esett a választásunk, aki tavasszal nagy szerepet játszott abban, hogy a Hertha kiharcolta a nemzetközi kupaszereplést, majd a nyáron a Hoffenheimbe igazolt, ahol szintén remekül futballozik.

Jobb oldalra klubtársa, Andreas Beck került, ami részben a szegényes választéknak köszönhető: ezen a poszton hiányoztak az igazán klasszis teljesítmények. Talán csak Philipp Lahm volt az, aki még kiválóan futballozott jobbhátvédként, de őt a másik szélen vettük számításba.

A középpályáról Franck Ribéry visszatérő sérülései miatt hiányzik, míg Arjen Robben csak a nyáron érkezett Münchenbe, így őt sem vehettük számításba. Így aztán a jobb szélre az a Marko Marin került, aki tavasszal a Mönchengladbach színeiben nyolc gólpasszt adott, majd az ősszel a Werderben is folytatta a kiváló játékot.

A baloldalra az év egyik legnagyobb felfedezettjét, Mesut Özilt toltuk ki, aki azonban gyakran helyet cserélhet a középső, védekező középpályásként számításba vett Zé Robertóval. A brazil hatalmas fogás volt a Hamburg számára: miután a Bayern nem tartott rá igényt, a HSV ingyen szerezte meg, és Zé Roberto fantasztikusan futballozott. (Megjegyezzük, ő már 2001-ben is bekerült az álomcsapatunkba.)

A karmesteri pálcát a wolfsburgi Zvjezdan Misimovicnak adtuk, aki, akárcsak klubja, elsősorban tavasszal villogott, de rá azért az ősszel sem lehetett panasz, elvégre összehozott hat gólt és öt gólpasszt is.

Ami a csatársort illeti, az ősszel rendkívül gólerősen futballozó Stefan Kiesslingre a gyengébb tavaszi teljesítménye miatt nem számíthattunk, viszont a tavasszal 21 gólt szerzett (!) Edin Dzeko azért az ősszel is betalált hét alkalommal, amivel ő lett az esztendő leggólerősebb támadója a Bundesligában.

A gólok száma volt a döntő éktársa kiválasztásában: míg a szintén wolfsburgi Grafite csak 21 alkalommal volt eredményes az év során, addig a tavasszal a Stuttgartban, ősszel pedig a Bayern Münchenben szereplő Mario Gomez 25-ször vette be az ellenfelek hálóját 2009-ben a Bundesligában.

A Bundesliga 2009-es álomcsapata: Manuel Neuer (Schalke) - Andreas Beck (Hoffenheim), Josip Simunic (Hertha, Hoffenheim), Per Mertesacker (Werder Bremen), Philipp Lahm (Bayern München) - Marko Marin (Mönchengladbach, Werder Bremen), Zvjezdan Misimovic (Wolfsburg), Zé Roberto (Bayern München, Hamburg), Mesut Özil (Werder Bremen) - Edin Dzseko (Wolfsburg), Mario Gomez (Stuttgart, Bayern München).

Korábbi álomcsapataink

1999: Király - Kohler, Matthäus, R. Kovac - Scholl, Émerson, Jeremies, Wosz, Präger - Élber, Kirsten
2000: Golz - Hertzsch, Nowotny, R. Kovac - Salihamidzic, Ramelow, Scholl, Beinlich, Tarnat - Élber, Sand
2001: Kahn - Lúcio, Kehl, Kuffour - Salihamidzic, Frings, Ramelow, Ballack, Zé Roberto - Élber, Pizarro
2002: Lehmann - Metzelder, Bordon, Linke - B. Schneider, Frings, Ballack, Marcelinho Paraíba, Zé Roberto - Élber, Aílton
2003: Hildebrand - Hinkel, Wörns, Fernando Meira, Lizarazu - Soldo, Ballack, F. Ernst, A. Hleb - Aílton, Koller
2004: Van Duijnhoven - Juan, Lúcio, Bordon, Krstajic - Meissner, Soldo, F. Ernst, Micoud - Aílton, Makaay
2005: Weidenfeller - Sagnol, Lúcio, Van Buyten, Krstajic - Borowski, F. Ernst, Ballack, Lincoln - Klose, Makaay
2006: Weidenfeller - Rafinha, Bordon, Naldo, Lahm - B. Schneider, Frings, Bajramovic, Streit - Klose, Pantelic
2007: Adler - Rafinha, Bordon, Mertesacker, Westermann - Streit, Galásek, Diego, Hitzlsperger - Kuranyi, Gekasz
2008: Adler - Westermann, Bordon, Mertesacker, Lahm - Ribéry, D. Jarolím, Rolfes, Zé Roberto - Toni, Kiessling



www.global-soccer.eu