Vágólapra másolva!
A Real Madrid B csapatában szereplő Szalai Ádám az elmúlt hetekben többször is együtt edzett a madridi sztárokkal, mégis kevés lehetőséget lát arra, hogy bemutatkozzon a nagycsapatban. A 21 éves csatár ugyan örül annak, hogy a Realnál odafigyelnek rá, de szíve szerint minél hamarabb váltana, mert a spanyol harmadosztályból magasabb szintre vágyik. Az utánpótlás-válogatottban is megfordult Szalai nem hisz a bundavádakban, elképzelni sem tudja, hogy egy válogatott játékos ilyesmire vetemedjen. 

Bár a Marca című spanyol lap Dzsudzsák Balázst is összehozta a Real Madriddal, Szalai Ádámnak jelen helyzetben talán több esélye van az eidhoveni szélsőnél, hogy pályára lépjen a kilencszeres BEK/BL-győztes csapatban.

A spanyol harmadosztályban szereplő Real Madrid Castilla csatára az elmúlt hetekben többször is a nagycsapattal edzett, ami azért nagy szó, mert a Real olyan támadókkal rendelkezik, mint Karim Benzema, Gonzalo Higuaín, Cristiano Ronaldo vagy Raúl.

"Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy heti egy-két alkalommal a nagycsapattal edzettem, jó érzés, hogy odafigyelnek rám. Sokkal nagyobb nyomást tesz az emberre, ha ilyen játékosokkal edz együtt, de sokat tud dobni a hangulatomon, hiszen így ízelítőt kapok abból, milyen is a legmagasabb színtű futball. Nem mondanám, hogy annyival gyorsabb lenne az iram itt, mint a Castillában, de a nagyobb tudás azért érződik. Bár mindenki ízig-vérig profi, azért odafigyelnek egymásra, múltkor én is kaptam pár dicséretet, amikor az egymás közötti játékban Benzemával voltal elöl, és sikerült gólt szereznem".

Mivel Szalai testközelből érzékelte, hogyan is dolgozik a Real, érdekes lehet a véleménye, képes lesz-e a 31-szeres bajnok megelőzni az előző szezonban taroló Barcelonát. "Nem biztos, hogy az első évben egyből jönnek majd az eredmények, sok a nagy sztár, akiket össze kell gyúrni csapattá, ehhez pedig idő kell. Ha nem nyerne semmit a Real idén, akkor sem lenne pánik szerintem, nyáron igazolnának újabb nagy neveket, és akkor a második idényben biztos nem maradnának trófea nélkül."

Szalai szeptemberben azt mondta az [origo]-nak, abban bízik, hogy a három fronton - BL, bajnokság, spanyol kupa - leterhelt Realban akár még ebben az idéyben bemutatkozhat, mondjuk egy lefutott kupapárharc visszavágóján, de ebbéli reményeit szertefoszlatta a harmadosztályú Alcorcon, amely 4-1-es összesítéssel kiejtette a madridiakat a Király-kupából.

"Tényleg úgy éreztem, hogy a kupa jó lehetőség arra, hogy bemutatkozzam a nagyok között, azzal, hogy kiesett a csapat, sokkal kevesebb lett az esély, hogy valaha is játsszak a Real Madridban. Szoktam persze álmodozni arról, milyen lenne a Real mezében a Bernabéuban játszani, de amikor ideigazoltam, akkor is tisztában voltam vele, hogy a klub bárkit meg tud szerezni, és inkább vásárol sztárokat, mint beépíti a fiatalokat. Elkeseredni azért nem fogok, teszem a dolgom a Castillában."

A Real második csapata nem kezdte jól a bajnokságot, 16 forduló után csak a 12. helyen áll a húszcsapatos mezőnyből, de legutóbbi két meccsét megnyerte, a bokasérülése miatt hiányzó Szalai nélkül. A magyar csatár tavaly 16 gólig jutott, idén viszont csak négynél jár, nem is elégedett a terméssel. "Kevés ez a négy gól, de ebben több tényező is közrejátszott, az is, hogy sokan elmentek, és a fél csapat kicserélődött, meg az is, hogy kevésszer tudtam helyzetbe kerülni. Remélem, sikerül formába lendülni."

Forrás: Real Madrid

Novemberben szó volt róla, hogy a másodosztályú Castellón vinné Szalait, az üzlet azonban meghiúsult, pedig az egyszeres válogatott már nagyon menne. "A Real egyből nemet mondott, engem meg sem kérdeztek. Két nap múlva 22 éves leszek, sokat köszönhetek a Madridnak, de jó lenne a harmadosztályból előrébb lépni, mert csak akkor van esélyem a válogatott közelében maradni. A nyáron is volt szó róla, hogy távozom, de akkor túl sokat kért értem a Real, és nem szerették volna, hogy 2010 nyarán ingyen elmenjek, ezért kellett még egy évvel meghosszabbítani a szerződésem."

A lehetséges célállomásokról Szalai elmondta, szívesen visszamenne Németországba, ahonnan nyáron több csapat is érdeklődött utána, bár úgy érzi, az első osztály nagy ugrás lenne, de könnyen tud alkalmazkodni, annak ellenére, hogy Spanyolországban más stílusban játszanak, mint a Budnesligában.

A bundaügy egész Európát, így Spanyolországot is behálózta, de Szalai inkább a magyar vonatkozás miatt érdekes, hiszen pár alkalommal ő is játszott az utánpótlás-válogatottban, amelynek több tagját is megkörnyékezték. "Nem hiszek ezekben a bundavádakban, nem tudom elképzelni, hogy egy játékos, aki bekerül a válogatott keretbe, az képes lenne ilyesmire. Mindenesetre a magyar futballra nézve ijesztő már a felvetés is, hogy egy utánpótlás-csapat került bele ebbe a zavaros ügybe. Németországban együtt játszottam Marcel Schuonnal, akit az ottani gyanús meccsek miatt emlegettek a lapok, az ő esete is teljesen ledöbbentett."