Vágólapra másolva!
Az ukrán Sahtar Donyeck nyerte az UEFA-kupa utolsó döntőjét, miután a következő szezontól Európa Ligára keresztelt sorozat isztambuli fináléjában hosszabbítás után 2-1-re verte a német Werder Brement. A mérkőzés érdekessége, hogy mindhárom gólt brazil játékos szerezte.

UEFA-kupa, döntő:
Sahtar Donyeck (ukrán) - Werder Bremen 2-1 (1-1, 1-1, 2-1)
Isztambul, Sükrü Saracoglu-stadion
v.: Luis Medina Cantalejo (spanyol)
Sahtar: Pjatov - Srna, Kucher, Csigrinszkij, Rat - Ilsinho (Gai, 100. perc), Lewandowski, Fernandinho, Willian - Jadson (Duljaj, 112.) - Luiz Adriano (Gladkij, 90.)
Werder: Wiese - Fritz (Pasanen, 95.), Prödl, Naldo, Boenisch - Niemeyer (Ciolisz, 103.), Frings, Baumann, Özil - Pizarro, Rosenberg (Hunt, 78.)
gól: Luiz Adriano (25.), Jadson (97.), illetve Naldo (35.)
sárga lap: Srna (57.), Lewandowski (77.), Ilsinho (87.), illetve Frings (45.), Fritz (82.), Ciolisz (115.), Boenisch (120.)

Juha Pál helyszíni tudósítása Isztambulból

"Este nézem a meccset, délelőttre meg ott a mecset" - gondolhatták a szerdai UEFA-kupa-döntőre elutazó német és ukrán drukkerek, Isztambul egyik legnevezetesebb turistahelyénél, a Kék mecsetnél járva legalábbis ezt tapasztaltuk.

A keddi, mindössze szórványos szurkolói felbukkanásoknak szerdára vége lett, főképp a Werder Bremen-hívek jóvoltából. Ahmed szultán mecsetjét - a belső falait borító csempék színe miatt - hiába nevezik kéknek, ezúttal zöldben pompázott, 10 turistából legalább 4 az északnémet futballcsapat mezét viselte, csak kapkodtuk a fejünket, hogy itt Diego, ott Mertesacker, amott Frings tűnik fel, egyedül Lisztest hiányoltuk, igaz, ő már négy éve elhagyta Brémát.

Persze voltak kulturálódni vágyó fanatikusok Donyeckből is, a kedvencünk egy rövidnadrágos, piros térdzoknis, makkos cipőben imát hallgató ukrán volt, míg a brémaiaik tömegéből az "S"-es méretű zöld-fehér Werder-mezben sétáló 120 kilós pocakdrukker tűnt ki.

Bármennyire is lenyűgöző az Óváros, aki este meccset akar nézni, annak mindenképp át kell tennie a székhelyét Európából Ázsiába. A taxival szemben a legegyszerűbb, legolcsóbb hajóval átkelni a Boszporuszon, ám szerdán további extra élményeket is tartogatott a vízi utazás. A háromszintes hajó nyitott tetejére egy magyar NB I-es bajnoki nézőszámával vetekedő werderes csoport is felszállt - sörrel, zászlókkal, óriásdobokkal, síppal, kereplővel felszerelkezve.

Forrás: [origo]
Werder-drukkerek hajóúton Ázsiába

Legalább 10 Werder-nótát elénekeltek a mintegy félórás hajóút során, ahol érdekes látvány volt a színes petárdákkal hadonászó drukkerek mögötti történelmi Isztambul látványa. Úgy tartják, a pirotechnikai eszközök veszélyesek, s a söráztatta drukkerhad ezt be is bizonyította, az egyik füstölő szerkezet ráesett egy épp bambuló szurkolóra, aki csak azért menekült meg a sérüléstől, mert nagy szerencséjére volt nála egy egyliteres sör, amivel azonmód le is öntötte a sérült karját.

Immáron Ázsiában egy emberként indultak meg a parttól úgy másfél kilométerre lévő Fenerbahce-stadion felé a brémaiak, ám előtte még jól kiszórakozták magukat. Először több tucatnyian körbe ültek az egyik autóúton, s futballnótákat énekelve parancsoltak megálljt az arra érkező taxisoknak, akik értették a tréfát, és azt tették, amit amúgy is imádnak, dudáltak pár egészségeset.

Az UEFA nem figyelt oda a részletekre, mondhatnánk szigorúan, hiszen pár száz méter után a "Hamburg söröző" nevű helybe botlottak a németek, akik mintha megérezték volna előre a váratlan találkozást, hiszen már korábban is énekelték, hogy "sájsze háeszfau", ami annyit jelent, hogy nem nagyon kedvelik a Hamburgert.

Fotó: Juha Pál [origo]
Bár Diego eltiltás miatt nem játszhatott, meze azért felbukkant Isztambul utcáin

A rivalizálás ellenére a Hamburg kocsmában is ittak pár sört a zöldek (az ukránok vélhetően más úton közelítették meg a stadiont, mert velük alig találkoztunk), majd az útszélen álló törököket duplán is köszöntötték, előbb azt kiabálták, hogy "Türkiye", majd a török Ümit Davalát éltették, aki pár éve légióskodott a Werderben. Kérdésünkre a bremenesek szívesen beszéltek Lisztes Krisztiánról is: "Remek technikájú játékos volt, szerették a szurkolók" - mondta egyikőjük a manapság Rostockban légióskodó magyarról.

Első félidő:
A szokásos zöld-fehér szerelésében pompázó Werder Bremen kezdte a mérkőzést, viszont agilisabb volt az ötfős brazil támadószekcióval operáló ukrán csapat, és már az ötödik percben megszerezhette volna a vezetést: csődött mondott a Werder lestaktikája, Luiz Adriano azonban óriási helyzetben a tizenhatoson belülről kevéssel a jobb alsó sarok mellé lőtt.

Az első tíz percben 75-25% volt a labdabirtoklási arány a Sahtar javára, a németek örültek, ha egy-egy alkalommal át tudták hozni a labdát a felezővonalon. Willian csúnyán elkaszálta Fritzet, Cantalejo játékvezetőtől pedig sárga lap helyett utolsó figyelmeztetést kapott.

Nem német csapatról lett volna szó, ha fokozatosan nem szívja fel magát a Werder, amely a 20. percre már többet birtokolta a labdát ellenfelénél. A félidő feléhez közeledve Özil keverte meg alaposan a donyecki védőket, azonban ha nehezen is, de tisztáztak az ukrán bekkek.

A 25.percben Luiz Adriano lépett ki a rosszul helyezkedő brémai védők között, majd átemelte a labdát a kifutó Wiesén, megszerezve ezzel a Sahtar vezető gólját (1-0).

Forrás: MTI
Rat és Frings: isztambuli futballbalett román és német főszereplővel. További képekért kattintson!

Lendületben maradtak a donyeckiek, a következő ziccert azonban elönzőzte Luiz Adriano, így maradt az egygólos Sahtar-előny. A 34. percben jó helyről jutott szabadrúgáshoz a Werder, Diego távollétében a középhátvéd Naldo tűzte rá, Pjatov pedig szerencsétlen mozdulattal saját kapujába ejtette a labdát (1-1).

Pjatov teljesen megzavarodott: csúnyán aláfutott egy beadásnak, Pizarro pedig csak centiméterekkel fejelt a jobb kapufa mellé. A másik oldalon Lewandowski szúrta rá messziről, keményen, Wiese óriási bravúrral ütötte szögletre a labdát. A félidő ráadásában Fernandinho beadását Fritz az üres kapu elől vágta ki a berobbanó Lewandowki elől, így maradt az 1-1.

Második félidő:
Srna megforgatta Özilt, aki felrúgta a horvát játékost. A szabadrúgást élest szögből lőtte rá a donyecki csapatkapitány, Wiese azonban a mezőnybe öklözte a labdát.

Jadson nagyjából ugyanonnan végzett el szabadrúgást, mint az első félidőben Naldo, de Wiese megint hatalmasat védett, a Werder-tábor pedig a lassan a német válogatottnál is szóba kerülő kapust éltette.

Srna és Özil megint összeakadt, és bár a török-német volt szabálytalan, az önbíráskodó horvát kapott sárga lapot. Az első igazán szép Werder-akció: Özil remekül ment el a jobb szélen, beadásával Rosenberg kapura fordult, Kucher azonban blokkolta a lövést.

Egy szöglet után Naldo remekül készítette le a labdát Özilnek, de a pót-Diego rosszul találta el, és a bal kapufa mellé lőtt. A brémai próbálkozások után megint fölénybe került a Sahtar, de igazán nagy helyzetig nem jutottak az ukránok.

A 78. percben Pjatov sokat jóvátett az első gólnál elkövetett hibájából, amikor Frings csúsztatott fejesét egészen elképesztő reflexszel kapta ki a jobb alsó sarokból.

A hajrában óvatosan és eredménytelenül gyűrték egymást a csapatok, így maradt az 1-1, következhetett az egymeccses UEFA-kupa-döntők 1998 éve íródó történetének ötödik hosszabbítása.

Hosszabbítás, első félidő:
Belehúztak a csapatok, úgy tűnt egyik fél sem szerette volna a tizenegyesrúgásokra hagyni a döntést.

A 97. percben Srna jobboldali beadása után Jadson teljesen tisztán lőhetett kapura, Wiese ezúttal nem ért le, így ismét megszerezte a vezetést a Sahtar (2-1).

Elkezdte cifrázni a Sahtar, fáradni látszott a Werder, egyre nehezebben tartották a lépést a németek az ukránokkal (brazilokkal). Willian minden eldönthetett volna, azonban óriási helyzetben a kapu fölé emelt.

Forrás: MTI
Vége! További képek a meccsről, kattintson!

Hosszabbítás, második félidő:
Teljesen megbénulni látszott a Werder, az ukránok pedig eldugták a labdát az ellenfél elől. Ciolisz mégis lövőhelyzetbe került, és csak centiméterekkel tévesztette el a bal alsó sarkot.

A 119. percben Pizarro ugyan a kapuba tuszkolta a labdát, de közben lebirkózta a védőjét, így a játékvezető kifelé ítélt szabadrúgást. Ez volt a mérkőzés utolsó értékelhető momentum, így a Sahtar Donyeck nyerte az UEFA-kupa utolsó kiírását.

Forrás: MTI
A horvát csapatkapitány, Dario Srna a jól megérdemelt kupával. További képekért kattintson!