Vágólapra másolva!
A hétfői sorsolás után immár három magyar csapat leendő ellenfele is ismert az európai kupasorozatokban, csupán a Honvédnek kell még várnia arra, hogy kiderüljön, kivel kell megmérkőznie. A legnehezebb feladat az Európa-ligában induló Újpestnek jutott, de az ugyanabban a sorozatban rajtoló Haladás, illetve a BL selejtezőjében szereplő Debrecen számára sem lesz sétagalopp a párharc.

A Debrecen ellenfele (Bajnokok Ligája)
Kalmar FF: brazilok és az Elm testvérek

Nehéz eldönteni, hogy a DVSC szerencsés volt-e a BL selejtezőjének sorsolásakor - ezt alighanem majd csak az eredmények ismeretében állapíthatjuk meg. Annyi bizonyos, hogy a nemzetközi megítélés alapján a svéd bajnok nagyobb játékerőt képvisel, mint a magyar, és két éve a Loki az akkori svéd aranyérmes Elfsborg ellen, még ha két szoros mérkőzésen is, de elvérzett ugyanebben a fázisban.

Az 1910-ben alapított kalmari egyesület alaposan meggyengült azóta, hogy egy fél évvel korábban az élen végzett az Allsvenskanban. Az akkori csapatból a brazil játékmester, César Santin már az FC Köbenhavn futballistája (a dánok kétmillió eurót fizettek érte), míg a tavaly gólkirályi címet szerzett csatár, Patrik Ingelsten az SC Heerenveenbe szerződött 1,2 millió euróért. Szintén a holland klubhoz igazolt a svéd válogatott középpályás, Viktor Elm, vagyis a Kalmar rövid idő alatt három alapember is elveszítette.

Nem csoda, hogy a 2009-es bajnokságban a csapat sokkal gyengébben szerepel, mint az elmúlt években. Az eddig lejátszott 12 forduló alatt mindössze 18 pontot szerzett (öt győzelem, három döntetlen, négy vereség), és csak a hetedik helyen várja a júliusi folytatást - a svéd bajnokságban ugyanis az U21-es Európa-bajnokság miatt nyári szünet van. A korosztályos kontinensviadalon a Kalmar is érdekelt, hiszen a középpályás Rasmus Elm (aki már a nagyválogatottban is bemutatkozott) oszlopos tagja a csapatnak. Mint a név is mutatja, ő a Heerenveennek eladott Viktor testvére, és a család egy harmadik tagja is a Kalmarban futballozik: a legidősebb fivér, David a csatársorban szerepel.

Forrás: AFP
Rasmus Elm és Kim Källström a svéd válogatottban

Kettejük közül Rasmus a jobb futballista, ő idén már három gólt ért el a bajnokságban, míg bátyja csak egyszer volt eredményes. A házi góllövőlistát viszont a brazil Daniel Mendes vezeti négy találattal, ő a nyáron érkezett az AIK Stockholmtól. Nem ő az egyetlen brazil a keretben, három honfitársa is itt játszik, akik közül Daniel Sobralense már kétszer is betalált az idei bajnokságban.

Meglepően gólerős a veterán védő, Daniel Carlsson is, a 34 esztendős jobbhátvéd háromszor volt eredményes. A csapat egyébként általában 4-3-3-as felállásban futballozik, a középpálya bal oldalán Rasmus Elmmel, aki a bal szélről indulva tölt be amolyan játékmesteri pozíciót.

A Haladás ellenfele (Európa-liga)
Irtis Pavlodar: ázsiaiként jobban ment

A szombathelyiek az ismeretlenbe utazhatnak majd, hiszen a kazah futballról Magyarországon nem sokat tudni, noha az elmúlt három idényben kétszer is összefutott kazah ellenféllel egy-egy magyar együttes. A 2006-2007-es UEFA-kupában a Fehérvár csak idegenben szerzett góllal tudta kiverni a Kajrat Almatit, az előző szezonban pedig a debreceniek 2-1-es összesítéssel búcsúztatták a Sahtar Karaghandit.

Az Irtis a legsikeresebb kazah klub, öt bajnoki címmel büszkélkedhet, 2001-ben pedig egészen az elődöntőig jutott az Ázsiai Bajnokok Ligájában. Az európai porondon viszont utoljára a 2003-2004-es idényben szerepelt, akkor a BL selejtezőjében a ciprusi Omonia Nicosia ellen esett ki.

Mint ebből is látszik, az Irtis az utóbbi időben nem remekelt, tavaly viszont sikerült visszaverekednie magát a dobogóra, és ezzel kvalifikálta magát az Európa-ligába. Az együttes az idei bajnokságban szintén nem brillírozik, hiszen 12 mérkőzésből csak hármat nyert, hetet viszont elveszített, így mindössze a 11. helyen áll a 14 csapatos bajnokságban.

A csapat gerincét hazai futballisták alkotják - akik között egyetlen válogatott kerettag sincsen -, de azért akad pár légiós is. A bolgár Dimitar Nakov rendszeresen szerepel a védelemben, honfitársa, Borisz Kondev azonban idén még csak két bajnokin lépett pályára. A klubnak van még litván és orosz futballistája is, utóbbi az a Jurij Kolomic, aki a csapatkapitányi karszalagot is viseli.

Az Újpest ellenfele (Európa-liga)
Steaua Bucuresti: a dicső múlt kötelez

Aligha kétséges, hogy a magyar együttesek közül az Újpest kapta a legnehezebb ellenfelet. A Steaua Bucuresti sikerei közismertek a magyar szurkolók számára is (az egyesület 1986-ban megnyerte a BEK-et, és három évvel később is eljutott a sorozat fináléjába), de a bukaresti alakulat a közelmúltban sem szerepelt rosszul a nemzetközi színtéren: 2006-ban elődöntős volt az UEFA-kupában, az előző idényben pedig ott volt a BL csoportkörében. Igaz, ott mindössze egy pontot szerzett, de rendkívül nehéz csoportba került, hiszen az Olympique Lyon, a Fiorentina és a Bayern München voltak az ellenfelei.

Forrás: AFP
A tavalyi bajnokcsapat

Az együttes a 2008-2009-es bajnokságban csalódást okozott, hiszen csak a hatodik helyen fejezte be az idényt, márpedig teljhatalmú ura és tulajdonosa, George Becali számára ez rendkívül kevés. Érthető, hogy a szezon során a klub többször is edzőt váltott: Marius Lacatust még tavaly októberben menesztették, és egy másik egykori román klasszis, Dorinel Munteanu került a helyére, de decemberben már megint Lacatus ült a kispadon. Három fordulóval a zárás előtt azonban ismét kirúgta őt Becali, és az utolsó három találkozón az olasz Massimo Pedrazzini irányította a gárdát. A nyáron pedig egy újabb olasz szakembert neveztek ki a csapat élére Cristiano Bergodi személyében, aki immár három éve dolgozik Romániában, és ez idő alatt megfordult a Nationalnál, a Clujnál, a Rapidnál és a Politechnica Iasi-nál is.

A legújabb trendnek megfelelően Bergodi nemzetközi kerettel dolgozhat majd, bár a nyáron alighanem változik a csapat összetétele, a középhátvéd Dorin Goian vagy a jobbszélső Banel Nicolita ugyanis rendkívül keresett a játékospiacon. Annyi bizonyos, hogy az Ajax Amsterdamtól kölcsönkapott jobbhátvéd, George Ogararu visszatér Hollandiába, és a portugál Estrela Amadora kölcsönjátékosát, Tiago Gomest sem szerződtetik véglegesen.

Ami a légiósokat illeti, jelenleg a dél-amerikai vonal a legerősebb, hiszen akad a csapatnál egy bolíviai és négy kolumbiai futballista is. A Steauára jellemző, hogy igyekszik a többi román egyesületből erősíteni, így érkezett például a portugál csatár, Antonio Semedo a Clujból, a nigériai balhátvéd, Ifeanyi Emeghara pedig a Politechnica Timisoarától.

www.global-soccer.eu