Vágólapra másolva!
A Soproni Liga 2009-2010-es szezonjában William John McStay lesz az Újpest FC labdarúgócsapatának a vezetőedzője, miután a szakvezető hétfő este szóban megyezett a lila-fehér klubot képviselő Joe Böröczcel. A 47 esztendős szakember a skót Celtic tartalékcsapatának az éléről érkezik a Megyeri útra.

Az Újpest FC sajtófőnökének, Nemes Károlynak a tájékoztatása szerint McStay érkezése még nem tény. Jóllehet ő az első számú jelölt, a hétfő késő estig zajló egyeztetések során még nem állapodott meg minden részletről a skót szakember és az Újpest korábbi ügyvezetője, jelenleg a klub nagyköveti státuszát betöltő Joe Böröcz. Ami viszont biztos: Aczél Zoltán mindenképp tagja lesz a szakmai stábnak, vélhetően McStay segédedzőjeként tevékenykedik majd.

A Willie McStay pályafutását bemutató Wikipedia már az Újpest FC szakvezetőjének nevezi az egykori hátvédet.

Az elmúlt szezonban második helyen végzett lila-fehérek legutóbbi edzője, Szentes Lázár a szezon végén távozott a fővárosi csapattól, és a Nyíregyházához szerződött.

William John McStay 1961. november 26-án született Hamiltonban. Az egykori hátvéd 1979 és 1987 között a Celtic csapatában futballozott, összesen 67 mérkőzésen lépett pályára, két gólt szerzett.

1987-ben szerződött a Huddersfield Townba, majd játszott az angol Notts County és Hartlepool United, az ír Partick Thistle, illetve a skót Kilmarnock együttesében is.

1992 és 1994 között az ír Sligo Roverst irányította, utolsó idényében megnyerte csapatával a másodosztályú bajnokságot és a hazai kupát is. 1994 óta a Celtic utánpótlásában dolgozik, az előző három szezonban a tartalékcsapat edzője volt, mindhárom évben megnyerték a bajnokságot.

Igazi futballistacsaládból származik. 1890-ben született nagybátyja, akit szintén Willie McStaynek hívtak, háromszor volt bajnok a Celtickel, a glasgow-iak csapatkapitánya is volt, 13-szor szerepelt hazája válogatottjában. Az Újpestre érkező, 47 esztendős Willie öccse, Paul McStay a Celtic egyik legnagyobb legendája, 1981 és 1997 között 678 mérkőzést játszott zöld-fehér mezben, 72 gólt szerzett. Míg Willie sohasem volt válogatott, Paul a nemzeti csapatnak is meghatározó tagja volt, 76 találkozón 9-szer volt eredményes.

A skót 7daypress újság arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy Willie McStayt kiváló utánpótlás-szakembernek tartják hazájában, ami főképp annak köszönhető, hogy a Celtic U19-es csapatával hatszor is megnyerte a skót bajnokságot. Az utóbbi időben több alacsonyabb osztályú csapat is vezetőedzői posztot kínált a számára, ám ő mindannyiszor visszautasította az ajánlatokat.