Vágólapra másolva!
A liverpooli mérkőzés után hazai pályán is bemutatkozik a DVSC-TEVA a Bajnokok Ligájában, az Olympique Lyon ellen. A francia csapat az elmúlt években rendre ott volt a legjobb 16 között a BL-ben, vagyis igazi sztárcsapat vendégszerepel Budapesten.

Az Olympique Lyon az évtized elejéig csak egy volt a francia liga középcsapatai közül, mert bár az egyesület háromszor is megnyerte az országos kupát, a bajnokságban egyszer sem tudott az élen végezni. A fordulat a klub ambiciózus elnökének, Jean-Michel Aulas-nak köszönhető, aki kitartó üzleti és szakmai munkával Európa élcsapatai közé vezette a Lyont. Aulas 1987-ben vette át az elnöki posztot, amikor a csapat a másodosztályban szerénykedett, és előbb stabilizálta az együttes helyét az élvonalban, majd pedig egyeduralkodóvá tette Franciaországban. 2002-től kezdve a lyoniak sorozatban hét bajnoki címet ünnepeltek, miközben gazdasági szempontból is példaértékűen dolgoztak: Aulas igazi branddá tette az Olympique Lyon nevet, és a játékospolitikája is rendkívül nyereségesnek bizonyult.

A következő szintre azonban még nem sikerült elérniük, a Bajnokok Ligájában a csapat képtelen volt bejutni a legjobb négy közé - három alkalommal is a negyeddöntőben vérzett el, és az előző idényben a hazai hegemónia is véget ért. Részben ennek is köszönhetően a nyáron a keret jelentősen átalakult: olyan alapemberek távoztak, mint a veterán Juninho Pernambucano, a legújabb francia csatársztár, Karim Benzema, vagy a világbajnok olasz balhátvéd, Fabio Grosso. Aulas azonban a szokásától eltérően a bevételt mind visszaforgatta a csapatba, sőt, további eurómilliókat biztosított a nyári igazolásokra. A kasszába 50 millió euró folyt be, de a klub 72 millióért vett új játékosokat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy sikeres volt a vérátömlesztés, hiszen az együttes a BL selejtezőjében valósággal legázolta a belga Anderlechtet, a bajnokságban pedig hét forduló után ott van a listavezető Girondins Bordeaux nyomában. Ráadásul Claude Puel edző irányítása alatt a csapat sokkal rugalmasabb, mint a korábbi években, amikor a Lyonnak szinte védjegye volt a 4-3-3-as szerkezet.

Ha valamelyik edző ezen változtatni próbált, sohasem jött ki jól belőle, Puelnek azonban ez is sikerült, köszönhetően részben annak, hogy a keret már kifejezetten az ő elképzelései szerint állt össze. Így aztán a lyoniak taktikai felállását már korántsem lehet kőbe vésni: ebben a szezonban leggyakrabban a 4-2-3-1-es szisztémát alkalmazták, de akadt példa a 4-4-2-re és a 4-3-3-ra is.

Hogy a Puskás Ferenc stadionban milyen formációban játszanak majd, azt már csak azért is nehéz megjósolni, mert az OL sérülésektől megtizedelt kerettel érkezett Budapestre. A problémák leginkább a védelmet érintik, a középhátvédek közül ugyanis a brazil Anderson és a francia Jean-Alain Boumsong sem áll a csapat rendelkezésére, és az ezen a poszton gyakran bevetett Mathieu Bodmer is megsérült a hét végi, Toulouse elleni bajnokin. Puel előtt így két lehetőség áll: vagy a fiatal Nicolas Seguint küldi pályára, aki a felnőttek között még egyetlen mérkőzést sem játszott, vagy a védekező középpályás Jérémy Toulalant húzza vissza a védelembe.

Forrás: MTI
Lyon-edzés a Puskásban

Utóbbi történt a Toulouse ellen is a második félidőben, így viszont a középpályán egyedül a kameruni Jean Makoun marad, mint labdaszerző futballista. Persze a középpályások közül a svéd Kim Källström védőmunkájára sem lehet panasz, de ő elsősorban nem ebben kiváló, így könnyen elképzelhető, hogy a saját nevelésű Maxime Gonalons a kezdő tizenegyben kap majd szerepet - ő ugyanis védekező középpályás, néhány alkalommal már játszott is az első csapatban.

A lyoni utánpótlás egyébként is sorra termeli a kiváló labdarúgókat - elég ha csak a nyáron eladott Benzemára gondolunk -, a Magyarországra érkezett húszas keretben is nyolc saját nevelésű játékos van. Igaz, közülük alaphelyzetben csak Sidney Govou és Francois Clerc tagjai a kezdő csapatnak.

Fokozza a lyoniak gondjait, hogy két nyári szerzeményük, az argentin Lisandro López (a liga legjobban fizetett labdarúgója) és a brazil Michel Bastos sem utazott el Budapestre, mint ahogyan a szintén argentin César Delgado is Franciaországban maradt. Így aztán a csatársorban is lehetőséget kaphat egy ismeretlen futballista Yannis Tafer személyében, aki éppen a hét végén ünnepelte első gólját a Ligue 1-ben - a 18 éves támadót gyakran hasonlítják Benzemához. A fő veszélyforrás a debreceni kapura azonban várhatóan Bafétimbi Gomis lesz, aki a bajnokságban már négyszer volt eredményes.