Vágólapra másolva!
Az előző szezonban a Bundesligában és a holland bajnokságban is olyan csapat szerezte meg az aranyérmet, amelyet előzetesen nem soroltak az esélyesek közé. A történelem idén megismételheti magát, hiszen Hollandiában a Twente áll az élen, a németeknél pedig a Schalke a második - mind a két együttes elsősége szenzációt jelentene.

Azon senki sem lepődik meg, hogy a Bayern München vezeti a Bundesligát, az viszont már kifejezetten váratlan esemény, hogy a Schalke áll a második helyen.

A gelsenkircheniek ugyanis a legutóbbi idényben csak nyolcadikak voltak, ráadásul anyagi problémáik vannak, és emiatt a nyáron csak rutintalan, tehetséges fiatalokkal tudtak erősíteni. A Schalkénál a bajnoki rajt előtt a nemzetközi kupaszereplés kivívása volt a cél (tavaly ez nem sikerült), azonban a csapatot lebecsülők megfeledkeztek egy nagyon fontos tényezőről: a szakvezetőről, Felix Magathról.

Magath megint csodát tenne

Az edző a bajnok Wolfsburgot hagyta ott a Schalke kedvéért tavaly nyáron, és akárcsak előző klubjánál, Gelsenkirchenben is teljhatalmat kapott, vagyis nem csak vezetőedző, hanem menedzser is lett - minden sportszakmai kérdésben ő dönt. Ez az elsősorban Angliában elterjedt klubmodell már Wolfsburgban is bevált, és a jelek szerint a Schalkénál is működik, és a német szakemberek nem csak ebből a szempontból hasonlítják össze a két csapatot.

"Azt hiszem, a Schalke beleszólhat a bajnoki címért folytatott küzdelembe. A középmezőnyből érkezve nincsen veszítenivalója, és ez veszélyessé teszi a csapatot - a Wolfsburg is így lett aranyérmes tavaly" - nyilatkozta a német szövetségi kapitány, Joachim Löw. Magath persze nem győzi hangsúlyozni, hogy csapata még nem elér erős ahhoz, hogy bajnok legyen, de ez nem meglepő, elvégre egy évvel korábban is ugyanígy tett, és egészen addig tartotta is magát ehhez, amíg meg nem nyerték a Bundesligát. Úgy véli, hogy a Schalke még a tavalyi Wolfsburgnál is esélytelenebb.

"Lehet, hogy nálunk játszik a bajnokság legjobb csatára Kevin Kuranyi személyében, de nem a miénk a legjobb támadósor. Nem teremtünk elég helyzetet az akcióinkból" - mondta Magath, ami alighanem így is van, azonban a Schalke játéka nem is ezen alapul, hanem a rendkívül stabil védekezésen. A Királykékek kapták a legkevesebb gólt, mindössze 20-at, és így a 42 szerzett találat is elég ahhoz, hogy ott legyenek az élmezőnyben.
Magath munkája nem csak a kevés gól miatt látszik: a köztudottan korbácsos edzőnek tartott szakember csapatai mindig is fantasztikus erőnléttel rendelkeztek, és ez alól a Schalke sem kivétel.

Forrás: [origo]

Kuranyi 14 góljával második helyen áll a góllövőlistán

Az sem véletlen, hogy a gelsenkircheniek szerezték a legtöbb gólt pontrúgásokból: a legutóbbi négy bajnoki mindegyikén szereztek olyan találatot, amit szabadrúgás előzött meg. Magath valószínűleg orrvérzésig gyakoroltatja az edzéseken ezeket a szituációkat, és a játékosok szó nélkül végrehajtják az utasításokat.

Nem csoda: a keretben rengeteg olyan fiatal van, aki Magathnak köszönheti, hogy bemutatkozhatott a Bundesligában: a szezon során a szakember már tíz újoncot is avatott (az első fordulóban rögtön négyet), akik közül heten 22 éven aluliak. A tréner maximálisan kihasználja a rendkívül bő keret adta lehetőségeket, a szezon során már 28 focistát vetett be, és képes váratlan taktikai húzásokra: az Eintracht Frankfurt ellen például a világéletében jobbhátvédként futballozó Rafinhát a védelem bal oldalán szerepeltette. A játékosok maximálisan hisznek benne, hiszen Magath már több helyen bizonyította, hogy becsvágyó, sikeréhes focistákkal csodákra képes - akár arra is, hogy megszerezze a Schalke történetének első Bundesliga-aranyérmét.

Kőbe vésett az alapcsapat a Twenténél

A szomszédos Hollandiában szintén egy előzetesen esélytelennek tartott klub küzd az elsőségért, azzal a különbséggel, hogy a Twente számára az aranyérem már nem csak egy távoli lehetőség. Az enschedei csapat hét fordulóval az Eredivisie vége előtt öt ponttal vezet a PSV Eindhoven, és hattal az Ajax Amsterdam előtt, és ha a szombati rangadón legyőzi Dzsudzsák Balázsékat, akkor hatalmas lépést tesz története első bajnoki címe felé.

A Twente remek szereplése annyiban nem meglepetés, hogy tavaly ezüstérmes volt, ugyanakkor a nyáron eladta legjobb játékosait: Marko Arnautovicot (Inter), Eljero Eliát (Hamburg) és Edson Braafheidet (Bayern) is. Mindez azonban az eredményeken nem látszik, az angol Steve McClaren által irányított csapat mindössze egy vereséget szenvedett a bajnokságban.

A Twente és a Schalke között sok a hasonlóság: a sikerekben nagy szerepük van a becsvágyó fiataloknak (a kulcsjátékosok közül csak a kapus Sander Boschker, a középpályás Kenneth Perez és a csatár Blaise Nkufo idősebb 30 évesnél), és mindkét csapat az esélytelenek nyugalmával futballozhat - hiszen a szezon előtt még a dobogós helyezés is sikernek számított.

Forrás: AFP

A Twentében hiányoznak a nagy sztárok, mégis odaérhet az aranyérem közelébe

A holland közvélemény még most sem a Twentét tartja a legesélyesebbnek: a múlt heti, Ajax-PSV rangadó előtt a Voetbal International internetes oldalán szavazó szurkolóknak csak a 21 százaléka vélte úgy, hogy a Twente lesz a bajnok (az Ajax 42, a PSV 34 százalékot ért el). A gárda Costa Rica-i támadója, Bryan Ruíz is ennek adott hangot. "Nem foglalkozunk az Ajax és a PSV eredményeivel, csak igyekszünk megnyerni a saját meccseinket. Élvezzük a pályán töltött perceket, semmi nyomás nincs rajtunk" - mondta a csatár, aki jelenleg 19 találatával második helyen áll a góllövőlistán.

Az edzőnek itt is nagyon fontos szerepe van, McClaren ugyanis szinte tökéletesen alkalmazkodott a holland labdarúgáshoz. A németalföldi iskolának megfelelően 4-3-3-as rendszerben szerepelteti csapatát, azonban Magath-tal ellentétben az állandóság híve: 27 forduló alatt kilenc játékosa is legalább 24 alkalommal volt kezdő, aminek köszönhetően a játékosok szinte csukott szemmel is tudják, hogy a másik hol helyezkedik, hová érdemes passzolni.

Persze a Twente jelenlegi helyezéséhez az is kell, hogy a tradicionális sztárklubok gyengélkedjenek: a Feyenoord évek óta elmarad a korábbi sikereitől, de az Ajax sem az igazi. Tavaly az AZ Alkmaar volt a bajnok, és idén megtörténhet az, amire korábban sohasem volt példa, vagyis hogy a nagy hármas két évig lemarad az aranyéremről. Különösen kellemetlen lenne a PSV edzője, Fred Rutten számára, ha a Twente és a Schalke is bajnokságot nyerne, hiszen ez azt jelentené, hogy mind a két klubnál az őt követő edző vezeti bajnoki címre a csapatot: Rutten 2008-ban hagyta ott a Twentét a Schalke kedvéért, ahonnan az előző idény közben menesztették.

www.global-soccer.eu