Vágólapra másolva!

Ha elég jó vagy, senkit nem érdekel a korod

A magyar labdarúgásban visszatérő beszédtémát szolgáltatnak az ifjú tehetségek, azonban nálunk gyakran még a huszonéves játékosokra is ezt a jelzőt használják. Pedig az igazán nagy talentumok akár tizenévesen is képesek jó teljesítményre a felnőttek között, amint azt az utóbbi időszakban is több példa bizonyítja a nemzetközi futballban.

A tavaly az U20-as világbajnokságon megszerzett bronzérem a magyar labdarúgás elmúlt 20 évének legnagyobb sikere. Az Egyiptomban pályára lépett játékosok napok alatt ismertek lettek, sőt, akár hazai sztároknak is nevezhetjük őket - a nagyválogatottban azonban még nem léptek pályára.

Erre a legnagyobb esélye talán Németh Krisztiánnak és Koman Vladimirnak van, de bemutatkozásuk még várat magára - ami részben annak köszönhető, hogy az U21-es válogatott mérkőzései rendre egy időben vannak az A-csapatéval, és az előbbit az olimpia miatt az MLSZ fontosabbnak ítélte. Ugyanakkor a tehetségesnek tartott magyar fiatalok többsége itthon futballozik, márpedig Erwin Koeman szövetségi kapitány szerint a hazai bajnokság színvonala túl alacsony, hogy onnan válogasson, a légiósok pedig keveset játszanak klubjukban.

Pedig a legtöbb külföldi bajnokságban nem az életkor az elsődleges szempont, amikor azt nézik, hogy ki kapjon játéklehetőséget. Ahogy az angol mondás szól: "If you're good enough, then old enough", azaz "Ha elég jó vagy, akkor elég idős vagy", és ezt sok edző követi is. Elég, ha csak a Bayern München mesterére, Louis van Gaalra gondolunk, akinek irányítása alatt a bajoroknál több saját nevelésű fiatal mutatkozott be, mint az elmúlt két-három szezonban összesen.

A legutolsó a sorban a mindössze 17 esztendős David Alaba, aki egy héten belül több rekordot is megdöntött: előbb a Bayern történetének legfiatalabb Bundesliga-debütánsa lett, majd ugyanezt a titulust a Bajnokok Ligájában is megszerezte. Ráadásul a Fiorentina ellen nem is a megszokott posztján, középpályásként játszott, hanem balhátvédként, mégpedig a körülményekhez képest kiválóan.

A nigériai édesapától és Fülöp-szigeteki édesanyától született Alaba osztrák állampolgár, hiszen gyermekkorát Bécsben töltötte, és már a nagyválogatottban is bemutatkozott. Tavaly októberben Franciaország ellen játszott először - nem foglalkoztak az életkorával, csak azzal, hogy milyen teljesítményre képes.

Nemrégiben azonban még egy nála fiatalabb labdarúgó is bemutatkozott hazája válogatottjában. A belgák március elején Horvátország ellen játszottak, és ezen a találkozón debütált az Anderlecht támadója, Romelo Lukaku. Persze nem véletlen, hogy Dick Advocaat meghívta őt, elvégre Lukaku 13 találattal vezeti a Jupiler League góllövőlistáját, és az Európa Ligában is három gólnál tart.

Teljesítménye szempontjából pedig teljesen érdektelen, hogy 16 esztendős (csak májusban lesz 17), a lényeg az volt, hogy mire képes. Lukaku édesapja, Roger a kilencvenes években több belga klubban is szerepelt (a Germinal Ekerenben Halmai Gábor és Kovács Ervin is a klubtársa volt). Az ifjú támadó egyébként életkorához képest rendkívüli fizikummal rendelkezik, de esetében szó sem lehet arról, amivel sok afrikai játékost vádolnak, azaz hogy idősebb annál, mint amennyi az irataiban áll - Lukaku ugyanis Brüsszelben született.

Forrás: AFP

Ha Lukaku (balra) elindul, szabályosan nem nagyon lehet megállítani

A német Schalkénél Felix Magath szintén nem gondolkodik sokat, hogy betegyen-e a csapatba egy tizenévest, ha elég jónak ítéli meg. Így tett például Joel Matippal is tavaly novemberben, akit a Bayern München elleni rangadón rögtön a kezdő tizenegybe jelölt, a mindössze 18 esztendős középpályás pedig első mérkőzésén a Bundesligában gólt fejelt.

Matip Bochumban született, és bátyja, Marvin is futballozik (jelenleg éppen a másodosztályú Karlsruhéban), azonban a német korosztályos válogatottakban egyszer sem szerepelt - a kameruniak pedig máris lecsaptak rá. Édesapja, Jean ugyanis az afrikai országban született, és maga is futballozott (igaz, csak amatőr szinten). A kameruniak már a januári Afrika-kupára is meghívták Joelt, aki először igent mondott, így be is nevezték a tornára, de aztán mégis visszautasította a felkérést, mondván, még nem döntött.

Azóta sikerült választania, márciusban Olaszország ellen bemutatkozott a kameruni nagyválogatottban, és könnyen lehet, hogy a világbajnokságon is ott lesz. A 18. életévét csak a torna után tölti be. A francia szövetségi kapitány, Raymond Domenech meglepetést okozott azzal, hogy a spanyolok ellen készülő keretbe meghívta a Rennes középpályását, Yann M'Vilát.

Forrás: AFP

M'Vila (balra) az U21-es válogatottban már bemutatkozott

A kongói származású játékost végül nem nevezték a mérkőzésre, de szinte biztosra vehető, hogy rövidesen pályára léphet. Pedig M'Vila júniusban még csak 19 éves lesz, és ebben a szezonban mutatkozott be a Ligue 1-ben - igaz, máris alapember klubjában. Szintén nem mutatkozott még be a nagyválogatottban az izraeli Eyal Golasa, de a felnőtt keretnek már többször is tagja volt.

A mindössze 18 esztendős középpályás a Maccabi Haifa színeiben már 40 bajnokin szerepelt, ebben az idényben öt gólt ért el, és klubjával ott volt a Bajnokok Ligájában is. Nem csoda, hogy felfigyelt rá a Lazio, amely januárban négymillió eurót ajánlott érte. A Feyenoord 19 éves jobbszélsője, Georgino Wijnaldum is még csak a holland U21-es válogatottban szerepel, de már több mint 60 bajnoki (és nyolc gól) van a háta mögött a holland első osztályban.

www.global-soccer.eu