Vágólapra másolva!
A Manchester Unitednek nem sikerült megvédenie a bajnoki címét, miután egy ponttal lemaradt a Chelsea mögött a Premier League-ben. Sir Alex Ferguson ugyan gratulált kollégájának, Carlo Ancelottinak, de nem ő lett volna, ha nem említi meg, hogy a rangadókon a játékvezetői döntések sem nekik kedveztek. A MU edzőjének több esetben is igaza volt, azonban az állandó bírókritizálással magára haragította a játékvezetőket, amivel ártott csapatának.

A manchesteri edző mindig is híres volt arról, hogy nem fogja vissza magát, ha a játékvezetőkről van szó, gyakran kritizálja őket. A jelenlegi idényben csapata háromszor is játszott a Chelsea-vel, és Ferguson mindhárom mérkőzés után kijelentette, hogy a bíró az ő csapata kárára hibázott.

A sort az angol szuperkupa, a Community Shield nyitotta még tavaly augusztusban, amikor is a Wembleyben 2-2-es döntetlen után tizenegyesekkel a Chelsea nyert. A második londoni találat előtt azonban Ferguson szerint Chris Foy nagyot hibázott, mert nem látta, hogy Michael Ballack belekönyökölt Patrice Evrába, aki a földön feküdt, miközben a Chelsea akciója végigfutott a pályán.

Az alábbi videón 00.50-nél látható a Ballack-Evra-affér:


"Ha a játékvezető észreveszi a szabálytalanságot, biztosan piros lapot ad. Ballack egyszerűen lekönyökölte Evrát, és a bíró ott volt a közelben, látnia kellett volna. Nem is értem, hogy miért nem állította meg a játékot" - panaszkodott Ferguson. A piros lap talán túl szigorú ítélet lett volna, de tény, hogy Ballack könyölését le kellett volna fújni, és az is igaz, hogy meg lehetett volna állítani a játékot amiatt, hogy Evra a földön feküdt.

Az esetnek végül nem lett következménye, ám amikor a két csapat a bajnokságban találkozott, a skót szakember megint rendkívül elégedetlen volt a bíróval, Martin Atkinsonnal. A 12. fordulóban a manchesteriek a Stamford Bridge-re látogattak, és 1-0-s vereséget szenvedtek: a gólt John Terry fejelte Frank Lampard szabadrúgása után.

Igen ám, de Ferguson szerint a pontrúgás előtt nem történt szabálytalanság (van is benne igazság, már adtak már ilyenért szabadrúgást), ráadásul a beívelésnél Didier Drogba lerántotta Wes Brownt. "Fletcher hozzá sem ért Ashley Cole-hoz, Drogba pedig a földre teperte Brownt. A játékvezető teljesen nevetségesen helyezkedett, ahol ott állt, nem is láthatta a dolgot. Előtte volt egy Chelsea-játékos, de meg sem próbált arrébb lépni. A gólt nem lett volna szabad megadni" - dühöngött a skót mester, és véleményével nem volt egyedül. A lefújás után Wayne Rooney az alábbi szavakat mondta a kamerába: "12. ember", utalva arra, hogy a bíró a Chelsea-t segítette.


A fentiek ellenére 32 forduló után a Manchester United egy ponttal vezetett a Chelsea előtt, vagyis amikor hazai pályán fogadta a legnagyobb riválisát, egy döntetlennel is megőrizte volna előnyét. A londoniak azonban 2-1-re nyertek az Old Traffordon - persze Ferguson szerint a bíró ott is kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtott.

A manchesteriek elsősorban azt kérték számon Mike Deantől, hogy az első félidőben nem adott tizenegyest, amikor Jurij Zsirkov a tizenhatoson belül szabálytalankodott Park Ji Sunggal szemben, ráadásul a Chelsea második találatánál Drogba lesen állt. A büntetőgyanús esetnél lehet vita, bár Zsirkov elérte Park lábát, Drogba gólja viszont egyértelműen lesről született, így jogosnak tűnik Ferguson felháborodása.

03.45-nél van a büntetőgyanús eset, 09.50-nél Drogba lesgólja:

"Egy ilyen jelentőségű mérkőzésen minőségi bírókra van szükség. Ezt ma nem kaptuk meg, a bíró gyenge teljesítményt nyújtott. Nem akartam vele foglalkozni, de amikor megláttam, hogy Dean fogja vezetni a meccset, aggódni kezdtem. Azt pedig főleg nem értem, hogy a második Chelsea-gólnál a partjelző mit nézett: tökéletesen vonalban állt, senki sem volt előtte, mégis rosszul döntött" - dühöngött Sir Alex.

Arról gyorsan megfeledkezett, hogy a londoniak szintén számon kérhettek egy elmaradt tizenegyest (Gary Neville szabálytalankodott Nicolas Anelkával szemben), a MU szépítő találatánál pedig Federico Macheda egyértelműen kézzel ért a labdához. Dean tehát valóban sokat hibázott, de mindkét oldalt egyformán sújtotta - nem csoda, hogy a következő héten már nem a Premier League-ben, hanem a The Championshipben vezetett.

A bírók megorrolták Fergusonra a nyilatkozat miatt

Ferguson alighanem a fenti esetekre utalt, amikor a Stoke City elleni mérkőzést követően a szezont értékelte: "Lehet filozofálni azon, hogy min múlott a bajnoki cím, de nem érdemes. Kikaptunk a Burnley-től idegenben, az Aston Villát egyszer sem tudtuk megverni, és az aranyérem sorsát a Chelsea elleni meccseken született bírói döntések is befolyásolták. A lényeg, hogy a végén egy ponttal lemaradtunk Carlo Ancelotti együttesétől".

Persze a skót szakember nem csak a rangadókon volt elégedetlen a bírókkal: a Sunderland elleni hazai meccset követően kijelentette, hogy Alan Wiley nem volt elég fitt ahhoz, hogy a Premier League-ben vezessen. Később ugyan elnézést kért a nyilatkozata miatt, de a liga két mérkőzésre eltiltotta őt a kispadtól, és 20 ezer fontos pénzbüntetést szabott ki rá.

Az eset nagy vihart keltett Angliában, a hírek szerint a játékvezetők igen csak megorroltak Fergusonra a kijelentés miatt. A bíráskodástól nem sokkal korábban visszavonult Jeff Winter például úgy vélte: "Azt hiszem, Sir Alex ezúttal átlépett egy határon, és ez vissza fog ütni. Szerintem a bírókat annyira felháborította a dolog, hogy a kérdéses eseteknél a MU nem fog előnyt élvezni. Az emberi természet már csak ilyen, könnyen lehet, hogy Ferguson saját magának tett rosszat a fenti nyilatkozatával".

www.global-soccer.eu