Vágólapra másolva!
Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint a magyar labdarúgásban tapasztalt szurkolói vandalizmust a klubok önerőből nem tudják felszámolni, ehhez szigorúbb törvényekre és példastatuálásra van szükség. A politikus mindezt a budapesti, élvonalbeli futballegyesületek vezetőivel történt pénteki találkozóján mondta el, ahol jelen voltak az Újpest FC, a Ferencváros, a Vasas, az MTK és a Budapest Honvéd vezetői. Markovits László, a Vasas ügyvezető elnöke felvetette a létesítmények közös használatát.

A megbeszélésen szó esett az öt klub jelenlegi helyzetéről, illetve arról, hogy a fővárosi csapatok miként tudnának meghatározóbb szerepet betölteni az élvonalbeli bajnokságban. A főpolgármester-jelölt előbb meghallgatta az egyesületek képviselőinek beszámolóját, majd párbeszédet folytatott velük a szurkolói rendbontásokkal, a nézőszám növelésével, valamint az infrastruktúrális fejlesztésekkel kapcsolatban.

Markovits László, a Vasas ügyvezető elnöke hangsúlyozta, a legfontosabb lépés a klubok biztos anyagi hátterének megteremtése lenne, amely az angyalföldi klub esetében évente közel félmilliárd forintot jelentene: "Mind az öt egyesület valószínűleg nem tud egyszerre megfelelő támogatásban részesülni, így nem tudunk javítani az összes stadion állapotán, ezért úgy gondolom, érdemes lenne megfontolni a létesítmények közös használatát, mert egy-két arénát biztosan fel lehetne újítani úgy, hogy azok teljes mértékben kiszolgálják a közönséget."

Kovács Zoltán, az Újpest FC szakmai igazgatója elmondta, ha minden összecsapáson tízezer néző lenne, mint a múlt szombati, Ferencváros elleni rangadón, akkor a lila-fehér egyesület éves költségvetésének a fele már a jegyárakból összejönne.

"Természetesen a belépők ára is problémát jelent, mert nemzetközi viszonylatban olcsóak, ugyanakkor sok magyar számára drágák, ráadásul országos szurkolótáborral rendelkezünk, s ha egy vidéki család el szeretne jönni egy bajnoki összecsapásra, az bizony sokaknak megterheli a pénztárcáját" - fogalmazott az Újpest korábbi válogatott csatára.

Domonyai László, az MTK klubigazgatója mindehhez hozzátette, a stadionok állapota is befolyásolja a nézőszámot, s az infrastrukturális hiányosságok azt eredményezik, hogy a jegyek eladhatatlanná válnak, mert a jelenlegi körülmények között kevesen néznek meg élőben egy mérkőzést.

"Nálunk 1000 és 1500 között van az átlagos nézőszám, Újpesten átlagban 4000 ember látogat el egy-egy találkozóra" - mondta a sportvezető. "Ez a különbség szerintem elenyésző, de ha ezer helyett negyvenezren lennének rendszeresen valamelyik csapat összecsapásain, akkor mondhatnánk azt, hogy ott sok a drukker, máshol pedig kevés."

Kovács Miklós, a Ferencvárosi TC ügyvezető elnöke beszámolójában úgy fogalmazott, az FTC az utóbbi években kialakult helyzet miatt elszigetelődött a többi együttestől, s a zöld-fehér klub eltérő bánásmódban részesül, amit az angol tulajdonos is észrevett. Az Újpesttől elszenvedett 6-0-s vereség után benyújtott óvással kapcsolatban elmondta, nem az íróasztal mellett szeretnének eldönteni mérkőzéseket, de a szabálykönyvben foglaltak szerint az összecsapás többszöri megszakítása miatt a játékvezetőnek le kellett volna fújnia a találkozót.

"A vandalizmust és a hulliganizmust rövid időn belül szeretnénk megszüntetni, közös erővel akarunk fellépni a rendzavarók ellen, akiket ki kell közösítenünk a Ferencváros szimpatizánsai közül" - tette hozzá Kovács Miklós.