Vágólapra másolva!
Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Debrecenben a városi közgyűlés alakuló ülésén ismét ígéretet tett arra, hogy az állam támogatni fogja a DVSC labdarúgócsapat új stadionját. A város főépítésze, Kováts Ákos szerint az új aréna olyan lesz, mint a holland Nijmegené.

"Biztosítani szeretném önöket arról, hogy a nemzetközi szabályoknak mindenben megfelelő létesítményt avathatunk rövidesen, ahol még sok örömet okozhatnak, sok felemelő pillanattal ajándékozhatják meg magukat a debreceniek és az egész közösséget, egész Magyarországot" - idézte a Dehir.hu Orbán Viktor miniszterelnököt, aki már korábban ígéretett tett arra Kósa Lajos polgármesternek, hogy a kormány támogatni fogja a tavaly a BL-ben, idén pedig az Európa Ligában szereplő magyar bajnokcsapat stadionépítési terveit, sőt a Magyar Közlönyben már meg is jelent az erről szóló kormányhatározat.

Debrecen főépítésze, Kováts Ákos tucatnyi európai stadiont tanulmányozott az elmúlt hónapokban, és Hollandiában meg is találta azt a létesítményt, amely mintául szolgálhat a debreceninek. Kováts választása végül a Nijmegen arénájára esett, a holland csapat létesítménye a Nagyerdőhöz hasonló környezetben épült fel, süllyesztett játéktérrel. A pálya méterekkel a talajszint alatt van, így a lelátók sem emelkednek a fák fölé, ezért nem zavarják az eredeti környezetet. "Ennek különböző olyan építészeti trükkjei vannak, amelyekkel meg lehetett azt oldani, hogy a stadion illeszkedjen az erdei környezethez, ne zavarja azt, ne nőjön a fák fölé" - nyilatkozta a főépítész.

Forrás: Debrecen város önkormányzata
Forrás: Debrecen város önkormányzata

Látványterv a stadionról

Kováts Ákos az elmúlt hónapokban tanulmánytervet készített arról, hogyan lehet a régi Nagyerdei stadion helyén felépíteni a 20 ezres befogadóképességűre tervezett új arénát. A modell szerint az új létesítmény a jelenlegi alapterületnek csak egy részét foglalná el, így jutna hely a parkolóknak is. A főépítész szerint a holland mintát követve, Debrecenben is családbarát stadiont kellene felépíteni, vendéglátóegységekkel, kiszolgálóhelyiségekkel, hogy a létesítmény egyfajta élettérként funkcionáljon.