Vágólapra másolva!
A kampány elején még a pártja nevét sem tudta helyesen, ennek ellenére a hétvégén országgyűlési képvieslővé választották Brazíliában az egykori kiváló focistát, Romáriót, volt válogatottbeli csatártársa, Bebeto pedig önkormányzati mandátumhoz jutott. Nemcsak a két világbajnok gondolta úgy, hogy a pályán szerzett népszerűségüket a politikában is megpróbálják kamatoztatni, a választásokon számos focista elindult, köztük az Újpesten megfordult Túlio is. 

Kevés olyan esemény van Brazíliában, ami miatt még a labdarúgó-mérkőzések időpontját is megváltoztatják, ám a vasárnapi általános választások ilyen volt: a hét végi forduló összes mérkőzését (az egyetlen pénteki találkozó kivételével) szombaton rendezték, így vasárnap senki sem mondhatta azt, hogy a foci miatt nem ment el szavazni. Futballistákat így is lehetett látni szombaton a a tévében, a választásokon összesen huszonhárom egykori vagy jelenleg is aktív sportoló indult, és a többségük természetesen labdarúgó volt.

A volt újpesti csatárra is lehetett voksolni

A választásokon (ahol a parlament alsó házának felállása mellett az egyes államok önkormányzatának összetétele is eldőlt) részt vett egykori és mostani futballistákból egész erős csapatot lehetne összeállítani. A kapuban a Gremio jelenlegi játékosa, Harlei állna; a védelmet Jorge Valenca (ex-Atlético Mineiro), Cassiá (az Internacionalban játszott) és Mauro Rezende (az Olária egykori profija) alkothatná. A középpályán a 2002-ben világbajnokságot is nyert Vampeta, a Hertha BSC-ben és az Olympique Marseille-ben is megfordult Marcelinho Carioca, a huszonháromszoros válogatott Geovani, az 1974-es világbajnokságon is pályára lépett Ademir da Guia, illetve az 1981-es Világkupa-döntőn a Liverpool ellen is eredményes Adílio szerepelne. A brazil labdarúgás hagyományainak megfelelően a legerősebb azonban a csatársor lenne, ahol a volt újpesti Túliónak csak a kispadon jutna hely az 1994-es világbajnok csapat két támadója, Bebeto és Romário mögött.

A két egykori világklasszis más pártok színeiben indult a választásokon, és nem is ugyanarra a pozícióra jelölték őket. Bebetónak Rio állam önkormányzati testületébe sikerült bekerülnie, mégpedig a Demokratikus Munkáspárt (PDT) jelöltjeként. Februárban még edzőként dolgozott, ám miután menesztették a riói Américától, a politikai pálya hirtelen vonzóvá vált a számára. Bebeto ugyan már tavaly októberben belépett a PDT-be, de elmondása szerint egyáltalán nem akart politikus lenni. "A korrupcióról, hazugságokról, botrányokról szóló hírek elvették a motivációmat. A barátaim, rokonaim azonban meggyőztek arról, hogy a családi értékek képviseletével és az etikus viselkedéssel példát mutathatok" - mondta még kampánykörútja során a Deportivo egykori támadója, akinek ígéretei között az is szerepelt, hogy az iskolákban nagyobb szerepet kíván adni a testnevelésnek és a sport oktatásának.

A mentelmi jog is motiváció lehet

A sportnak a parlamenti képviselővé választott Romário programjában is központi szerepe volt, a Brazil Szocialista Párt (PSB) színeiben induló korábbi világklasszis szerint a sport és különösen a futball kitörési lehetőséget jelent a Rio de Janeiro nyomornegyedeiben, a favellákban élő gyerekek számára. "Számomra egyértelmű volt, hogy miért is kell politikusnak állnom: én is egy favellában születtem, és tudom, hogy az ott élőknek mire van szüksége. Segíteni akarok, és ezt országgyűlési képviselőként tudom a legjobban megtenni" - jelentette ki Romário, akit pártja az országos parlament alsóházába jelölt.

Az FC Barcelona egykori klasszisa a hátrányos helyzetben lévők megsegítése (amelybe a riói ivó- és szennyvízhálózat fejlesztése, olcsó lakóházak építése is beletartozik) mellett nagyon fontosnak tartja a súlyos betegségekben szenvedők támogatását is (legkisebb lánya, Ivy Down-kórban szenved).

Ezzel együtt a brazil elemzők többsége úgy véli, hogy a választásokon indult futballisták többségét elsősorban nem a politikai karrier motiválta, hanem az a tény, hogy a képviselők meglehetősen jól keresnek. Romáriónak az elmúlt időszakban anyagi problémái voltak, tavaly augusztusban adósságai miatt el kellett árvereznie egyik tengerparti villáját, decemberben pedig adócsalás miatt 224 ezer dollárnak megfelelő pénzbüntetést kapott. Országgyűlési képviselőként éves fizetése 180 ezer dollár lesz, arról nem is beszélve, hogy mentelmi jogot élvezhet. Így még egyszer nem fordulhat elő az, mint ami tavaly júliusban, amikor egy napot börtönben kellett töltenie, mivel nem fizette ki a gyerektartási díjat első feleségének két fia után.

Mindezek fényében kissé kellemetlen, hogy amikor Romário bejelentette, hogy elindul a választásokon, a sajtótájékoztatón pártja nevét sem tudta jól: a PSB helyett a PSDB-t, vagyis a Brazil Szociáldemokrata Pártot nevezte meg.

A brazil sportot nem csak a futballisták képviselték a választásokon. Elindult a voksoláson például az 1992-es olimpiai bajnok röplabdacsapat tagja, a Pampa becenévre hallgató André Felipe Ferreira; az ugyancsak olimpikon úszónő, Rebeca Gusmao, akit doppingolás miatt egy életre eltiltottak a sporttól; illetve az egykori könnyűsúlyú világbajnok ökölvívó, Acelino "Popo" Freitas. Ő a Brazil Republikánus Párt (PRB) színeiben már a 2006-os választásokon is bekerült Salvador állam önkormányzatába.

www.global-soccer.eu