Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron a magyar válogatott kifejezetten erős ellenfelekkel játszott barátságos mérkőzéseket, Németország és Hollandia is magabiztosan győzte le Erwin Koeman együttesét, és a jelek szerint Egervári Sándor nem akar ugyanebbe a hibába esni. A kapitány szerint jobban megéri gyengébb csapatokkal játszani - és a taktika a 2014-es vébé selejtezőinek sorsolásakor is jól jöhet.

A magyar válogatott tavaszi programja egyelőre még nem végleges, hiszen jelenleg csak annyi bizonyos, hogy az Eb-selejtezők során márciusban Egervári Sándor együttese kétszer is pályára lép Hollandia ellen, majd június 7-én San Marinóban vendégeskedik.

Ezeken kívül azonban két, a FIFA által a válogatott mérkőzésekre kijelölt dátum is lesz 2011 első felében. A kluboknak még február 9-re, illetve június 4-re kötelesek elengedni játékosaikat a válogatottak számára, és a hírek szerint a magyar csapat mindkét napon játszani szeretne, hivatalosan azonban még nem talált ellenfelet egyik dátumra sem.

Júniusban Luxemburg jöhet

A februári meccsel kapcsolatban korábban felmerült Argentína, illetve Mexikó neve is, azonban Egervári Sándor cáfolta ezeket a híreszteléseket. A szövetségi kapitány csak annyit árult el, hogy szeretné, ha az ellenfél nem egy bombaerős válogatott lenne, mint Erwin Koeman idejében, amikor a válogatott Németországtól, majd Hollandiától is súlyos vereséget szenvedett.

"Nem minden szempontból szerencsés egy igen erős együttes ellen játszani, ezt mutatta a hollandok elleni 1-6 is, szerintem sokkal inkább hasonló értékrendű csapatokkal kellene találkozni" - fejtette ki a szakvezető a sporttelevízió egyik műsorában. Ezzel összhangban a június 4-i ellenfél Luxemburg lehet. A miniállam sajtója kész tényként kezeli, hogy ezen a napon válogatottjuk Magyarországon szerepel, és a FIFA honlapján is megtalálható ez a párosítás a dátumnál. Az MLSZ honlapján viszont egyelőre csak az Eb-selejtezők olvashatóak a válogatott versenynaptára alatt.

Az, hogy a válogatott fejlődése szempontjából egy kifejezetten kemény ellenféllel jobb-e játszani, felvállalva az esetleges vereséget, vagy egy gyengébbel, amelyik ellen valószínű a győzelem és ez által növekszik a focisták önbizalma, nehéz eldönteni, Az viszont biztos, hogy jelen esetben a februári könnyebb ellenfél, illetve Luxemburg előnyös lehet a magyar futball rövid távú jövője szempontjából.

A 2014-es világbajnokság európai selejtezőnek sorsolását ugyanis július 31-én tartják, és bár azt egyelőre nem tudni, hogy a válogatottak kiemelését mi alapján készítik majd el, de a legutóbbi vébénél a FIFA világranglistáját vették alapul - és abba a barátságos mérkőzéseken aratott győzelmek is beleszámítanak.

A FIFA-nál a barátságos meccsek is számítanak

Egészen a 2010-es tornáig a vb-selejtezők csoportjainak kialakítását a korábbi kvalifikációs sorozatok alapján készítették el. A dél-afrikai vébé előtt azonban már nem az számított, hogy a korábbi selejtezőkön hogyan szerepelt az adott válogatott, hanem a FIFA világranglistája alapján osztották be a csapatokat.

Elméletben ez nem jelent olyan nagy változást, hiszen mindkét esetben az elmúlt négy esztendő eredményeit veszik számításba (a korábbi esetekben mindig a legutóbbi vébé- illetve Eb-selejtező alapján készült a kiemelés), ám van egy óriási különbség a két metódus között: a FIFA világranglistáján a barátságos találkozók eredményeit is figyelembe veszik, nem csak a tétmérkőzésekét.

Forrás: MTI
A Priskin, Szalai duó góljai a vb-kalapok szempontjából is jól jöhet

A metódus minden bizonnyal ezúttal is ugyanolyan lesz, mint négy éve, vagyis az európai országokat az erősorrend alapján hat kalapba osztják, és minden csoportba egy-egy gárda kerül mindegyik kalapból. A dél-afrikai vébé előtt a magyar gárda a negyedik kalapban volt, ami már önmagában előrelépést jelentett, hiszen a 2006-os vébé és a 2008-as Eb selejtezőcsoportjainak sorsolásnál is az ötödik kiemelési csoportban volt válogatottunk. A jelenlegi kvalifikációs sorozat előtt is a negyedik kalapban volt a magyar csapat, ám ha a rendszer nem változik, akkor az aktuális világranglista alapján felkerülhetünk a harmadik kalapba.

A cél a harmadik kalap

A selejtezők során legutóbbi kilenc csoportot alakítottak ki, vagyis minden egyes kiemelési kalapban kilenc válogatott szerepelt. A magyar válogatott a jelenlegi világranglistán a 43. helyet foglalja el, azaz az európai csapatok között a 25. Az első kilenc európai gárda kerül az első, a második kilenc a második, a harmadik kilenc (vagyis a 18. és a 26. hely közötti) pedig a harmadikba - és a magyar válogatott most az utóbbi kategóriába tartozik.

Az aktuális világranglista alapján Egervári Sándor együttese Törökországgal, Csehországgal, Írországgal, Svédországgal, Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Észak-Írországgal és Bulgáriával lenne egy kalapban, vagyis ezeket a válogatottakat nem kaphatná ellenfélül. Az első kiemelési csoportba egyébként Spanyolország, Hollandia, Németország, Anglia, Portugália, Horvátország, Görögország, Norvégia és Oroszország kerülne, a másodikban pedig Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Franciaország, Svájc, Szerbia, Montenegró és Dánia lenne.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a kiemelést majd csak a 2011. júliusi ranglista alapján készítik el, és a sorrend addig sokat változhat - éppen ezért jöhet jól egy-két, barátságos mérkőzésen aratott győzelem. A két, Hollandia elleni találkozónak ugyanis a papírforma alapján nem mi vagyunk az esélyesei.

www.global-soccer.eu