Vágólapra másolva!
Fél éven belül százmillió fontos tőkeinjekcióra van szüksége a Liverpoolnak, különben a klub két tulajdonosa, Tom Hicks és Goerge Gillet kénytelen lesz vagy megválni a klubtól, vagy egy új tulajdonost bevenni maguk mellé az üzletbe.

A hírt rendhagyó módon egy liverpooli szurkolói társaság, a Spirit of Shankly (Shankly szelleme) tette közzé honlapján, miután úgy érezték, hogy a Liverpool FC igazgatótanácsának elnökével, Christian Purslow-val folytatott januári megbeszélés nem vezetett eredményre.

Közleményük alapján a 237 millió fontos tartozást maga előtt görgető klubnak még az év első felében 100 millió fontos tőkeinjekcióra van szüksége, különben az adósságait finanszírozó bankok nem fogják meghosszabbítani a hiteleit. Ezt az információt Purslow is megerősítette.

A Liverpoolnak pillanatnyilag két bank nyújt hiteleket, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Wachowia. A Liverpool mindkét pénzintézetnél már többször is kérte tartozásai átütemezését, amelyet eddig mindig jóvá is hagytak a bankok. Legutóbb azonban egyértelműen jelezték, hogy nincs több halasztás, a Liverpoolnak muszáj lesz pénzt szereznie, és törlesztenie adóssága egy részét. Ha ez nem sikerül, akkor több eshetőség közül lehet választani: Gillett és Hicks eladják a klubot, bevonnak új befektetőket, vagy keresnek egy másik bankot, amelyik átveszi a klub adósságát.

Christian Purslow szerint közel van a megoldás: "Elsődleges célunk, hogy 100 millió fonttal csökkentsük a klub adósságát. Ez alapvető elvárás a hitelező bankok részéről, és, ha ezt sikerül megoldanunk, akkor sokkal kedvezőbb feltételekkel törleszthetjük a fennmaradó összeget. Ezt a százmilliót részvénykibocsátásból szeretnénk fedezni."

Ezzel együtt új befektetőt is keres Liverpool, és a kezdeti 25-30 érdeklődő közül mára már csak öt, hat komoly jelölt maradt. "Nyilvánvaló volt, hogy a jelentkezők egy része komolytalan szándékkal kereste meg a klubot" - mondta Purslow. "Mára öten, hatan maradtak, akikkel komolyan kell számolni. Azt viszont mindenkinek meg kell értenie, hogy a mai gazdasági helyzetben minden befektető, aki ennyi pénzt készül kiadni, alaposan átvizsgálja a Liverpool FC helyzetét. De bízunk benne, hogy júliusig lezárulnak a tárgyalások, és megköthetjük az üzletet."

A helyzetet azonban az teszi igazán érdekessé, hogy a Spirit of Shankly vezetői elárulják, a Purslow-val folytatott tárgyalásaikról kétféle feljegyzés született. Az egyik a fentebb is részletezett hivatalos állásfoglalás, a másik, a nem hivatalos azonban jóval kevésbé optimista. Ebben Purslow utal arra, hogy a két jelenlegi tulajdonos már "nem ragaszkodik" a klubhoz , pláne azok után, hogy a hitelező bankok jelezték, "nem tölti el őket boldogsággal" a tulajdonosok kiléte. Ami szintén nyugtalanító hír lehet a Liverpool szurkolói számára, hogy Purslow szerint "valójában nincs a klubnak B terve".

Nem csak a Liverpoolnál vannak pénzügyi problémák, a Premier League legnagyobb klubjai valamennyien óriási adósságokat görgetnek maguk előtt, az élvonal 20 csapata pedig nem kevesebb mint 3,1 milliárd fonttal tartozik a hitelezőknek. A Manchester United az elmúlt években 700 millió fontos adósságot halmozott fel, amit a szurkolók egyértelműen a Glazer család felelőtlenségének tulajdonítanak. A Chelsea is hasonló gondokkal küzd, annak ellenére, hogy Roman Abramovics az elmúlt években 575 millió fontot invesztált a klubba, a londoniak is több mint 600 millió fonttal tartoznak. Az Arsenal 416 millió fonttal tartozik a bankoknak, elsősorban az Emirates Stadion építésére felvett hitelek miatt. A klubok új befektetők bevonásával, újabb részvények piacra dobásával és a jegyárak emelésével próbálnak egyenesbe kerülni, amivel viszont a szurkolók haragját válták ki.