Vágólapra másolva!
Gyors, kiismerhetetlenül cselez, és alacsony termete ellenére remekül fejel, állítják a manchesteriek a 21 éves Javier Hernandez Balcázarról, aki a a klub történetének első mexikói játékosaként hivatalosan július 1-jén kerül a MU alkalmazásába. A fiatal csatárt a Chivas Guadalajara csapatától vette meg az angol klub.

A Manchester United labdarúgócsapata szerződteti Javier Hernandezt, a mexikói Guadalajara fiatal támadóját. A 21 éves futballista már átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, szerződését azonban csak akkor írhatja alá, ha megkapja a munkavállalási engedélyt.

Hernandez igazi futballistacsaládból származik: nagyapja a Chival legendás játékosaként 50 gólt szerzett, míg apja, Javier "Chicharo" Hernandez még többre vitte, tagja volt az 1986-os mexikói világbajnokságon szereplő hazai csapatnak.

A manchesteriek új szerzeménye kilencévesen kezdett futballozni a Chivasban, a felnőttek között 2006-ban mutatkozott be, beállása után öt perccel gólt is szerzett a Nacaxa elleni bajnokin. A következő másfél idényben jobbára csereként kapott lehetőséget, és egyszer sem tudott a kapuba találni, ám a 2008-as Clausurában már négy gólt jegyzett. A 2009-es Apertura góllövőlistáján 17 mérkőzésen szerzett 11 találatával már a harmadik helyet foglalta el, az aktuális szezonban pedig tizenegy mérkőzésen elért tíz góljával a legjobb támadónak számít.

A csatár a mexikói U20-as válogatottban öt mérkőzésen egy gólt jegyzett, míg a felnőtt válogatottban négy mérkőzésén négyszer talált a kapuba. A szakértők szerint a 173 centi magas csatár gyors, kiismerhetetlenül cselez, és alacsony termete ellenére remekül fejel.

A szerződés hátteréről Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere nyilatkozott az angol klub hivatalos honlapján. "Tavaly októberben néztük meg először a srácot. A Mexikóba küldött megfigyelőnktől nagyon jó híreket kaptunk, de akkor még úgy gondoltuk, Javier túl fiatal ahhoz, hogy hozzánk kerüljön. Idén viszont változott a helyzet, meghívták a válogatottba, ahol rugdossa a gólokat. Ha a világbajnokságon is jól megy neki a játék, akkor már sokkal nehezebb dolgunk lett volna a leigazolásával, hiszen nyilván más csapatok figyelmét is felkeltette volna."

Így a klub elsőszámú megfigyelője három hétre újfent Mexikóba utazott, ahol két bajnoki és két válogatott meccsen nézte meg "Chicharitót", aki valamennyi találkozón gólt szerzett, a United vezetői pedig azonnal küldték neki a szerződést.

A Manchester Unitednél nem újdonság, hogy szinte ismeretlen fiatal játékost igazolnak. 2008-ban így került a klubhoz a 18 éves brazil ikerpár, Fabio és Rafael, akik azóta már stabil tagjai a felnőtt keretnek. A legutóbbi fordulóban a Chelsea ellen gólt szerző olasz Federicho Macheda is folyamatosan ott van a tűz körül, és nagy jövőt jósolnak az egyaránt 23 éves szerb Zoran Tosicnak és norvég Moldétól szerződtetett szenegáli támadónak, Mame Biram Dioufnak is.

Hernandez, vagy, ahogy az apja után Guadalajarában hívják, Chicharito (magyarul "borsócska") április 8-án írt alá a Manchester Unitedhez, egyelőre csak előszerződést kötött a klubbal, a végleges megállapodás július 1-jén fog életbe lépni. Az üzlet részeként az angol klub vállalta, hogy nyáron játszik egy mérkőzést a Chivasszal, a mexikói csapat új, 45 ezer férőhelyes stadionjának avató ünnepségén.


Chicharito első gólja a Chivasban