Vágólapra másolva!
A bajnokcsapat kilétét illetően nem született ugyan meglepetés az olasz labdarúgó-bajnokságban, de az Internazionale elsőségét leszámítva szinte semmi sem úgy alakult, ahogyan azt előzetesen várták. A Juventus rendkívül gyengén szerepelt, remekelt a Sampdoria és a Roma, a gólkirály sem valamilyek világsztár, hanem Antonio di Natale lett, ráadásul Koman Vladimir révén másfél évtized után magyar gól is született. Tíz dolog, amire emlékezni fogunk a 2009-2010-es idényből.

Mourinho bilincsben

Az Internazionale edzője, José Mourinho híres arról, hogy szereti provokálni az újságírókat és a közvéleményt, ám a mostani idényben a portugál a szokottnál is élesebb hangnemet ütött meg. Decemberben a Juventus elleni idegenbeli találkozón ironikusan megtapsolta a játékvezetőt, amikor az egy vitatott szabadrúgást adott a torinóiaknak, mire piros lapot kapott.

Februárban a Sampdoria ellen pedig egy még emlékezetesebb gesztust tett: miután csapatából két játékost is kiállítottak, a kamerának azt mutatta, mintha bilincsben lenne a keze. Ezt sokféleképpen lehet értelmezni, az olasz játékvezetői testület mindenesetre úgy vélte, hogy Mourinho őket kritizálta, ezért három mérkőzésre eltiltották a kispadtól.

Négy gól a milánói derbin

Mourinho mindeközben persze a szakmával is foglalkozott, és irányításával a milánói csapat megvédte bajnoki címét. José maga is elismerte, hogy pályafutása során még sohasem volt részese ilyen szoros bajnoki küzdelemnek, hiszen az aranyérem sorsa csak az utolsó fordulóban dőlt el, és az idény során az Inter szurkolói jó néhány emlékezetes találkozót átélhettek. Rögtön a második fordulóban a városi rivális AC Milant 4-0-s győzelemmel intézte el a csapat, és a találkozón az új igazolások közül Diego Milito és Thiago Motta is betalált, de remekelt Wesley Sneijder és Lúcio is. A találkozó előrevetítette, hogy az Internazionale ellenállhatatlan lesz az idény során.


Leonardo bizonyított

Az AC Milan számára viszont a mélypont volt ez a mérkőzés, ahol megmutatkozott a fiatal edző, Leonardo rutintalansága: Gennaro Gattusót sárga lapja ellenére nem cserélte le, a középpályás pedig nem tudta elkerülni a kiállítást érő második figyelmeztetést. Leonardo kihozta a kiöregedőben lévő keretből a maximumot azzal, hogy bronzérmes lett a csapat, de az is kiderült, hogy bár pályakezdő edző, túl erős egyéniség ahhoz, hogy maradjon. Így aztán a szezon végén elköszöntek tőle. A brazil szakember rengeteget fejlődött a szezon során, ám az így megszerzett tapasztalatokat máshol fogja kamatoztatni.

Római menetelés

A bajnoki címért tehát nem a Milan, hanem az AS Roma volt versenyben az Interrel, amit az idény elején senki sem gondolt volna. A második fordulóban a Juventustól elszenvedett 3-1-es vereség után ugyanis a korábbi sikeredző, Luciano Spalletti lemondott posztjáról, és utódja Claudio Ranieri lett, akivel a csapat elképesztő menetelésbe kezdett. A 11. és a 34. forduló között, összesen 24 mérkőzésen keresztül maradt veretlen az együttes, és négy körrel a szezon vége előtt egy pont volt az előnye az Interrel szemben. Amikor azonban a rómaiak már elhitték a scudetto megszerzésének lehetőségét, jött két vereség, és az álom szertefoszlott, ám az előzmények ismeretében az ezüstérem óriási eredménynek számít.

Az ellenségem ellensége a barátom

A másik fővárosi gárda, a Lazio már nem lehet ennyire büszke a teljesítményére, hiszen végül csak 12. lett. Mindez még nem lenne olyan kínos, az viszont annál inkább, amit az Internazionale elleni hazai találkozón művelt a csapat, illetve szurkolói.

Az ultrák ugyanis a saját kedvenceik ellen drukkoltak, sőt, kifejezetten megfenyegették őket arra az esetre, ha megverik az Intert, hiszen ezzel az ősi rivális Romát segítették volna. Így aztán miután a milánóiak megszerezték a vezetést az Olimpiai-stadionban, a Lazio játékosai az ultrák legnagyobb megelégedésére meg sem próbáltak egyenlíteni.


Mélyrepülésben a Juventus

A negatív meglepetések közé tartozik a Juventus szereplése is, amelyről pedig az idény előtt azt gondolták, hogy az Inter legnagyobb vetélytársa lesz. A torinóiak csillagászati összegért megvették a két brazil középpályást, Felipe Melót és Diegót, azonban a kispadra a semmilyen szakmai tapasztalattal nem rendelkező Ciro Ferrarát ültették, és ez rossz döntésnek bizonyult.

Őt ugyan januárban menesztették, de utódja, Alberto Zaccheroni sem javított sokat a helyzeten, így a Juve története egyik legrosszabb szezonját zárta: hetedik lett, összesen 15 vereséget szenvedett, és így a következő idényben csak az Európa Ligában indulhat. Az egyesületnél nagy változások várhatóak, de még nem tudni, hogy ki lesz az új edző, a legnagyobb esélyes a posztra a Sampdoria mestere, Luigi del Neri.

Di Natale százados lett

A Serie A-ban rengeteg kiváló támadó szerepel, elég, ha csak Diego Militót, Samuel Eto'ót, Francesco Tottit, Ronaldinhót vagy David Trézéguet-t említjük, akik világsztárok. A gólkirály azonban nem közülük került ki: a legtöbb találatot ebben az idényben az Udinese támadója, Antonio di Natale szerezte. A csatár 28 alkalommal volt eredményes, és az utolsó fordulóban a Bari elleni duplával megszerezte karrierje 100., majd 101. gólját is a legjobbak között - amit a csapattársai külön megünnepeltek.


Magyar gól is született

A magyar szurkolók számára is hozott örömteli eseményt a Serie A 2009-2010-es idénye. Több mint 50 év után először fordult elő, hogy egy csapatban két honfitársunk is pályára lépett az olasz élvonalban: a Bariban Koman Vladimir után Gosztonyi András is bemutatkozott. Koman ráadásul sok játéklehetőséget kapott, és nem csak hogy 16 bajnokin szerepelt, de két gólt is szerzett. A Palermo elleni találata több mint 15 év után az első magyar gól volt a Serie A-ban.


Cassano megszelídült

Nem véletlen, hogy a Juventus örömmel szerződtetné Del Nerit, a szimpatikus szakember ugyanis kisebb csodát tett a Sampdoriával, amelyet a negyedik helyre vezetett, a genovaiak így ott lesznek a BL selejtezőjében. A főszereplő természetesen az olasz futball egyik fenegyereke, Antonio Cassano volt, aki fantasztikusan kezdte az idényt, de a bajnokság közepén hullámvölgybe került, mire Del Neri kitette őt a keretből.

Cassano persze a hírek szerint megsértődött, és januárban kis híján a Fiorentinába igazolt, de a transzferből végül nem lett semmi, Antonio visszakerült a csapatba, és Giampaolo Pazzinivel kiváló csatárkettőst alkotva nagy szerepe volt abban, hogy a Samp végül negyedik lett.

Mutu megint doppingolt

Hogy a Fiorentina miért szerette volna megszerezni Cassanót a télen? A violák legjobbjának tartott román támadó, Adrian Mutu ugyanis januárban fennakadt a doppingvizsgálaton a Lazio elleni kupamérkőzést követően.

A csatár szerint ugyan fatális félreértésről van szó, ám az Olasz Olimpiai Bizottság egyéves eltiltást akart rá kiszabni, amiből végül csak kilenc hónap lett, de a firenzeiek így is elveszítették az egyik legjobbjukat. Az addig az európai kupaszereplésért küzdő gárda nem is tudta ezt kiheverni, és végül csak a 11. helyen fejezte be a bajnokságot.

www.global-soccer.eu