Vágólapra másolva!
Nem sok sikerélményben van mostanában részük a liverpooli futballszurkolóknak, de azt valószínűleg maguk sem gondolták, hogy a Ligakupában egy negyedosztályú együttessel szemben esnek ki kedvenceik az Anfielden. A gárda edzője, Roy Hodgson ezért az eredményért vállalta a felelősséget, ugyanakkor türelmet kért a drukkerektől, akik elsősorban nem is őt, hanem az amerikai tulajdonosokat kárhoztatják.

Az angol Ligakupát a sztárklubok nem veszik komolyan, elsősorban fiatalabb játékosaikat küldik pályára a sorozat korai szakaszában, azonban a Liverpool számára még így is kötelező feladat lett volna a negyedosztályú Northamtpon Town legyőzése.

A Vörösök azonban nem bírtak ellenfelükkel az Anfielden, és végül tizenegyesekkel búcsúztak a kupától, ami újabb pofont jelent a sikerélményekben amúgy sem dúskáló liverpooli hívek számára. A csapat ugyanis a bajnokságban is gyengélkedik, első öt mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni, márpedig a Premier League-ben 18 éve nem rajtolt ilyen rosszul.

Hodgsont nem érdekli a tabella

Ez a gyenge eredménysor még úgy is váratlan, hogy maguk a szurkolók is tisztában voltak vele: ebben az idényben nem várható, hogy kedvenceik versenyben legyenek a bajnoki címért.

A Liverpool a legutóbbi idényben csupán hetedik volt, a nyáron pedig edzőváltás történt, és a játékoskeret is jelentősen kicserélődött. Az új szakvezető, Roy Hodgson tudta, nem lesz könnyű dolga, mégis úgy döntött, hogy otthagyja a Fulhamet. Pedig a londoni csapat irányítása nyugdíjas állásnak tűnt: a Craven Cottage-en a középmezőny is jó eredménynek számított, arról nem is beszélve, hogy volt idő a csapatépítésre. A Fulham remek Európa Liga-szereplésének (Gera Zoltánék a döntőig meneteltek) egyik titka az volt, hogy Hodgson orrvérzésig begyakoroltatta a csapatjátékot, a focisták álmukból felkelve is tudták, hogy a társuk mikor, merre mozdul, hová kell passzolni neki.

Liverpoolban azonban más a helyzet: itt állandó az eredménykényszer, vagyis a türelem is sokkal hamarabb elfogy. Arról nem is beszélve, hogy a keret az átigazolási időszak utolsó napjaiban is változott: az argentin Javier Mascherano az első fordulóban még kezdő volt (pár nappal később eladták az FC Barcelonának), és a középpálya megerősítésére érkezett Christian Poulsen csak a harmadik, Raúl Meireles pedig csupán a negyedik játéknapon mutatkozott be. Nem csoda, hogy Hodgson hamar kijelentette: egy ideig nem óhajt foglalkozni a tabellával.

"Tudom, hány pontunk van, de azt nem, hogy ez hányadik helyet jelenti. Azt hiszem, a bajnoki tabellát a tizedik forduló előtt nem érdemes nézegetni - ráérek aggódni, ha akkor is csak a második felében leszünk" - jelentette ki a harmadik fordulót követően.

Forrás: AFP

Joe Cole időt kér

Hasonlóan vélekedik a középpályás, Joe Cole is, aki az első fordulóban piros lapot kapott, és ezért a következő három meccset kénytelen volt kihagyni. "Csak a szezon végén lehet megítélni a csapatot. Nehéz meccsekkel kezdtük a bajnokságot, a nyáron új edző érkezett, ráadásul Fernando Torres sem teljesen egészséges" - védekezett a Chelsea-től érkezett játékos a jelenlegi 16. helyezés miatti kritikák ellen.

Tény, hogy az első öt fordulóban a liverpooliak játszottak az Arsenallal, a Manchester Cityvel és a Manchester Uniteddel is, és Hodgsonnak hétről hétre változtatnia kellett a kezdő tizenegyen - amihez a Fulhamnél aligha szokott hozzá. Mint ahogyan ahhoz sem, hogy saját játékosa kritizálja. Márpedig a dán Daniel Agger az egyik hazai újságnak nyilatkozva elégedetlenségét fejezte ki Hodgson taktikájával szemben.

"A mester futballfilozófiája arra alapul, hogy a labda minél hamarabb előre kerüljön, ami másfajta játékstílust követel meg hátul, mint ami rám jellemző. Én jobban szeretem a földön tartani a labdát" - mondta Agger, aki a szezon elején kényszerűségből balhátvédként futballozott, nem pedig ideális posztján, a védelem tengelyében.

A fentiek sem magyarázzák azonban a Northampton elleni kínos kiesést, és Hodgson nem is próbált meg magyarázkodni. "Elismerem a felelősségemet az eredményben, túl sok helyen változtattam a csapatom, mert úgy gondoltam, hogy tartalékosan is elég jók leszünk ahhoz, hogy nyerjünk. De nem voltunk, nem játszottunk elég jól" - nyilatkozta a lefújás után.

A Manchester United elleni kezdőcsapatból senki sem játszott, az ott becserélt Agger, David N'gog és Milan Jovanovic mellett az eddig kevesebb játéklehetőséghez jutók, illetve néhány ifjonc szerepelt a Ligakupában. Ez is mutatja, hogy Hodgsonnak nincsen túl sok alternatívája: míg az Arsenalnál vagy a Manchester Unitednél a második vonal is képes kiugró teljesítményre, addig a Liverpoolra ez kevésbé igaz.

Forrás: AFP

Pontlevonás is lehetséges

Ez anyagi okokkal magyarázható: a klub a nyáron csak a játékoseladásból befolyt pénzt költhette erősítésekre (a Chelsea, az Arsenal és a Manchester United is többet adott ki, mint amennyit ebből a forrásból profitált, nem is beszélve a Manchester Cityről), és az utánpótlás-nevelés sem az igazi. Az akadémiáról a tizenévesen megvett tehetségek nem tudták beverekedni magukat a nagycsapatba, ez pedig nem sok jót ígér az ott nevelkedő többi magyar fiatal számára sem - Gulácsi Pétert máris kölcsönadták a Tranmere Roversnek.

A klub pénzügyi helyzete katasztrofális: október 15-ig kellene visszafizetnie a 237 millió fontos banki hitelt a Royal Bank of Scotlandnek, illetve az amerikai Wachowiának, és a tulajdonosok a jelek szerint nem tudják ismét átütemezni a tartozást. A dologban az a legérdekesebb, hogy a drukkerek ennek kifejezetten örülnek: így ugyanis végre megszabadulhatnak Tom Hickstől és George Gillett-től, akik véleményük szerint ebbe a helyzetbe sodorták a klubot.

Mindez azt jelenti, hogy ha október közepéig nem érkezik új befektető, akkor a Liverpool a bank tulajdonába kerülhet, és még az is elképzelhető, hogy a Premier League pontlevonással bünteti majd a gárdát. A szabályok értelmében ha egy egyesület csődeljárás alá kerül, akkor kilenc pontot levonnak tőle (lásd az előző idényben a Portsmouth esetét).

Mindez nem javítja Hodgson helyzetét, ugyanakkor azt is valószínűsíti, hogy a trénertől nem fognak megválni, hiszen mindenki tisztában lesz vele, hogy a gyengébb szereplésnek elsősorban nem ő az oka.

www.global-soccer.eu