Vágólapra másolva!
Az olasz élvonalban a labdarúgók átlagfizetése meghaladja a másfélmillió eurót, a legjobban keresők pedig ennek a többszörösét vihetik haza. A klubok a ligán keresztül azt szeretnék elérni, hogy a bérezés sokkal inkább teljesítményfüggő legyen, ám a futballisták azzal érvelnek, hogy a magas kereset ellenére ugyanazok a jogok illetik őket, mint más dolgozókat. A hétvégére tervezett sztrájk ugyan elmarad a tárgyalások zavartalanságának biztosítása miatt, de ha nem születik rövid időn belül egyezség, akkor sor kerülhet a drasztikus lépésre.

Az olaszoknak egészen az ötödik fordulóig kell várniuk az új idény első rangadójára: a sorsolás szerint ezen a játéknapon csap össze az előző szezon első két helyezettje, az Internazionale és az AS Roma. Sokáig azonban úgy tűnt, az eredetileg szeptember 25-ére kiírt találkozót csak valamikor később játsszák, mert a labdarúgók sztrájkja miatt a teljes játéknap elmarad.

Grossónak nem kellett az AC Milan

Másfél hete, szeptember 10-én az Olasz Labdarúgók Szövetsége (AIC) nevében az AC Milan védője, Massimo Oddo olvasta fel a szervezet közleményét, amelyben nyilvánosságra hozták: a csapatok nem lépnek pályára az ötödik fordulóban. A közleményt mind a 20 élvonalbeli gárda csapatkapitánya aláírta, és Oddo mellett jelen volt az eseményen több klubtársa (például Gennaro Gattuso, Clarence Seedorf és Marco Amelia), illetve a városi rivális Internazionale játékosa, Javier Zanetti.

A focisták a sztrájkkal a liga által számukra felajánlott új kollektív szerződés ellen tiltakoznak, amely véleményük szerint elfogadhatatlan. "A játékosoknak elegük van abból, hogy tárgyként, és nem emberként kezelik őket" - jelentette ki Oddo. Az eddigi kollektív szerződés június 30-án járt le, és a felek augusztusban tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megkössék az új kontraktust, azonban a Lega Calcio tervezete kiverte a biztosítékot a focistáknál.

Pedig részben maguknak, egészen pontosan a Juventus balhátvédjének, Fabio Grossónak köszönhetik, hogy a liga is bekeményített. A világbajnok játékostól a torinóiak a nyáron szerettek volna megszabadulni, ami érthető volt, hiszen teljesítménye messze elmaradt a várakozásoktól, az új edző, Luigi del Neri nem számított rá, viszont fizetése továbbra is világbajnoki maradt: 2011-ig szóló szerződése értelmében évi 1,5 millió eurót keres.

Ezt az összeget a Milan is hajlandó lett volna megadni, és a Juve meg is egyezett a transzferről (a torinóiak a grúz Kaha Kaladzét kapták volna meg), ám Grosso nem akart elmenni Torinóból - úgy érezte, sokkal jobban megéri neki egy évig ülni a kispadon vagy a lelátón, és így megkapni fizetését.

A lelátóért ne járjon pénz

Persze nem Grosso az egyetlen, aki hasonló helyzetben visszautasította az átigazolást annak ellenére, hogy klubja már megegyezett a vevővel: így tett például a Genoa belga védője, Anthony vanden Borre vagy a Cagliari válogatott kapusa, Federico Marchetti is, és a hírek szerint az AS Roma is emiatt nem tudott megszabadulni az évi 2,6 millió eurót kereső, de játéklehetőséget alig kapó Júlio Baptistától. Ezt elégelték meg az egyesületek, és a ligán keresztül kemény lépésre szánták el magukat.

Forrás: AFP
Grossót (jobbra) hiába akarta lepasszolni a Juve

Az új kollektív szerződés tervezetében ugyanis az szerepel, hogy ha egy játékosnak már csak egy éve van hátra a szerződéséből, és egy másik, hasonló kaliberű egyesület ugyanakkora bérezést adna neki, akkor el kell fogadnia a másik ajánlatot - ellenkező esetben aktuális csapata felbonthatja kontraktusát, és csak lényegesen kisebb végkielégítést kell fizetnie neki, mint a szerződést szerint járt volna.

Nem ez az új kollektív szerződés egyetlen olyan pontja, ami nem tetszik a játékosoknak. A liga azt is szeretné elérni, hogy a futballisták fizetése sokkal inkább teljesítményfüggő legyen, míg az AIC szerint a bérnek minimum a felének fix összegnek kellene lennie. A Lega Calcio (vagyis az egyesületek) emellett azt is belevették a tervezetbe, hogy a játékosok nem választhatják meg szabadon azt, hogy sérülésükkel milyen szakemberhez fordulnak - ha nem a klub által kijelölt orvoshoz mennek, akkor maguknak kell állniuk a kezelés költségét. Eddig ez pont fordítva ment, vagyis a focista ahhoz a doktorhoz mehetett, akihez csak akart, a klub pedig fizetett helyette.

Koman négyszer annyit keres, mint Vass és Feczesin

Az olasz bajnokság (Serie A) labdarúgóinak idei összfizetése elérheti az egymilliárd eurót. Az olasz sportnapilap, a Gazzetta dello Sport szerint a hivatalos adatok ugyan azt mutatják, hogy a játékosok összességében 802,5 millió eurót tehetnek zsebre, a prémiumoknak és bónuszoknak köszönhetően ez az összeg valójában egymilliárd euróra rúg.

A Serie A klubjai 2006 óta szinte megduplázták futballistáik járandóságát, akkor ugyanis 546 millió euró is elég volt ahhoz, hogy kifizessék játékosaikat.

A legtöbbet - mintegy 130 millió eurót - az AC Milan áldozza futballistáira. A klub két nagy nyári igazolása, a Barcelonából kölcsönbe érkezett Zlatan Ibrahimovic 9 millió, a Manchester Citytől Milánóba szerződött Robinho pedig 4 millió eurót tehet zsebre évente.

A második helyen a városi rivális Internazionale áll: a bajnokcsapat labdarúgói összesen 121 millió euróval lesznek gazdagabbak a szezon végére. Azonban nem csak e két klub mozgósít hatalmas összegeket: a Juventusnál 100 millió eurót, az AS Románál 83 millió eurót, a Fiorentinánál 41,7 milliót, a Genovánál pedig 36,7 milliót költenek a játékosok járandóságára.

A milliárdos lista legalján a frissen feljutott Cesena áll. Az újonc klub évente mindössze 8,3 millió eurót fizet labdarúgóinak. A magyar játékosok közül Koman Vladimir (Sampdoria) 400 ezer, Rudolf Gergely (Genoa) 300 ezer, Feczesin Róbert és Vass Ádám (Brescia) 100-100 ezer eurót keres évente.


Focista, mint gyári munkás


A futballisták akciója mindenesetre nem nyerte el a közvélemény tetszését. A La Gazzetta dello Sport által tartott internetes felmérésen az olvasók 90 százaléka nem adott igazat a labdarúgóknak, és a lap a sztrájkfelhívásról Milliomosok forradalma címmel számolt be. A klubelnökök is ezt az ütőkártyát igyekeznek kijátszani.

"A nyáron lejárt kollektív szerződés teljesen anakronisztikus volt, nem volt összhangban a jelenlegi európai, illetve olasz gazdasági helyzettel. Elképesztő, hogy egy játékos akár tízmillió eurót is kereshet függetlenül a csapat eredményeitől" - jelentette ki például a Lazio elnöke, Claudio Lotito. Ez persze erősen demagóg megállapítás, hiszen a Serie A jelenleg legjobb fizetéssel rendelkező focistája, Zlatan Ibrahimovic is csak kilencmilliót kap a Milantól. A Lega Calcio vezetője, Maurizio Beretta már konkrétabban fogalmazott. "Az olasz élvonalban jelenleg az átlagfizetés meghaladja a másfélmillió eurót. Az AIC jobban tette volna, ha nem a tárgyalások befejezése előtt áll elő a sztrájkkal: ez olyan, mintha csőre töltött fegyverrel ülnénk a tárgyalóasztal mellé" - jelentette ki.

Forrás: AFP
Ibrahimovic évi kilencmillió eurós fizetése a legmagasabb a Serie A-ban

A felek folyamatosan egyeztettek az utóbbi másfél hétben, s bár a közlemény szerint a sztrájkot mindenképpen meg szerették volna tartani, végül kedden arra az elhatározásra jutottak, elhalasztják a hétvégi munkabeszüntetést, hogy zavartalanul folytatódhassanak a tárgyalások a klubvezetőkkel. Ám ha nem születik rövid időn belül egyezség, akkor sor kerülhet a drasztikus lépésre.

A Serie A történetében nem ez lenne az első eset, hogy a labdarúgók sztrájkolnak: az 1995-96-os idényben a 26. forduló maradt el, illetve rendezték egy hónappal később, mert a játékosok a Bosman-ügy és következményei miatt munkabeszüntetést tartottak

www.global-soccer.eu