Vágólapra másolva!
Az allergia napjainkban népbetegség, így aztán nincsen abban semmi meglepő, hogy a futballisták közül is többen szenvednek miatta. A Manchester City olasz támadója, Mario Balotelli nem először okoz ezzel problémát aktuális csapatának, a Lazio támadóját, Giuseppe Scullit is le kellett már cserélni emiatt. A legrosszabb helyzetben azonban a fűallergiás francia Yoann Gouffran van.

Giuseppe Sculli számára a Palermo elleni bajnoki jobban nem is alakulhatott volna: a csatárt a Lazio januárban igazolta le a Genoától, és a Serie A 29. fordulójában a szicíliaiak ellen már a hetedik percben betalált. Tíz perccel később növelte csapata előnyét, így aztán kissé érthetetlennek tűnt, amikor a második félidő elején Edoardo Reja lecserélte.

Az edző a lefújást követően azonban megmagyarázta döntését, az indok pedig több mint érdekes: Sculli allergiás reakciót mutatott, ezért nem tudta folytatni a játékot.

A zöld festék káros lehet

"Az első félidő végén kiütések jelentek meg rajta, a szeme pedig bevörösödött. A szünetben antihisztamint kapott, azonban ez sem segített, ezért hoztam le már az 51. percben" - nyilatkozta Reja. Scullit rögtön kórházba szállították, ahol jobban lett, azonban egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi váltotta ki ezt a heves reakciót.

A legvalószínűbbnek azt tartják az orvosok, hogy a csatár a második gólját követően érintkezhetett olyan anyaggal, amire allergiás lehet: a gólöröm során ugyanis a társai a földre teperték, és néhány másodpercig a füvön feküdt. Márpedig a Lazio több olasz klubhoz hasonlóan festéket használ annak érdekében, hogy a fű a tv-közvetítések során még zöldebbnek tűnjön: Sculli alighanem a festékben található egyik vegyületre lehet allergiás.

Más kérdés, hogy a klubnál állítják: a festék megfelel a nemzetközi szabványoknak, és elméletileg semmi olyan anyagot nem tartalmazhat, ami hasonló reakciót vált ki.

Nem Sculli az egyetlen olasz futballista, aki az utóbbi időszakban hasonló okok miatt nem játszhatott tovább. A Manchester City támadóját, Mario Balotellit a Dinamo Kijev elleni, idegenbeli Európa Liga-mérkőzésen Roberto Mancininek az 58. percben kellett lecserélnie, mert az arca bedagadt, és a teste tele lett kiütésekkel.

Balotelli már a második félidőre is késve érkezett ki, mert a szünetben az orvosok megpróbálták kezelni a tüneteket, azonban két adag erős antihisztamin sem javított az állapotán, és bár ő váltig állította, hogy folytatni tudja a játékot, a szakvezető inkább lehozta a pályáról.

A doktorok nem tudták megállapítani, hogy mi válthatta ki az allergiás reakciót, de azt kizárták, hogy valamiféle vegyszer vagy a stadionban használt fertőtlenítő okozta volna.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A csatár, aki a fűre allergiás

A Manchester City orvosi stábját ugyanakkor nem érte váratlanul az eset, mivel Balotelli már korábban is produkált hasonló szimptómákat, az angol egyesületnél még adrenalin-injekció is készen állt, ha az allergia olyan erőssé vált volna, hogy esetleg szívritmus-zavarokat is okoz.

A támadó gyerekkora óta rendkívül érzékenynek számít: nevelőanyja, Silvia szerint néhány műfüvön rendezett utánpótlástorna után szintén kiütések jelentek meg a lábán, és a szúnyogcsípések is az átlagosnál nagyobb gumókat okoztak rajta.

Az Internazionalénál 2009 novemberében, a Palermo elleni bajnokin azért kellett lecserélni, mert egy korábban bevett antibiotikum okozott allergiás reakciókat nála. Akkor José Mourinho még megértő volt Balotellivel (ráadásul a csatár azon a meccsen gólt is szerzett), de amikor tavaly márciusban a Genoa ellen hasonló tünetekre és lázra panaszkodott, akkor a portugál szakember már kevésbé örült, és ironikusan kijelentette: Úgy tűnik, Balotellit egészségügyi okokból kell kihagyni a csapatból. Az Inter orvosi stábja egyébként megállapította, hogy a játékos gyógyszerek egész sorára allergiás, ám a mostani szimptómákat ez sem magyarázza.

Balotelli és Sculli esetében közös, hogy alighanem valamilyen vegyi anyag okozhatta az allergiás reakciót, azonban mit tegyen az a futballista, akiről kiderül, hogy magára a fűre allergiás?

Márpedig a bordeaux-i Yoann Gouffranról éppen ez derült ki egy évvel azt követően, hogy a klubhoz szerződött. A 2007-ben a másodosztály legjobb játékosának választott szélső korábbi csapatainál nem produkált hasonló tüneteket, ám a jelek szerint a Chaban Delmas stadion gyepében van valami, amit a szervezete nem képes elviselni.

Gouffran ellen ellenére maradt, de rendszeresen gyógyszert szed annak érdekében, hogy kordában tartsa allergiáját.

www.global-soccer.eu