Vágólapra másolva!
Az Olimpiakosz magyar futballistája, Megyeri Balázs egy éve még csak harmadik számú kapus volt a görög Olimpiakosznál, az utóbbi négy meccsen azonban már ő védett, többek között a Panathinaikosz elleni görög rangadón és a volt BEK-győztes Marseille elleni 1-0-s BL-győzelem során is. Az U21-es válogatott játékosnak a görög legenda Nikopolidisz egy évig a mentora volt, Mellberggel gyakran elemzik a meccseket, Détári pedig szinte minden nap szóba kerül a klubnál.

- Szerda este, amikor les miatt a tizedik percben érvénytelenítették Olof Mellberg gólját, gondolta volna, hogy még megnyerhetik az Olympique Marseille elleni BL-meccset?
- Majd kiugrottunk a bőrünkből a gól után, annyira örültünk, aztán szomorúan konstatáltuk, hogy a bíró lest jelez. Még nem láttam, hogy tényleg az volt-e, de mindegy is, mert azok után is jól játszottunk, és a második félidőben ugyan fölénk nőtt a Marseille, de egységesek voltunk, így mégis mi nyertünk.

- A lefújás előtt volt egy nagy védése, amikor egy fejest fölé ütött. Megveregették a hátát?
- Igen, dicsértek a srácok, de mindenki hozzátette a maga kis részét a győzelemhez. Nálunk nincsenek sztárként kezelt játékosok, a sikereink titka abban keresendő, hogy közösen akarjuk elérni a kitűzött célokat.

- Most például megvertek egy korábbi BEK-győztest. Didier Deschamps szájáról lefagyott a mosoly Fetfacidisz 83. percben rúgott bombagóljánál?
- Nem foglalkoztam én sem azzal, hogy BEK-győztest fektettünk két vállra, és az sem érdekel, hogy mit csinált az ellenfél, csapattársaimmal sokkal inkább a szurkolóinknak szerettük volna megköszönni, hogy sokan elutaztak Marseille-be. Úgy gondolom, nem bánták meg.

- Edzője hogyan értékelte a teljesítményét?
- A lefújás után, az öltözőben a csapatot szokta értékelni, engem ugyanúgy kezelt, mint a csapat többi tagját.

- Ezek szerint máris egy szinten van a százkilencszeres svéd válogatott Mellberggel?
- Akik éppen a kezdő tizenegyben vannak, azokat ugyanúgy kezeli a tréner, igaz, az öltőben az idősebb, rutinosabb játékosoknak nagyobb szavuk van, mint a fiataloknak, igyekeznek átadni a hosszú évek során összegyűjtött tapasztalataikat. Mellberggel együtt szoktuk elemezni a mérkőzéseket, elmondja a véleményét, de meghallgat engem is. Én megfogadom a tanácsait, mert ő tényleg egy magasan jegyzett védő.

- Nála még nagyobb sztár Robin Van Persie, akit az Arsenal edzője már Lionel Messivel emleget egy lapon. A következő BL-meccsen a holland támadó lövéseit kellene majd hárítania Athénban.
- Ez a tervem, de hol van az még, előtte három bajnoki meccsünk is lesz. A legfontosabb, hogy lépésről lépésre haladjunk előre.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

- Akkor arra sem gondol még, hogy ha az OM mögött egy ponttal harmadik Olimpiakosz kiharcolja a továbbjutást, akár Barca- vagy Real-szintű játékosok ellen is lemérheti, hogy hol tart?
- Egyelőre ez nem foglalkoztat, amúgy pedig teljesen mindegy, hogy kivel játszunk. Számomra már a BL-csoportkör elérése is egy valóra vált álom.

- A múlt héten azt is megtapasztalhatta, hogy milyen egy igazi görög rangadó. Olimpiakosz--Panathinaikosz 1-1, 38 ezer néző. Hogyan tetszett a meccs a gólvonalról?
- Rendkívüli élmény volt, az átélt hangulat már-már felülmúlhatatlan. A görög szurkolók alapból kitesznek magukért, de a mi stadionunknak eleve különleges az atmoszférája, mivel nem óriási, ezért a pálya és a lelátó közel van egymáshoz, nagyon jó az akusztikája is a stadionnak, egy igazi katlan.

- Mit csinálnak másképp a görög drukkerek a magyarokhoz képest?
- Igazi fanatikusok, a görögtűz elmaradhatatlan kellék, a pályán érzem magam mögött a szurkolók lélegzetét. Főleg egy ilyen rangadón, amely lüktetőbb bármilyen más meccsnél. A drukkerek nagyon odavannak a játékért, a futballisták errefelé elég felkapottak, temérdek sportnapilap van, csak az Olimpiakoszról négy külön újság ír.

- A szurkolók lelkesedését a görög bundabotrány sem lombozta le?
- A mi csapatunk iránti bizalom töretlen, szerintem a bundaügyek sem fogták meg a görög futballt. Főképp, hogy a válogatottnak sikerült kijutnia a jövő évi Eb-re, szóval a labdarúgásban az élet megy tovább.

Így verte az Olimpiakosz a Marseille-t (4:05-nél egy nagy Megyeri-védéssel):


- Amikor az Olimpiakoszhoz igazolt, nem zavarta, hogy csak harmadik számú kapusként számolnak önnel?
- Én voltam az első kapus, aki aláírt, utána hosszabbította meg a csapat másik két kapusa a szerződését. De jó kezekbe kerültem, Antoniosz Nikopolidisz a mentorom volt, sokat tanultam tőle egy év alatt, nagyon hálás is vagyok neki. Kilencvenszer volt válogatott, igazi legendának számít Görögországban. Épp szerdán beszéltem vele, azt mondta, edző szeretne lenni, és már jár is a tanfolyamra. Amíg mellettem volt, csak a saját dolgomra figyelhettem, és bíztam benne, hogy később ennek meglesz az eredménye.

- Úgy tűnik, meglett, hiszen az előző négy meccsen már ön védett. Most már egyértelműen ön az első számú kapus?
- Ez még nem dőlt el. Próbálok meccsről meccsre építkezni, és mindig abban bízom, hogy a következő meccsen is én állok majd a kapuban.

- Az olasz Franco Constanzo miért került ki a kapuból?
- Nem tudom, nem én vagyok az edző.

- Korábban a Herthánál próbajátékosként, a Bristol Citynél pedig ifi futballistaként járt, miért nem tudott egyik klubban sem megragadni?
- Mind a két kaland tanulságos volt, és úgy érzem, segített abban, hogy előbbre lépjek. De nem érdekel a múlt, csak előre nézek, és nem kesergek azon, ami már megtörtént.

- A görög válság mennyiben érintette a futballcsapatokat?
- Biztosan vannak olyan klubok, amelyek megérezték, de nálunk sok változást nem észleltem, aminek az lehet az oka, hogy az Olimpiakosz egy stabil, a BL-ben is szereplő csapat.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

- Követi volt klubja, az FTC eredményeit?
- Ugyanúgy Fradi-drukker vagyok, mint eddig, amikor csak tudom, megnézem a meccseit. Remélem, a tabellán feljebb kerül, és a Magyar Kupában sikerül majd kiugró eredményt elérnie.

- Hogy érzi, fog még az Üllői úton védeni?
- Ez most megválaszolhatatlan kérdés, majd a sors eldönti.

- Mi lenne a vége egy Fradi-Olimpiakosz mérkőzésnek?
- Egy meccsen bármi megtörténhet, de azért úgy gondolom, hogy Olimpiakosz-siker születne.

- Tudják a klubjánál, hogy volt csapatának az Olimpiakoszban egykoron 33 gólt szerzett Détári Lajos az edzője?
- Igen, roppant naprakészek Détáriból és a magyar futballból is, többször meglepődtem már, hogy mennyi mindent tudnak. A kapusedzőm együtt focizott Détárival, szóval személyesen is ismeri, és gyakran, szinten minden nap szóba kerül a neve. Akik ismerték, tudják, mekkora játékos volt, és engem is gyakran kérdezgetnek, hogy ismerem-e személyesen. Többször beszéltem már vele az Olimpiakoszról, általában a közös ismerősökről társalogtunk.

- Mit gondol a magyar labdarúgás kapushelyzetéről? Nem fájó, hogy senki nem véd a topligákban?
- Több fiatal kapus is ott van a tűz közelében, meglátásom szerint pozitív a magyar kapushelyzet. Komoly klubokban egyre több magyar kap lehetőséget, gondolok itt Kovácsik Ádámra, aki elkezdett védeni a Regginában, csakúgy, mint Gulácsi Péter a Hull Cityben, de Bogdán Ádám is legalább évi tíz-tizenkét meccset kap a Boltontól az FA-kupában és a Ligakupában, szóval szó sincs magyar kapusválságról. De említhetném a magyar NB I-et is, ahol szintén játszik két-három olyan fiatal, magyar kapus, aki hétről hétre jól teljesít.

- A kapusokról azt tartják, hogy később érnek be a mezpőnyjátékosoknál.Ön 21 évesen mennyire érzi magad komplett futballistának?
- Minél többet védhetek egyhuzamban, annál többet fejlődhetek. Mert nyilván sok javítanivalóm van még, de edzőimmel azon dolgozunk, hogy ebből minél kevesebb legyen.