Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A török válogatott szinte biztosan elbukja a horvátok elleni Eb-pótselejtezőt, ami alighanem egyet jelent a szövetségi kapitány, Guus Hiddink menesztésével. A holland szakember azonban valószínűleg nem sokáig marad munka nélkül, többek között Dzsudzsák Balázs klubja, az Anzsi Mahacskala is csábítja.

Az Európa-bajnokság pótselejtezői közül a török-horvát párviadal ígérkezett a legizgalmasabbnak, hiszen a kiemelési ranglista alapján ezen két válogatott között volt a legkisebb a különbség. A horvátok az aktuális FIFA-világranglistán a 12., a törökök pedig a 26. helyen állnak, ami alapján előbbiek esélyesebbnek tűntek, de így is meglepetést okozott, hogy Luka Modricék Isztambulban is nyerni tudtak, ráadásul 3-0-ra. Ez pedig akár Dzsudzsák Balázs karrierjére is hatással lehet, a valószínűsíthető kiesést követően ugyanis könnyen lehet, hogy Guus Hiddink az Anzsi Mahacskalánál köt ki.

Elfogytak Hiddink csodái

A holland három évvel ezelőtt még az egyik legelismertebb európai edzőnek számított, nem véletlenül: bárhol is vállalt munkát addig, mindenhol sikereket ért el. Két világbajnokságon is elődöntőig jutott (1998-ban Hollandiával, 2002-ben pedig Dél-Koreával), a PSV Eindhovennel összesen hat bajnoki címet nyert, 1988-ban elhódította a BEK-et, 2005-ben pedig az elődöntőig menetelt a Bajnokok Ligájában. Az orosz válogatottat 2008-ban az Európa-bajnokságon a legjobb négy közé vezette, majd miután 2009 februárjában átvette a Chelsea irányítását, csapata mindössze egyetlen mérkőzést veszített el, megnyerte az FA-kupát, és nagyon közel került ahhoz, hogy kiverje a Barcelonát a BL elődöntőjében.

Az elmúlt három szezonban azonban Hiddink eredményei elmaradtak a várakozástól. Az Eb-bronzérmet követően a világbajnokságra már nem jutott ki az oroszokkal, pedig a Szlovénia elleni pótselejtezőn összesítésben már két gól volt az előnye. Ezt követően a törökök szerződtették, de Isztambulban sem tudja teljesíteni azt, amiért odavitték, hiszen a válogatott valószínűleg nem jut ki a jövő évi Eb-re. Szerződése jövő nyárig szól, azonban a pletykák szerint a keddi lesz az utolsó mérkőzése a válogatott kispadján.

A sztárjátékosokhoz sztáredző kell

Mindez kapóra jöhet az Anzsi Mahacskalának, amely mindenképpen szeretne egy elismert edzőt szerződtetni. A dagesztáni klub szeptember végén menesztette Gadzsi Gadzsievet, akinek sorsa a sztárigazolásokat követően alighanem sejthető volt, bár a klub év végéig valószínűleg kitartott volna a helyi szakember mellett, ha az eredmények nem romlanak drasztikusan. A csapat azonban a harmadik helyről visszaesett a hetedikre, így Gadzsievet felállították, a helyére pedig az együttes legrutinosabb focistája és egyben egyik legnagyobb sztárja, Roberto Carlos került. A brazil persze nem egyedül vezeti az edzéseket, hiszen semmiféle szakmai tapasztalata nem volt, hivatalosan a megfelelő papírokkal rendelkező Andrej Gordejevvel közösen irányít.

Az Anzsi, ha csak a nyolcadik helyen is, de becsúszott a bajnokság rájátszásának felsőházába, ahol idén még két fordulót rendeznek, a többi meccsre azonban csak tavasszal kerül sor. A mahacskalaiaknak legalább az ötödik pozíciót kellene megszerezniük ahhoz, hogy jövőre indulhassanak az Európa Ligában, teljesítve minimális céljukat. Ennek érdekében szinte biztos, hogy a télen szerződtetnek egy neves edzőt, hiszen az egyesület tulajdonosa, Szulejman Kerimov ezen a téren is csak sztárokban gondolkodik. A klubot ennek megfelelően kapcsolatba hozták már Wanderley Luxemburgóval, Luiz Felipe Scolarival, Fabio Capellóval, sőt, még José Mourinhóval is. Utóbbi két szakember megszerzése a csillagászati fizetés ígérete ellenére is inkább csak vágyálom, azonban a két brazil már a realitás kategóriába tartozik. Akárcsak Hiddink.

Mellette szól, hogy az orosz közeg nem ismeretlen a számára, elvégre korábban négy évig volt a válogatott kapitánya. Igaz, regnálása végén éppen amiatt kritizálták, hogy nem figyeli eléggé a hazai mezőnyt, és a nyelvvel is hadilábon áll. Menedzsere, Kees van Niuvenheusen egy holland lapnak elismerte, hogy Hiddink még orosz szövetségi kapitányként személyesen is találkozott Kerimovval, de arról nem beszélt, hogy védence a közelmúltban is tárgyalt volna az Anzsi tulajdonosával. Az orosz lapok viszont sokkal konkrétabbak voltak: azt állítják, hogy a dagesztániak évi 22 millió fontos szerződést kínáltak Hiddinknek, aki török szakvezetőként négymillió eurót keresett évente. Persze a holland edzőt nem csak az Anzsi szeretné megszerezni: állítólag a neve szerepel a Paris Saint-Germain kívánságlistáján is, az Ajax Amsterdam pedig még augusztusban sportigazgatónak kérte fel.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről