Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy az Anzsi Mahacskala sztáredzőt akart szerződtetni, nagy meglepetést keltett, hogy végül Jurij Krasznozsant nevezte ki edzőnek, aki eddig csak Oroszországban dolgozott, legjobb eredménye pedig egy hatodik hely a Premjer-ligában. Korábbi csapatától bundavád miatt kellett távoznia, az egyik orosz oldal még egy tízes listát is közölt a gyanús meccseiről, mellette szól azonban, hogy van tapasztalata a kaukázusi térségben.

Dzsudzsák Balázs egyesülete hónapok óta keresett edzőt, a dagesztáni klubot nap mint nap másokkal hozták hírbe. Az értesülések egy része nyilvánvaló kacsa volt (Fabio Capello például többször is hangsúlyozta, hogy az angol válogatott után máshol már nem dolgozik, és annak is kicsi volt a valószínűsége, hogy sikerül elcsábítani José Mourinhót a Real Madridtól), de minden jel arra mutatott, hogy egy neves szakember érkezik. A legvalószínűbbnek Guus Hiddink szerződtetése tűnt, ehhez képest meglepetést jelentett, hogy az Anzsi új vezetőedzője végül az orosz Jurij Krasznozsan lett.

A topmenedzser más ajánlott

A korábban orosz szövetségi kapitányként is dolgozó Hiddink szabadon igazolható, mivel novemberben lejárt a szerződése Törökországban, ugyanis nem tudta kivezetni a válogatottat az Európa-bajnokságra. A mahacskalaiak fel is vették a kapcsolatot a hollanddal, és a legnagyobb példányszámú orosz sportlap, a Szovjetszkij Szport még pár nappal ezelőtt is arról írt, hogy közel a megállapodás. Az egyetlen problémát Hiddink fizetési igénye jelentette, mivel állítólag évi 15 millió eurót szeretett volna kapni, az Anzsi azonban maximum 9 milliót adott volna. A világ jelenleg legjobban kereső edzője, José Mourinho bére évente 13,5 millió euró.

Alighanem ez is közrejátszott abban, hogy nem Hiddink lett Dzsudzsákék edzője, bár a Szovjetszkij Szport úgy tudja, hogy a holland szerződtetését még mindig nem lehet kizárni, azonban immár legfeljebb sportigazgatóként alkalmaznák. A kispadra ugyanis az orosz Jurij Krasznozsan ül le, aki öt évre kötelezte el magát. Kinevezésében minden bizonnyal a helyi lobbinak is nagy szerepe volt, hiszen Krasznozsan, ha nem is Dagesztánból, de az Észak-Kaukázusból származik: Nalcsikban, Kabard- és Balkárföld fővárosában született.

Forrás: AFP

Az ismert orosz játékosügynök, German Tkacsenko (aki a ProSports Management nevű menedzserirodát vezeti, és a kliensei közé tartozik többek között Alekszandr Kerzsakov és Szergej Ignasevics is) az Anzsi tulajdonosának, Szulejman Kerimovnak a tanácsadója, és ő elmondása szerint nem Krasznozsan szerződését javasolta. "Én tanácsadóként más jelöltet ajánlottam a vezetőedzői posztra, de a klub másként döntött" - nyilatkozott Tkacsenko.

"Az Anzsi nem csak Eto'óból és Roberto Carlosból áll"

Kinevezésekor Krasznozsan rendkívül szerényen nyilatkozott. "Hálás vagyok az Anzsi vezetőségének, hogy ilyen felelősségteljes feladattal bíztak meg" - jelentette ki, majd amikor arról kérdezték, hogyan fogja kezelni az olyan nagy sztárokat, mint Samuel Eto'o és Roberto Carlos, azt mondta: "Az Anzsi nem csak Robertóból és Samuelből áll, rajtuk kívül rengeteg tehetséges játékos, helyi srácok is vannak a keretben. Nem kontrollálnom kell a klasszisokat, hanem egységes csapatot kell teremtenem".

Az Anzsi új trénerének eddigi összes edzői tapasztalata Oroszországon belülről származik. Hat éven keresztül irányította szülővárosának együttesét, a Szpartak Nalcsikkal 2005-ben feljutott az élvonalba, majd folyamatosan bent is tartotta a legjobbak között. Sőt 2010-ben egészen a hatodik helyig vezette, ezt követően szerződtette őt a Lokomotiv Moszkva. Moszkvai karrierje azonban nem tartott sokáig, hiszen már a 11. forduló után menesztették. Pedig a csapat nem állt rosszul: az ötödik helyet foglalta el a tabellán, mindössze egy ponttal lemaradva a listavezető CSZKA-tól. Az Anzsi elleni hazai 2-1-es vereség után azonban a klub azzal vádolta meg, hogy elhanyagolja a munkáját, de több egybecsengő orosz forrás szerint konkrétan azzal gyanúsították, hogy megbundázta a meccset.

Bundavád a tréner ellen

Krasznozsan menesztése részben a Lokomotiv belső hatalmi harcának az eredménye is volt. A klub élén az orosz labdarúgás egyetlen női vezetője, Olga Szmorodszkaja állt, aki a klub belső ügyeit ismerő források szerint ezzel is bizonyítani próbálta, hogy képes kemény kézzel irányítani. A találkozó összefoglalója alapján a meccsen semmi gyanús nem történt, azonban a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Krasznozsan maga is elismerte, hogy rosszul állította össze csapatát, illetve rosszul cserélt.

http://www.youtube.com/embed/-8RtNazXEiQ


A Lokomotiv mestere már a szünetben (0-0-s állásnál) lekapta a pályáról a bosnyák karmestert, Szenijad Ibricsicet, illetve a fiatal középpályást, Alan Gatagovot, az Anzsi pedig három perccel a szünet után megszerezte a vezetést.

Ezzel együtt szerződésének felbontása kissé váratlan volt, más kérdés, hogy a bundavád már korábban is felmerült vele kapcsolatban, igaz, nem elsősorban a személye, hanem klubja, a Szpartak Nalcsik miatt. Oroszországban sokan tudni vélik , hogy az észak-kaukázusi klubok rendre megbeszélik egymás között az eredményeket - mind a két csapat jobban jár például, ha egymás elleni meccseiken nem két döntetlen születik, hanem az egyiket az egyik, a másikat pedig a másik nyeri.

A Sports.ru internetes portál odáig ment, hogy lehozott egy tízes listát Krasznozsan gyanús meccseiről, az egyik televíziós kommentátor, Vaszilij Utkin pedig blogjában azt írta: "Semmi kétségem nincs afelől, hogy Nalcsikban dolgozva Krasznozsan is részese volt bundameccseknek. Nem hiszem, hogy a Nalcsik edzője lehetne bárki is anélkül, hogy ne bundázna".

www.global-soccer.eu