Vágólapra másolva!
Meglepően sok párhuzamot találni a Premier League és a Monicomp Liga két patinás csapata közt: mindkettő nehéz helyzetben, új edzővel és új tulajdonossal kezdte a tavaszt, majd megtáltosodtak, és ma már egyaránt az Európa Liga-szereplésért harcolnak. Komjáti András mégsem örült igazán, hogy Kenny Dalglishhoz hasonlítottuk.

Forrás: AFP/MTI

LiverpoolVasas
A tél elején váltott tulajdonost, az új befektető az amerikai New England Sports Ventures lettA tél végén váltott tulajdonost, az új befektető a Híd Zrt. lett
Eligazolt Torres, érkezett Suárez (képünkön) és CarrollMegtartották Ferenczit (képünkön), érkezett Lisztes és Rezes
Idény közben Kenny Dalglish lett az edzőIdény közben Komjáti András lett az edző
A tréner ősliverpooli, a szurkolók Királynak becézikA tréner ősvasasos, a szurkolók Malacnak becézik
Dalglish 1977-86-ig játszott a Liverpoolban, előtte a Celticben focizottKomjáti 1970-90-ig játszott a Vasasban, egy légiósév kivételével
Az edző átmeneti megmentőként érkezett, de vele folytatják a munkátAz edző átmeneti megmentőként érkezett, már puhatolóznak a folytatásról
A 12. helyen vette át a Mersey-partiakatA 13. helyen vette át az angyalföldieket
Tavasszal legyőzték a Manchester UnitedetTavasszal legyőzték a Fradit
Gerrard sérülései miatt csak a bajnokik 60 százalékán játszottPavicevic sérülései miatt csak a bajnokik 61,5 százalékán játszott
Magyar a cserekapus, Gulácsi PéterMagyar a cserekapus, Végh Zoltán
Egy jó hajrával bejuthatnak az Európa LigábaEgy jó hajrával bejuthatnak az Európa Ligába


A felfedezés apropóján felhívtuk Komjáti Andrást, a csapat összeszedéséről és a fenti párhuzamról érdeklődve.

- Ha azt mondjuk, ön a magyar Kenny Dalglish, vállalja?
- Nem kell hasonlítgatni külföldi szakemberekhez. A Vasashoz való kötődésem azt diktálta, hogy segítsek egy bajban lévő csapaton, de ettől még ugyanaz a Komjáti András maradtam, aki annak előtte voltam.

- Nem véletlenül mondtuk ezt: több párhuzamot is találtunk a két csapat közt, az edző- és tulajdonosváltástól kezdve a tavaszi feltámadásig. Mit szól hozzájuk?
- Így már megállja a helyét, de ne hasonlítsuk össze a Liverpoolt és a Vasast semmilyen szempontból. Ezek véletlen egybeesések, ott is, itt is voltak változások, így jött ki a lépés.

- Beszéltek már róla, hogy a csapat odaérhet az Európa Ligába?
- Abszolút nem gondoltunk nemzetközi kupaszereplésre. Örülünk, ha összejön, de nem ez a fő cél.

- Mennyire követi az angol focit, szokott ellesni trükköket a PL-ből?
- Figyelemmel kísérem, vannak kedvenceim, de ellesni tőlük dolgokat talán csak rögzített helyzeteknél lehet. De miután csak a kirakatot látjuk, a bajnokikat, kupameccseket, az edzésmunkát nem lehet ellesni. Mivel jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve, egészen más a ritmusuk, mint nekünk, az ottani játékosok már egészen fiatal koruktól arra készülnek.

Forrás: MTI/Kertész Gábor
Komjátival megtáltosodott a Vasas

- Mitől állt be ekkora fordulat a Vasasnál az őszi teljesítményhez képest?
- A legfontosabb, hogy a játékoskeret átalakult a télen, azokon a posztokon erősítettük meg, melyek feltétlenül rászorultak erre. A másik fontos tényező, hogy a játékosok összeálltak igazi csapattá, és mindent elkövetnek a siker érdekében.

- Lisztes érkezése miatt sokan fanyalogtak a télen. Most mit mondanak róla?
- Örülnek neki, mert bebizonyította, hogy még mindig elsőosztályú játékos. Biztos vannak, akiknek ez nem tetszik annyira, de ők most csendben vannak.

- A Debrecen elleni meccset leszámítva nyolc tétmeccsen csak egy gólt kapott a csapata. Mennyire tudatosan épít a védekezésre?
- Ennek az az oka, hogy sikerült eltalálnom azt a védelmi négyest, illetve azt a tíz mezőnyjátékost és egy kiváló kapust, akik megértették, hogy biztonságos játékból lehetünk csak eredményesek, és nem minden áron erőltetjük a támadásokat. Ugyanakkor lassan szeretnénk látványosabban, támadóbban is játszani, jelenleg ezen a téren tudunk előrbbre lépni.

- Marad a Vasasnál?
- Az NB III-ból, illetve az egyéni utánpótlásból vettem át a csapatot, oda 2012-ig köt a szerződésem. Már voltak puhatolózó megbeszélések a folytatásról, két-három héten belül eldől, mi lesz a továbbiakban.