Vágólapra másolva!
Az orosz Anzsi Mahacskalához szerződött Dzsudzsák Balázs menedzsere, Vörösbaranyi József számított arra, hogy nem mindenki fogadja majd pozitívan játékosa döntését, meglepték azonban a súlyosan bántó megjegyzések, amelyekkel csak annyit tud tenni, hogy mindent elmond az átigazolás hátteréről. A 46 éves FIFA-licences játékosügynöknek sokan mondták, hogy le kellett volna beszélnie a középpályást az átigazolásról, ám ő úgy érzi, a 24 éves Dzsudzsák jól döntött.

- Csendesebbek már a napjai, vagy még mindig tart az őrület?
- Nem sok minden változott, Balázs jelezte, hogy szeretne szabadságra menni, de a vasárnapi sajtótájékoztató ellenére továbbra is mindenki interjút szeretne vele készíteni. Persze örülünk az érdeklődésnek.

- Az Anzsi klubigazgatójával készített interjúnk után az olvasók többsége pozitívan kommentálta Dzsudzsák döntését, igaz, előtte elvétve találtunk olyat, aki megértette őt.
- Én is érzem, hogy egyre több a pozitív megnyilvánulás, a kétkedők is kezdik belátni, hogy nem kellene máris temetni Balázst, meg kell várni a történet végét. Én a kritikusok véleményét is tiszteletben tartom, egyedül a gyűlölködéssel, a súlyosan bántó megjegyzésekkel nem tudok, nem tudunk mit kezdeni. Lehet arról beszélni, hogy nem jól döntött, de voltak olyanok, akik mindezt megengedhetetlen stílusban tették.

- Gondolta volna, hogy az átigazolás napokon át az ország első számú beszédtémája lesz?
- Igen, erre felkészültünk, és azt is tudtuk, hogy eléggé meg fogja osztani az embereket, és nem mindenki fogja pozitívan fogadni a választását. Olyan elsöprően negatív megnyilvánulásokra viszont nem számítottunk, mint amit a római orvosi vizsgálat után tapasztaltunk. Azóta sokan nyilatkoztak már az átigazolásról, és olyan tekintélyes szakemberek is Balázst támogatták, mint Nyilasi Tibor vagy Csötönyi Sándor.

- Önnek egyértelműen az volt a véleménye, hogy váltania kell?
- Sokszor beszéltünk erről, és Balázs úgy érezte: eljött az a pillanat, amikor már nem tudna megújulni, ezért úgy készültünk, hogy váltás lesz. Ez megtörtént, Balázs elégedett, és ha ő az, akkor én is az vagyok.

- Ha a PSV megnyeri a bajnokságot, akkor is távozott volna?
- Az eindhoveniek ebben az esetben jobban ragaszkodtak volna hozzá, de azt gondolom, talán akkor is váltani kellett volna.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

- Hogyan látja, játékosa túltette már magát a szurkolói reakciókon?
- Amikor vasárnap, két órával a sajtótájékoztató előtt Budapesten aláírta a négyéves szerződést, akkor már elégedettséget láttam az arcán, örültem, és megnyugodtam. Látható, hogy teljes mellszélességgel arra koncentrál, hogy megmutassa, milyen jó játékos. Ettől a pillanattól kezdve sem nekem, sem másoknak nincs joguk kételkedni abban, hogy jól döntött-e, mert ez az ő élete.

- Több olyan hozzászóló is akadt, aki nem tartja jó döntésnek Dzsudzsák klubváltását, és önt hibáztatja, amiért Dzsudzsákot rábeszélte az orosz kalandra.
- Az igaz, hogy Balázsnak segítünk abban a munkatársaimmal, hogy a legjobb döntést hozhassa meg, minden információt megadunk neki. Én viszont nem kényszerítettem semmire, ha úgy dönt, hogy marad, azt is boldogan vállalom. Sokan mondták, hogy le kellett volna beszélnem az átigazolásról, de Balázs 24 éves, a profi világban edződött, felnőtté vált, és meghozta a döntést. Ha nem úgy sülnek el a dolgok, amire számítunk, akkor lehet, hogy hibás vagyok, és nem vagyok jó menedzser, de szóba sem jött, szóba sem jöhet, hogy rá vagy le kellett volna beszélnem bármiről, hiszen tiszteletben tartjuk egymás véleményét. Amikor a PSV-hez igazolt a segítségemmel, mindenki hozsannázott, most nem ez a helyzet, de ezt is vállalni kell. Ettől függetlenül meggyőződésem, hogy nem rossz a döntés, amit meghozott.

- Melyek voltak az Anzsi melletti és melyek az ellene szóló érvek?
- Ami ellene szólt, hogy kevésbé ismert, nem nagy múlttal rendelkező klub, és amit még felhoznak ellene, hogy csak idősebb játékosokat igazol, ami például a húzóembernek számító Busszufa és Dzsudzsák esetében sem igaz. A szakemberek egyöntetűen azt mondták, hogy az orosz bajnokság erősebb a hollandnál, így a klubváltás előrelépésnek számít. Az anyagiak is az Anzsi mellett szóltak, és ismerve a csapatvezetők jövőképét, egyértelmű volt, hogy érdemes belevágnia a kalandba.

- Még úgy is, hogy a Mahacskala klubvezetője az Anzsi honlapján azt nyilatkozta, hogy a csapat célkitűzése a legjobb nyolcba kerülés? Hiszen ha ez így van, akkor Dzsudzsák 26 éves korában szerepelhetne csak legközelebb az európai kupákban.
- Tudtuk, hogy az orosz bajnokság erős, így nem biztos, hogy már az első évben összejön a kupaszereplés, de most második a csapat, és reális cél, hogy az első ötben végezzen. Ha nem így lesz, akkor sem leszünk elkeseredve, mert a célkitűzésekről tudtunk, ezeket mind elmondták Balázsnak, azt is tudjuk, hogy a következő évtől kezdve már mindenképpen a kupaszereplés kivívása a cél. Persze attól is függ a végső helyezés, hogy kik érkeznek, és ne feledjük, Dzsudzsák Balázs Európa-klasszis, és nagy erősítés az Anzsi számára.

- Igaz, hogy a világbajnok csapatkapitány Roberto Carlos átengedi neki a szabadrúgásokat?
- Ez egy kedves üzenet volt a brazil játékos részéről, szerintem az idő dönt majd erről, de Balázsnak vannak olyan képességei, amelyek alapján ki fogja vívni magának, hogy ő legyen az első számú szabadrúgás-lövő. És ne feledjük, egy Roberto Carlos mellett még tovább fejlődhet is ebben.

- Játékosának, ha egyszer klubot vált, lehet még a mostani 10-14 millió eurónál is magasabb az ára?
- Ennél sokkal több is lesz még az ára, főképp, ha négy éven belül eligazol el valahová, mert a szerződésében van egy kivásárlási ár, amelynek az összege nem publikus.

Forrás: MTI/Beliczay László

- Egy meglepő cikket írt a holland regionális De Stem napilap, a Pepsifoci.hu fordítása szerint Dzsudzsákot szeszélyesnek és kiszámíthatatlannak tartják, és azt írják róla, hogy néha elég idegesítően viselkedett más játékosokkal is, illetve hogy nem volt sohasem igazi szerelem a játékos és a klub között. Mit gondol erről?
- A holland cikk írójáról ez tudatlanságot feltételez. Sokat beszéltünk a PSV szakvezetőjével, a szurkolókkal, és az, ami Fred Rutten edző, a drukkerek és Balázs között volt, azt mindennek lehet nevezni, csak érzelemmentesnek nem. Döbbenetes volt, hogy mennyire szerették Eindhovenben, az edző megbecsülte, kikérték egymás véleményét, és őszintén beszélgettek, még az anyagiakról is. Hogy szeszélyes lenne? Van benne egy fiatalos hév, lehet, hogy ez egyeseknek nem szimpatikus, de az a győzni akarás, ami benne van, remélem, megmarad benne örökre. Neki is lehetnek rossz tulajdonságai, de ha egyszer az Anzsi és a PSV összetalálkozna egy európai kupameccsen, biztos vagyok benne, hogy a szurkolók pozitívan fogadnák, mert tudják, mit tett a csapatért.

- Az Anzsinál új stadion felépítését tervezik három-négy éven belül, de mi a helyzet a mostani arénával?
- Csak képeken láttam, 16-20 ezres a lelátója, és szerintem jobb, mint egynéhány Serie A-s csapat stadionja. Nem modern, de az a cél, hogy a csapatnak minden igényt kielégítő sportkomplexuma legyen majd.

- És ha már nem kell Moszkvában készülni, Dzsudzsák Dagesztánban is szívesen élne?
- Mi mindenre felkészítettük, nincsen zsákbamacska. Három év múlva valószínűleg még nem lesz kész az új stadion, de ha olyan fényűző lesz, mint amilyet megálmodtak, akkor nem hiszen, hogy szomorú szívvel hagyja majd ott Balázs Moszkvát. De ezek nagyon távlati tervek, lehet, hogy addigra már nem is az Anzsiban fog játszani, persze előfordulhat az is, hogy kitölti a szerződését.

- Biztos abban, hogy játékosa jól fogja magát érezni Oroszországban, holott még nem is járt ott?
- Előre ezt senki nem tudja, de Balázsban óriási a lelkesedés és a becsvágy, a klub pedig mindent megtesz azért, hogy jól érezze magát. Lesik minden kívánságát, egyfolytában érdeklődnek, hogy jól érzi-e magát, és hogy miben tudnak segíteni. Most is azt akarták, hogy kimenjen a CSZKA elleni moszkvai rangadóra, ahol mindent biztosítottak volna, de a vízum miatt erre még nem tudott elmenni. Tudják a klubnál: ahhoz, hogy jól teljesítsen, jól is kell éreznie magát, mert ha rosszul érezné... De erre gondolni sem merek.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

- Szintén a PSV-ből igazolt Oroszországba, méghozzá a címvédő Zenit csapatához Danko Lazovic, aki nyolc góljával vezeti a góllövőlistát. Ezek szerint ilyen könnyű Eindhovenből érkezvén a Premjer Liga éljátékosává válni?
- Lazovic szerb válogatott, jó labdarúgó, aki már letette a névjegyét, jó barátok Balázzsal, akinek a barátságtól függetlenül az a célja, hogy gólokat rúgjon és egykori csapattársát letaszítsa az első helyről.

- Miután egy üzlet megköttetik, milyen dolga van még egy menedzsernek?
- A szerződések átnézése, jogászokkal való megvitatása, most lakást keresünk Balázs számára Moszkvában, de ezen kívül bármiben segítünk neki, amiben tudunk.

- Mi a helyzet a többi játékosával, Priskin Tamás Premier League-játékos lesz a Swansea-ben? Mi lesz Elek Ákossal, Simon Krisztiánnal?
- Azon dolgozunk, hogy az ő sorsuk is megfelelőképpen rendeződjön, egyelőre róluk még nincsen konkrét átigazolási hír.