Vágólapra másolva!
Hiába vezetett már a 10. percben a portugál Porto, Fucile kiállítása miatt egy félidőt emberhátrányban küzdve 3-1-re kikapott az orosz Zenit otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája második fordulójában. A hazaiaknál Huszti Szabolcs csereként négy percet játszott.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló, G csoport:
Zenit (orosz) - Porto (portugál) 3-1 (1-1)
Szentpétervár
v.: Howard Webb (angol)
Zenit: Malofejev - Anjukov, Lombaerts, Criscito, Hubocan - Sirokov, Zirjanov (Huszti, 86.), Gyenyiszov - Fajzulin, Danny, Kerzsakov (Buharov, 90.)
Porto: Hélton - Jorge Fucile, Otamendi, Rolando, Álvaro Pereira - Fernando, Joao Moutinho, Belluschi (Defour, 72.) - James Rodriguez (Souza, 46.), Hulk, Kléber (Varela, 33.)
gól: Sirokov (20., 63.), Danny (72.), illetve James Rodriguez (10.)
piros lap: Jorge Fucile (45.)

A hazaiaknál egyetlen változás történt az Apoeltől elszenvedett vereséghez képest: az eltiltott Bruno Alves helyett Viktor Fajzulin kapott lehetőséget. A Porto szakvezetése két helyen cserélt a Sahtart legyőző csapat kezdőjéhez képest, Maicon és Defour helyett Rolando, illetve Fernando Belluschi lépett pályára.

Az első komolyabb próbálkozásra hat percet kellett várni, akkor Hulk szabadrúgása elkerülte a bal alsó sarkot. A 10. percben megszerezte a vezetést a Porto. Egy gyors ellentámadás során Hulk remekül lépett ki egy félpályáról előrevágott indításra, bár helyzeti előnyét a labdakezeléssel elveszítette, azért leverekedte magát az alapvonalig, jobbról centerezett, James Rodriguez pedig egy lépésről a hálóba lőtt (0-1).

A 20. percben jött az egyenlítés: Fajzulin jobb oldali beadására Hélton bátran kivetődött, de középre bokszolt, Sirokov 16 méterről lőtt, a labda a gólvonal előtt álló Fucile lábáról vágódott a hálóba (1-1).

A 24. percben Álvaro Pereira lövését védte bravúrral Malofejev kapus, majd Fucile kapott sárgát, amiért lerántotta a megiramodó Dannyt. A 33. percben cserélt a Zenit, Spalletti edző a sérült Kléber helyére Varelát küldte pályára.

Forrás: AFP/Kirill Kudryatsev
Forrás: AFP/Kirill Kudryatsev

A félidő hosszabbításában még két esemény történt, előbb Danny 18 méterreől, tiszte helyzetből a jobb kapufa mellé tüzelt, majd Fucile kezezéséért megkapta második sárga lapját, így a Porto megfogyatkozott a félidő előtt.

A szünetben Vítor Pereira is változtatott, a gólszerző James Rodriguez helyére Souzát dobta csatába. A 48. percben Kerzsakov kapott kitűnő labdát, ajtó-ablak helyzetben 16 méterről azonban a bal kapufát döngette meg.

Az 50. percben ismét Kerzsakov került helyzetbe, a merészen kivetődő Hélton előbb lábbal szerelte, majd megfogta a lecsorogó labdát. A 60. percben végre Kerzsakov is betalált, de az asszisztens lest intett, a visszajátszások alapján minden bizonnyal tévesen. Három perc múlva aztán már nem volt pardon, Sirokov egy védőkről lecsorgó labdát 10 méterről, ballal bombázott a hálóba (2-1).

A 65. percben Hulk 40 méteres szabadrúgás nem sokkal zúgott el a jobb kapufa mellett, öt perccel később Kerzsakov lőtt a léc fölé.

Forrás: AFP/Kirill Kudryatsev
Forrás: AFP/Kirill Kudryatsev

A 72. percben növelte előnyét a Zenit, Kerzsakov gyönyörűen verte meg védőjét a jobb oldalon, középre adása megpattant Sousát, így a hosszú kapufánál érkező Danny számára nem okozott gondot egy lépésről a hálóba lőni (3-1).

A 74. percben Sirokov közel volt a mesterhármashoz, egy középre ívelt labdát előbb a kapusba fejelt, majd a kipattanót a léc fölé bombázta. A 77. percben Danny hagyott ki ziccert.

A 86. percbejn Zirjanov helyett pályára lépett Huszti Szabolcs, de az eredmény nem változott - a hosszabbításban még Malovejevnek kellett védenie Hulk szabadrúgását. A Zenit kijavítva ciprusi bukását 3-1-re győzött, és megszerezte első pontjait az idei sorozatban.