Vágólapra másolva!
Habár a játékvezetők nem ismerik el, és talán nem is tudnak róla, a jelek szerint többen nem képesek ellenállni az edzők részéről rájuk nehezedő pszichés nyomásnak. A bírók befolyásolásának akadnak minden hájjal megkent nagymesterei, Alex Fergusont például már azért is büntették, mert hízelgett az egyik játékvezetőnek.

Ismét a játékvezetőkre irányult a figyelem Olaszországban, miután a Serie A hétvégi rangadóján nem adták meg az AC Milan szabályos gólját a Juventus ellen, majd a szünet után a torinóiaktól is elvettek egy találatot les címén. Az első félidőben 1-0-s milánói vezetésnél Sulley Muntari fejesét Gianluigi Buffon vagy fél méterrel a gólvonalon túlról ütötte ki, és a játékvezető, Paolo Tagliavento elsőre mintha középre is mutatott volna, vonalban álló partjelzője, Roberto Romagnoli azonban állítólag azt mondta a fülére rádión: "Biztos vagyok benne, hogy nem volt bent".


Szintén Romagnoli volt az, aki a második félidőben lest intett Alessandro Matri találatánál, pedig a csatár nem volt lesen.

Megérte sírni

Mind a két csapattól elvettek tehát egy-egy gólt, mégis a milánóiak érzik becsapva magukat, véleményük szerint 2-0-s vezetés után megnyerték volna a meccset, a kárukra elkövetett hiba ráadásul sokkal látványosabb volt. Alelnökük, Adriano Galliani a díszpáholyban heves szóváltásba keveredett az olasz játékvezetői testület elnökével, Marcello Nicchivel, majd a szünetben leviharzott az öltözőfolyosóra, ahol azt mondta a Juventus edzőjének, Antonio Conténak: "Megérte az egész héten sírni".

Galliani ezzel arra célzott, hogy Conte másfél héttel korábban, a Parma elleni bajnoki után panaszkodott a játékvezetőkre. Kijelentette, hogy csapata nagyon kevés tizenegyest kap, és a bírók általában nem kedveznek a Juventusnak, amit az egyesületnél szakmai tanácsadóként dolgozó Pavel Nedved is megerősített, sőt a klub hivatalos honlapján is igazat adtak a mesternek.

Meglehet, hogy Conte indulatból nyilatkozott, valószínűbbnek tűnik azonban, hogy nagyon is átgondolt pszichológiai hadviselésbe kezdett. Korábban a calciopoli-ügyben a Juventust éppen azért büntették, mert megpróbálta irányítani a játékvezetők küldését, amiben ugyan a Milan is részt vett, és szintén kapott is érte büntetést, a közvéleményben mégis úgy maradt meg, hogy a bírók a torinóiak javára csaltak. A Juve mestere nyilatkozatában arra utalt, hogy a játékvezetők ezt próbálják kompenzálni azzal, hogy mostanában csak nagyon nehezen fújnak javukra.

Milánóban úgy vélik, hogy a trükk bejött, és Tagliavento, illetve partjelzője tudat alatt erre gondolt, amikor továbbot intett Muntari fejesénél.

Webb a Manchester United házi bírója?

Az edzők persze nem csak Olaszországban próbálnak meg hasonló módon nyomást gyakorolni a bírókra, többen valóságos mesterei a pszichológiai hadviselésnek.

Alex Ferguson kifejezetten gyakran kritizálja a játékvezetőket, miközben a rivális drukkerek meg vannak győződve arról, hogy a bírók a manchesterieknek fújnak. Ami tény: az Old Traffordon a vendégek javára 1993 decembere és 2004 januárja között mindössze négy tizenegyest adtak, ami abból a szempontból érthető, hogy a MU hazai pályán többnyire kapujához szorítja ellenfelét, de a szám így is nagyon alacsony.

Forrás: AFP

A játékvezetők ugyanakkor nemigen ismerik el, hogy bárki képes lehet befolyásolni a döntéseiket, így a több mint 400 angol bajnokit vezetett Paul Jones szerint sincs semmi köze a MU esetében meghozott ítéleteknek a bírókra nehezedő nyomáshoz. "A hangulat az Old Traffordon egyáltalán nem vészes, és a reklamálás sem zavaró - ez hozzátartozik a játékhoz" - jelentette ki a When Saturday Comes című magazinnak.

Ferguson a karrierje során többször is pénzbüntetést kapott a bírók kritizálása miatt, még az is előfordult, hogy eltiltották emiatt. A legérdekesebb eset azonban mégis az volt, amikor azért kapott büntetést, mert dicsérte az egyik játékvezetőt, még a meccs előtt.

Az angol labdarúgás ismerői azon egyáltalán nem lepődnek meg, hogy a szóban forgó bíró Howard Webb, aki a rivális drukkerek szerint rendre a MU-nak kedvez. 2009-ben a Tottenham elleni bajnokin adott büntetőt a manchesterieknek, pedig a Spurs kapusa, Gomes a lassítások alapján a labdát ütötte el (a videón 4:48-nál).

http://www.youtube.com/embed/qoqrEkd9Zpg


Tavaly januárban pedig a Liverpool elleni FA-kupa-mérkőzésen ítélt olyan tizenegyest már az első percben, amelyről Kenny Dalglish azt mondta: "Hacsak a szabályokat nem változtatták meg, akkor ez nem volt büntető".

Rafa Benítez pedig még a Liverpool edzőjeként nyilatkozta Fergusonról: "Mindenki tudja, hogy folyamatosan nyomás alatt tartja a bírókat. Láttuk, amint az Old Traffordon kiállítják a játékosokat, a mi ellenfeleinket pedig nem. Ez a játék része."

Mourinho nem a játékvezetők barátja

A műfaj másik mesterének José Mourinhót tartják, aki folyamatosan nyilatkozik a bírókról. Egy alkalommal kijelentette: "Nem vagyok a játékvezetők barátja", amióta pedig a Real Madridnál dolgozik, azóta még inkább ez a helyzet.

Forrás: AFP

Mindez már csak azért is érdekes, mert a Barcelona-drukkerek szerint a bírók folyamatosan a Realt támogatják, igaz, a másik oldalon éppen ellenkező véleménnyel vannak.

A 2009-2010-es idényben ez a harc már kezdett viccbe hajlani, a madridi sajtó ekkor találta ki a villarato fogalmát, ami arra vonatkozott, hogy a bírók a spanyol szövetség elnöke, Ángel María Villar miatt támogatják a katalánokat.

Mourinho a két csapat tavalyi BL-elődöntője előtt lendült támadásba: abban a szezonban ez volt a negyedik El Clásico, és a Real az előző három mindegyikét emberhátrányban fejezte be. A portugál ezt természetesen nem győzte hangsúlyozni, és bejelentette, hogy az edzéseken külön gyakorolta a tíz emberrel való játékot. A spanyol kupa döntőjét aztán megnyerte a Real, hogy aztán Josep Guardiola forduljon egy félmondat erejéig a játékvezetés felé. A Barca-edző azt mondta, csapata győzhetett volna, ha a bírónak nincs olyan jó szeme, a meccsen ugyanis les miatt nem adták meg Pedro gólját, amely valóban les volt, de csak centikkel.

Több se kellett Mourinhónak, az első Barca elleni BL-elődöntő előtt kifakadt. "Eddig kétfajta edzőtípust ismertem. Egy kis csoportja sohasem beszél a bírókról, és vannak azok, akik olyanok mint én, vagyis kritizálják a bírót, ha nagy hibát követ el, de dicsérik is őket, ha jók. Guardiola megteremtette a harmadik típust, aki a bírók korrekt döntését is kritizálja. Én nem kérem a bírókat, hogy segítsék a csapatomat. Ha a játékvezető jó, mindenki boldog, leszámítva Guardiolát, aki úgy tűnik, azt akarja, hogy a javára tévedjenek" - fejtette ki a meccs előtti sajtótájékoztatón.

A taktika azonban ezúttal nem vált be: a meccs bírója, a német Wolfgang Stark szívfájdalom nélkül kiállította Pepét.

www.global-soccer.eu