Vágólapra másolva!
A futballszövetségek elnökei a legtöbb országban rengeteg kritikát kapnak, Lengyelországban viszont az átlagnál is többet. A szövetséget egy igazi legenda, Grzegorz Lato irányítja, aki akár a rendkívül kemény korrupciós vádakat is megúszhatja.

A nyári Eb-ig mindössze két hónap van hátra, ám a lengyel drukkereket nem csak a válogatott szereplése foglalkoztatja. A Lengyel Labdarúgó-szövetség (PZPN) elnöke, Grzegorz Lato ellen ugyanis ismét korrupcióvádak merültek fel, és bár a belső ellenzékének nem sikerült megbuktatni, sokan úgy vélik, hogy a napjai meg vannak számlálva a szervezet élén. A kérdés már csak az, hogy kihúzza-e az Eb-ig.

A nyak maradt, a fej változott

Lato a lengyel labdarúgás történetének egyik legjobb játékosa volt, százszor szerepelt a válogatottban, tagja volt az 1974-es és az 1982-as vébén bronzérmet szerzett csapatnak, előbbi tornának ő volt a gólkirálya. Visszavonulása után politikusi pályára lépett, 2001 és 2005 között tagja volt a lengyel parlamentnek a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) színeiben. Három évvel később versenybe szállt a lengyel szövetségi elnöki tisztségéért, és egykori játékostársát, Zbigniew Bonieket megelőzve megválasztották a szervezet vezetőjének.

Az akkori elnökváltás szintén nem a megszokott mederben zajlott, hiszen a szövetség előző elnökét, az egykori játékvezetőt, Michal Listkiewiczet a Lengyel Olimpiai Bizottság mentette fel, azzal az indokkal, hogy rendszeresen megsérti a saját alapszabályait. A lengyel közvélemény szemében Lato elnökké választása gyakorlatilag semmi változást nem jelentett, mert a PZPN főtitkára továbbra is Zdzislaw Krecina maradt, aki 1983 óta dolgozik a szövetségben, és 1999 óta tölti be a főtitkári posztot. Latót csupán kirakatembernek tartották, és úgy fogalmaztak, hogy ha ő a fej, akkor Krecina a nyak, márpedig a fej mindig arrafelé fordul, amerre a nyak akarja.

Kenőpénz viccből

A PZPN-t korábban is gyakran vádolták, hogy nem küzd megfelelően a korrupció ellen, noha az elmúlt években a szervezet rengeteg büntetést szabott ki a csapatokra bundázás miatt, a 2007-es bajnok Zaglebie Lubint például egy évvel később alacsonyabb osztályokba sorolták. Lato amilyen népszerű futballista volt, sportvezetőként egyáltalán nem tartották sokra, ám még így is bombaként robbant a hír, amikor tavaly novemberben egy építési vállalkozó, Grzegorz Kulikowski azzal vádolta Latót és Krecinát, hogy kenőpénzeket fogadtak el tőle annak érdekében, hogy ő kapja meg a szövetség új székházának kivitelezését. Kulikowski (aki korábban szponzora is volt a PZPN-nek) ráadásul erről hangfelvételt is készített, amit átadott a nem sokkal korábban kinevezett sportminiszternek, Joanna Muchának, aki vizsgálatot indított.

Krecina és Lato természetesen mindent tagadott, és érdekes magyarázattal álltak elő: azt állították, hogy ők csak viccelődtek Kulikowskival, és nem gondolták komolyan a dolgot, és nem is értik, hogy mi ez a nagy felhajtás a felvétel körül. Azonban a jelek szerint elszámították magukat, hiszen a felháborodás hatalmas volt, a sportiminiszter pedig továbbította a hangfelvételt az ügyészségnek, illetve az ország antikorrupciós szervezetének. A PZPN rendkívüli közgyűlést hívott össze, azöt és fél órás ülés váratlan fordulatot hozott: a szervezet Lato javaslatára felmentette tisztségéből Krecinát. Úgy tűnt, hogy az elnök beáldozta a főtitkárt annak érdekében, hogy megússza a dolgot.

Boríték a széfben

A folyamat azonban megállíthatatlanná vált, mert immár a belső ellenzék is Lato ellen fordult, főleg, hogy Kulikowski az év elején további bizonyítékkal állt elő. Kijelentette, hogy át is adott egy pénzzel teli borítékot a szövetség elnökének, mert kíváncsi volt, hogy valóban megvesztegethető-e. A boríték átvételét Lato is elismerte, azonban váltig állította, hogy ki sem nyitotta azt, hanem rögtön betette a PZPN széfjébe, és azóta is ott van. A kérdés már csak az, hogy ez esetben miért csak az után jelzett az ügyészségen, amikor Kulikowski is beszélt róla.

Forrás: AFP/Genia Savilov
Forrás: AFP/Genia Savilov

Március végére a PZPN 17 tagú elnöksége újabb rendkívüli közgyűlést hívott volna össze, és kiszivárgott, hogy a belső ellenzék ott szeretné leváltani Latót. Mindehhez kétharmados többség kell, vagyis hogy 12-en kérjék a rendkívüli közgyűlés összehívását, és vezetőjük, Jacek Masiota magabiztosan állította, hogy legalább tízen támogatják, azonban ha így is volt, hiányzott még egy voks.

A PZPN alelnöke, Adam Olkowicz (aki egyben az Európa-bajnokság szervezőbizottságának a vezetője) szerint Masiota egyedül maradt elképzeléseivel. Sőt, a szövetség szóvivője, Agnieszka Olajkowska szerint az elnök elleni korrupciós vádak csak pletykák. Hogy akkor miért folyik tavaly ősz óta ügyészségi vizsgálat? Erre a válasz csak annyi, hogy a vizsgálat során egyelőre semmilyen bizonyítékot nem találtak.

A szövetség következő rendes közgyűlése április 18-án lesz, és Masiota bízik benne, hogy akkor tárgyalni fogják a Lato leváltására vonatkozó beadványát, mert véleménye szerint világraszóló botrány lenne, ha ő lenne az elnök az Európa-bajnokság alatt is. Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy többségben vannak azok, akik azt gondolják: az még kellemetlenebb lenne, ha ilyen kevéssel a torna előtt váltanák le a szövetség elnökét.

www.global-soccer.eu