Vágólapra másolva!
Eddig úgy tűnik, a Paris Saint-Germain hiába költött több mint 200 millió eurót az igazolásokra, gólokat nem sikerült venni ennyi pénzért sem, és a francia bajnokság legnagyobb esélyeseként csupán három döntetlennel rajtolt a csapat. A spanyol bajnoki címvédő Real Madrid sem győzött még az idén, pedig mind a három meccsén vezetett - ennek ellenére José Mourinho nem frusztrált. A Premier League-ben gólképtelen Arsenal egyelőre nyögi Robin van Persie eladását, de az átigazolási piac utolsó napjaiban még robbantana egyet. Miért ragadtak be a sztárcsapatok a rajtnál?

A Paris Saint-Germain a nyáron jelentős összeget, több mint 150 millió eurót költött az átigazolási piacon, és olyan sztárokat sikerült megszereznie, mint Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva és Ezequiel Lavezzi. A brazilok tehetsége, Lucas Moura is a katariak által pénzelt francia klubot választotta, igaz, ő csak januárban csatlakozik a kerethez. Korábban a Palermótól 43 millió euróért szerződtették Javier Pastorét, így nem csoda, hogy az idén mindenki a bajnoki címet várja el a tavaly ezüstérmes csapattól, ehhez képest a PSG három döntetlennel rajtolt a francia bajnokságban.

A világ egyik legjobb belső védőjének tartott Silva kisebb sérülés miatt még egyetlen találkozón sem lépett pályára, de nem is a védelemmel van a baj, hiszen középen a Sakho, Alex páros remekül zár (kérdés, ki fog kikerülni, ha Silva felépül), három meccsen csupán két gólt kapott a csapat.

Forrás: AFP/Bertrand Langlois
Silvát még csak bemutatták

A nagyobb gond, hogy hiába vannak remek támadói a PSG-nek, csak két gólt szerzett, azt is még az első fordulóban, akkor Ibrahimovic duplázott, és bár a svéd csatár sérülés miatt kihagyta a második meccset, a Bordeaux ellen a hétvégén már ismét játszott, bár akkor az eltiltott Lavezzi nem lépett pályára.

Ancelottit veszélybe sodorta a karácsonyfája

Ezzel együtt három forduló alatt hatpontos hátrányt szedett össze a párizsi klub a százszázalékos Olympique Marseille-jel szemben, így vízválasztó lehet a Lille elleni hétvégi bajnoki. "Nem játszottunk jó focit, egyszerűen nem volt sebességünk. Viszont nem szabad elveszítenünk a hitünket és a magabiztosságunkat, főleg a középpályán kell jóval kreatívabban és gyorsabban mozognunk" - nyilatkozta a Bordeaux elleni meccs (0-0) után Carlo Ancelotti vezetőedző.

A francia lapok már arról írnak, hogy az olasz vezetőedző állásába is kerülhet, ha a hétvégén sem sikerül nyernie a csapatnak. A szakértők ugyanis úgy gondolják, az Ancelotti által erőltetett karácsonyfa felállás, azaz a 4-3-2-1-es taktika nem érvényesül ezzel a kerettel a francia bajnokságban, ezért váltani kell. A Milannal ezzel a felállással nyert Bajnokok Ligáját Ancelotti, de azóta kiismerték az ellenfelek, és könnyedén levédekezik a statikus támadásokat.

A PSG szurkolói mindenesetre nem látták még együtt az összes új igazolást a pályán, és vélhetően más is lenne a játék, ha mindenki egészséges lenne, és egy modernebb (pl.: 4-2-3-1) taktikát választva így állna fel a csapat: Sirigu - Jallet, Sakho, Silva, Maxwell - Thiago Motta, Verratti - Ménez, Pastore, Lavezzi - Ibrahimovic

Forrás: AFP/Jacques Demarthon

"Sok az új játékosunk, még össze kell szokniuk, de rövidesen jobban fogunk játszani, mint tavaly, mert a keretünk jóval erősebb lett" - mondta Ancelotti. Kérdés, hogy a klubba eurómilliókat ölő tulajdonosoknak lesz-e türelmük ezt megvárni.

Elfogadhatatlan kezdés a Real Madridtól

Nyeretlen három tétmeccs után a Real Madrid is. José Mourinho együttese mindhárom idei találkozóján vezetést szerzett, de a Valenciával ikszelt hazai pályán, a Barcelonától és a Getafétól pedig kikapott. Furcsa módon ezúttal talán a Barca elleni kudarc fájt a legkevésbé, elvégre a Szuperkupa-döntőnek még lesz egy madridi visszavágója, és a 3-2-es idegenbeli vereség nem feltétlenül számít rossz eredménynek.

A Getafe elleni bukás után viszont élesen fogalmazott Mourinho: "Az első félidőt uraltuk, és meg is nyertük, de már akkor sem játszottunk jól. A játékosaim szerint a második Getafe-gól előtt Colunga kezezett, de ez nem érdekel. Rosszul játszottunk, ez a teljesítmény elfogadhatatlan, csak azért nem vagyok frusztrált, mert látva a meccset nem meglepő a végeredmény."

A Real Madrid komoly változást remél Luka Modric hivatalosan hétfőn bejelentett érkezésétől, legalábbis a klub honlapján az első hét hír mind a horvát középpályással foglalkozik. Az ősmadridi Iker Casillas viszont a múltba tekintett, párhuzamot vonva az előző és a mostani idény között.

Forrás: AFP/Dominique Faget
Modric a bemutatón még csak a kisfiának passzolt a Bernabeu-stadionban

"Senki sem számított ilyen rossz kezdésre, meg kell vizsgálnunk, mit csináltunk rosszul. Nem tudtunk normálisan védekezni, hibáztunk egyénileg és csapatként is. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, ugyanakkor egyetértek a főnökkel: tavaly két botlás után összekaptuk magunkat" - fogalmazott a kapus.

2011 szeptemberében három nap alatt kikapott a Levantétól, majd ikszelt a Santanderrel a Real, utána viszont 22 bajnokit nyert volna zsinórban, ha nincs a Barcelona elleni klasszikus. A katalánok október 12-én verték a Realt a Bernabeuban, aztán viszont (24 bajnokin át) senki nem győzte le Öziléket, egészen a Getaféig.

Két forduló után a Real 14. a táblázaton, és már öt pont a hátránya az eddig hibátlan Barcával szemben, Mourinho nem emlékszik arra, hogy valaha is ilyen rossz rajtott vett volna valamelyik csapata, de a problémákról egyelőre nem beszélt. "Nehéz bármit is mondani a helyzetről a sajtónak, mert a játékosok még nem tudják, amit gondolok, és bizonyos dolgokat meg kell beszélnem velük. Nem szeretném, ha az interneten olvasnák a véleményemet, mielőtt beszélnék velük. Most, a meccs után viszont fáradtak, ilyenkor nem szeretek beszélgetni" - nyilatkozta a Getafe-zakó után.

A Real legközelebb szerda este, a Szuperkupa-döntő visszavágóján lép pályára a Barcelona ellen, egy esetleges győzelem beindítaná a csapat motorját. Ha mégsem, a Granada elleni vasárnapi hazai bajnoki kiváló alkalom lesz erre.

Van Persie pótlása lehetetlen?

Angliában az Arsenal még veretlen, de nyeretlen is. Az eddigi két bajnoki döntetlen a leghervasztóbb fajtából való: két 0-0 két középcsapat, a Sunderland és a Stoke City ellen. Arséne Wenger együttese ráadásul nyáron előbb Robin van Persie-t, majd Alex Songot is elengedte, és még mindig nyomás alatt áll: Andrej Arsavint vinné a Zenit. Az érkezési oldalon felemás a helyzet, Nuri Sahint a Liverpoolnak kölcsönözte ki a Real Madrid, érkezett viszont Santi Cazorla és Oliver Giroud.

Forrás: Europress/Getty Images/Shaun Botterill
Van Persie az Old Traffordot boldogíthatja

A legmélyebb sebet Van Persie távozása ejtette a csapaton: Mikel Arteta szerint lehetetlen pótolni a hollandot: "Robint nem lehet helyettesíteni, annyira különleges játékos. A Manchester Unitednek 29 évesen is kellett, ez azt mutatja, hogy nem sok nála nagyobb tehetség van a világon."

Giroud hiáőba érkezett francia gólkirályként, még nem vette fel a Premier League ritmusát, de ziccereket már hagyott ki. Lukas Podolski eddig kétszer kezdett, de mindkétszer lecserélte Wenger a második félidőben. Arteta szerint egyikük sem játszott rosszul, de idő kell, míg összecsiszolódnak a csapattal. Így látta Wenger is.

A Barcából erősítenének

"Abból a szempontból jogosak a negatív kritikák, hogy két meccs alatt egy gólt sem lőttünk. Időt kell adnunk Giroud-nak, hogy alkalmazkodjon az angol stílushoz, de az is igaz, hogy minél több góltalan meccse lesz, annál görcsösebbé fog válni, tehát nem ártana, ha rövidesen betalálna" - kezdte Wenger. "Ugyanakkor láttam pozitív dolgokat is a két meccsen, mint például, hogy nem kaptunk gólt, és Diaby megfelelően tudja pótolni Songot. Rajta kívül is van még védekező középpályásunk, így azt biztos nem szerződtetünk. Viszont nem tagadom, hogy nem zárult még be számunkra az átigazolási piac, de csak akkor veszünk valakit, ha megfelelő erősítés lesz, és megfizethető áron adják."

Wenger nem mondott neveket, de az AS spanyol napilap arról számolt be, hogy az angol klub kölcsönvenné a Barcelonánál kevés lehetőséget kapó Ibrahim Afellayt, aki jelentős lendületet adhatna az Arsenal középpályájának. Az átigazolási piac augusztus 31-én zárul, addig szinte biztosan változni fog még az Arsenal kerete.